Παρουσίαση βιβλίου για τον Διάλογο Ορθοδόξων - Ρ/Καθολικών

dialogos«Ο Διμερής Οικουμενικός Διάλογος Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών υπό την πραγματικότητα των δυσχερειών της Ουνίας και του Πρωτείου»

Θέμα του υπό παρουσίαση βιβλίου του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης Απόστολου Καβαλιώτη που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015 ώρα 18:00 στο Ξενοδοχείο N.J.V. ATHENS PLAZA (Πλατεία Συντάγματος). Διοργάνωση : Κέντρο Επικοινωνίας & Πολιτισμού «έκφραση ΙΙΙ» & Εκδόσεις- Παπαζήση

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι :Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. κ. Γαβριήλ., Γεράσιμος Αρσένης, πρώην Υπουργός, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής, Αλέξανδρος Κατσιάρας, διευθυντής ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συντονίζουν ο Γεώργιος Μανωλάκος σύμβουλος επικοινωνίας και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κολιός.

Η Ορθόδοξος Εκκλησία και η Εκκλησία της Ρώμης βρίσκονται για περισσότερο από έναν αιώνα σε μια διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων που προκάλεσε το Μεγάλο Σχίσμα των Εκκλησιών και κοινής διερεύνησης των διαφορετικών δρόμων που χάραξε η κάθε μία εκκλησιαστική παράδοση έκτοτε. Πεπεισμένες ωστόσο ότι η Παράδοση της Εκκλησίας είναι Μία, Αγία και Αποστολική, αποφάσισαν να αναπτύξουν τον διμερή διάλογο που θα οδηγήσει, σύμφωνα με τις ελπίδες τους, στην αποκατάσταση της Κοινωνίας της Εκκλησίας, η οποία πλήττεται όσο οι αδελφοί Χριστιανοί εξακολουθούν να είναι διηρημένοι.

Η πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της ενότητας των Εκκλησιών ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και χρονολογείται στο 1902.

Από τότε χρειάστηκε διανυθούν σημαντικά βήματα και να διαφοροποιηθούν σε μεγάλο βαθμό οι θέσεις των Ρωμαιοκαθολικών, που έδειξαν μεγάλη μεταστροφή ως προς τις απόψεις τους για τις σχέσεις των Εκκλησιών από τη Β' Βατικανή Σύνοδο και εξής.

Ωστόσο, η θεωρητική εξέταση ενός ζητήματος και οι καλές προθέσεις δεν επαρκούν για την επίλυσή του, καθώς απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες και επάνω από όλα πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης.

Συχνά ορισμένες ενέργειες είναι αντίθετες προς το πνεύμα αυτό και ενδεχομένως αποτελούν την τροχοπέδη για την πορεία των συζητήσεων.

Τα δύο αυτά ζητήματα εξετάζει ο τόμος του Δρ. Αρχιμ. Απόστολου Καβαλιώτη, επιχειρώντας να εκτιμήσει πόσο δυνατή είναι η μελλοντική αποκατάσταση της Κοινωνίας των Εκκλησιών υπό την απειλή τους, καθώς μια νέα περίοδος στασιμότητας φαίνεται να έχει επέλθει στις διμερείς συζητήσεις .

Ορισμένες προτάσεις του γράφοντος ίσως θα βοηθούσαν τον Οικουμενικό Διάλογο να εξελιχθεί ομαλότερα και να καταστεί μέριμνα όχι μόνο της εκκλησιαστικής ηγεσίας αλλά και των Χριστιανών, τους οποίους η διαίρεση αφήνει απροστάτευτους σε έναν κόσμο με απειλούμενο μέλλον εξαιτίας πολέμων, ανισοτήτων, καταπιέσεων και προσβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η παρουσία του βιβλίου τελεί και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΒΑΛΙΩΤΗ

Εμφανίσεις: 73017
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!