Η Ορθόδοξη Εκκλησία σε νέα εποχή
- Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 28 Αυγούστου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Αγγελιοφόρος - 09.23
-
Η κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο χώρο της Ορθοδοξίας θεωρείται φυσικό επόμενο της εποχής που εγκαινίασε η εκλογή του κ. Βαρθολομαίου στην πρωτόθρονη Εκκλησία.
Στις δύο δεκαετίες της παρουσίας του στον οικουμενικό θρόνο άνοιξαν συζητήσεις για θέματα που επί δεκαετίες ταλάνιζαν τις σχέσεις μεταξύ των ορθόδοξων Εκκλησιών και ουδέποτε είχαν τεθεί κάτω από τις συνθήκες που επέβαλε μία άτυπη «παράδοση» έντονων υπόγειων διεργασιών.
Εν όψει δε της πρωτοβουλίας Βαρθολομαίου για τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας, άπαντα τα εκκλησιαστικά ζητήματα μπήκαν στο τραπέζι.
Παράλληλα άρχισαν να διαμορφώνονται άτυπες (αλλά φανερές) συμμαχίες μεταξύ των Εκκλησιών, όπως φάνηκε και στο «ναυάγιο» της 5ης προπαρασκευαστικής επιτροπής για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, όπου τέθηκαν βέτο στα θέματα της απόδοσης της αυτοκεφαλίας και της σειράς αναγραφής των Εκκλησιών στα Δίπτυχα της Ορθοδοξίας, με την εμφάνιση μπλογκ.
Από την άλλη πλευρά, η Εκκλησία της Κύπρου ζητά ανάβάθμιση στη σειρά κατάταξής των Ορθοδόξων, καθώς είναι η μόνη εκκλησία που πήρε την αυτοκεφαλία με απόφαση Οικουμενικής Συνόδου.
Σε κρίση βρίσκονται οι σχέσεις των Πατριαρχείων Ιεροσολύμων και Ρουμανίας, που έχουν διακόψει τη μεταξύ τους κοινωνία μετά την ίδρυση εκκλησίας από το δεύτερο στην Ιεριχώ, περιοχή δικαιοδοσίας του πρώτου.
Το Πατριαρχείο Μόσχας φέρεται να επιθυμεί επαναδιαπραγμάτευση των πρωτείων, με βασικότερο επιχείρημα την αριθμητική υπεροχή του ποιμνίου του.
«Ιστορική» η σύνοδος
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, διαφαίνεται έντονη η επιθυμία όλων των Εκκλησιών να προχωρήσουν στη σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου, που θα αποτελέσει ιστορικό γεγονός και θα αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για τα εκκλησιαστικά τεκταινόμενα στην Ορθοδοξία.
Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Θεολογίας στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Γιάγκου, «πρόκειται για μία μεγάλη στιγμή για την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου σηματοδοτεί τη λειτουργία της συνοδικότητας σε πανορθόδοξο επίπεδο, ακολουθώντας το πρότυπο των Οικουμενικών Συνόδων, προκειμένου να λυθούν χρονίζοντα προβλήματα τα οποία απασχολούν την Ορθόδοξη Εκκλησία εν γένει, όπως π.χ. το θέμα της ορθόδοξης διασποράς.
Δυστυχώς, στην 5η προπαρασκευαστική επιτροπή -όπου συζητήθηκαν το θέμα των διπτύχων και του αυτοκεφάλου- δεν επήλθε συμφωνία και έτσι είναι πιθανό η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος να μην επιληφθεί του συγκεκριμένου ζητήματος.
Με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, η Ορθόδοξη Εκκλησία κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά, για τη συνεργασία και τη λύση των προβλημάτων της».
- Εμφανίσεις: 70784