Νέα επίθεση στην Εκκλησία από το «Λαϊκό» κράτος στην Αλβανία

naos-2

Ξεκίνησε σήμερα η καταστροφή του περιφράγματος γύρω από το Ιερό Καθεδρικό Ορθόδοξο Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα. Εργάτες κόβουν τα διακοσμητικά σίδερα και ξεριζώνουν τα δέντρα και τα διάφορα διακοσμητικά φυτά γύρω από αυτό.

Έπειτα έχουν σειρά οι εκσκαφείς. Είναι μια αυθαίρετη πράξη, που γίνεται χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Είναι μια πράξη που παραβιάζει την ιερότητα του χώρου και εξαφανίζει την ασφάλεια ενός ιδιωτικού χώρου, που ανήκει στην Ορθόδοξη Κοινότητα.

Όταν παίρνει κανείς άδεια οικοδόμησης για ένα σημαντικό ιδιωτικό οικοδόμημα αυτό συμπεριλαμβάνει και την ασφάλεια του την οποία εξέφραζε ο διακοσμητικός φράχτης του.

Οι καρδίες των Ορθόδοξων Πιστών της χώρας αυτής ετούτη την στιγμή είναι γεμάτοι πίκρα, όταν βλέπουν το μεγαλοπρεπή θρησκευτικό κτίριο τους να καταστρέφεται εν μέρει.

Η περιοχή του Καθεδρικού Ναού δεν ανήκει στο κράτος και ούτε είναι «μουσειακό σύνολο», αλλά μια ιδιωτική περιουσία, που είναι εγγεγραμμένη στο υποθηκοφυλακείο στο μέρος του παλαιού ναού το οποίο καταστράφηκε από την δικτατορία και η μετατροπή του σε δημόσιο χώρο βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια του κτιρίου και την ιδιοκτησία της εκκλησίας.

Αυτή η πράξη είναι παράνομη και μοιάζει με αυτό του Ναού της Παναγίας στο Παζάρι στην Πρεμετή η το ναό της Παναγίας στο Ελμπασάν όπου και κρατά παράνομα ο Νικόλα Μάρκου ένας παλιάνθρωπος που αυτοπροσδιορίζεται ως ιερέας.

Η πλήρης προσβολή και αγνόηση κάθε ελευθερίας του ανθρώπου εκφράζεται με την αγνόηση των θρησκευτικών αρχών που τους εκπροσωπούν.

Αυτή η χώρα πια δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο που έχει ως στόχο εδώ και χρόνια την ορθοδοξία και τον προκαθήμενο της.

Ούτε επί τουρκοκρατίας δεν γίνονταν αυτά.

ΠΕΛΑΣΓΟΣ

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας Θωμά Δήμα, η πρωτοβουλία ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού της χώρας, το οποίο – όπως τόνισε – επικαλείται την ανάγκη ανασυγκρότησης της χωροταξίας των μνημείων στο κέντρο της αλβανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τον κύριο Δήμα, ο χώρος γύρω από τον καθεδρικό ναό είναι ιδιωτικός και ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία και η κατεδάφισή του όχι μόνο βλάπτει την γενικότερη αρχιτεκτονική του εκκλησιαστικού συγκροτήματος, αλλά θέτει σε κίνδυνο και την ασφάλειά του.

Ο αυλόγυρος αποτελείται από σιδερένια κάγκελα. Πρόκειται για ένα πραγματικό έργο τέχνης, σε πλήρη αρμονία με τον ήδη φημισμένο καθεδρικό ναό της Αναστάσεως του Χριστού, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν μόλις την 1η Ιουνίου 2014.

rama

rama1

rama2

rama3

rama4

rama6

Εμφανίσεις: 63575
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!