Ο Μητροπολίτης Τορόντο Σωτήριος στην "Romfea.gr"
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2009
-
Γράφτηκε από τον/την Συνέντευξη στον Αιμίλιο Πολυγένη
-
Τορόντο κ. Σωτήριος.
Ο Μητροπολίτης κος Σωτήριος, απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με την ζωή του, την εκκλησιαστική κατάσταση και την πρόοδο του Ελληνισμού στον Καναδά, καθώς και για τις σχέσεις του με τις χριστιανικές ομολογίες και άλλες θρησκείες του Καναδά.
Η συνέντευξη του Μητροπολίτη Σωτήριου έχει ως εξής:
Αιμίλιος Πολυγένης: Σεβασμιώτατε, θέλετε να μού πείτε κάτι για τον εαυτό σας, για την βιογραφία σας;
Μητροπολίτης Σωτήριος: Γεννήθηκα στην Ελλάδα. Οι γονείς μου Γεώργιος και Αναστασία είχαν δέκα παιδιά. Η μάνα μου 111 ετών, ζει και έχει παιδιά εγγόνια και δισέγγονα 77.
Εσπούδασα Θεολογία στην Αθήνα. Λαϊκός, υπηρέτησα ως επιμελητής της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης. Χειροτονήθηκα Διάκονος και Ιερεύς το 1962 και από τότε υπηρετώ την εκκλησία μας στον Καναδά. Επήρα πτυχείο Μαγίστρου στη Θεολογία από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.
Εξελέγην Επίσκοπος στις 18 Δεκεμβρίου 1973 και χειροτονήθηκα στις 27 Γεννάρη 1974 και από τότε υπηρετώ σαν Αρχιερεύς στον Καναδά.
Αιμίλιος Πολυγένης: Σεβασμιώτατε, πώς ήταν η εκκλησιαστική κατάσταση τότε στον Καναδά και πώς είναι τώρα;
Μητροπολίτης Σωτήριος: Τότε η Εκκλησία του Καναδά ήταν η ενάτη Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής.
Το 1979 έγινε Επισκοπή υπαγομένη και πάλιν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Βορείου και Νοτίου Αμερικής. Το 1996 έγινε Μητρόπολη και υπάγεται απ’ ευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Αιμίλιος Πολυγένης: Όταν γίνατε Επίσκοπος πώς ήταν τα εκκλησιαστικά πράγματα στον Καναδά και πώς είναι τώρα; Μπορείτε να κάνετε κάποια σύγκριση;
Μητροπολίτης Σωτήριος: Το πρώτο που θα ήθελα να ειπώ, είναι ότι τότε υπήρχαν προβλήματα, διοικητικά. Οι λίγες κοινότητες που υπήρχαν τότε, δεν ήθελαν να δεχθούν καμμία εξουσία του Επισκόπου.
Τώρα η συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης με όλες τις κοινότητες είναι αρίστη. Τότε υπήρχαν 22 κοινότητες σε όλο τον Καναδά. Τώρα έχουμε 78 καθώς και 2 Μοναστήρια.
Αιμίλιος Πολυγένης: Σεβασμιώτατε, θα ήθελα να μας πείτε πώς βλέπετε την Ελληνική Παιδεία στον Καναδά, τι υπάρχει σήμερα σε σχέση με το παρελθόν;
Μητροπολίτης Σωτήριος: Η Ελληνική, θα έλεγα Ελληνορθόδοξη Παιδεία στον Καναδά, είναι ο χυμός και το οξυγόνο του δέντρου της Ομογένειας.
Τότε υπήρχε ένα Ημερήσιο Ελληνορθόδοξο Σχολείο στο Μόντρεαλ με 250 περίπου μαθητές. Τώρα έχουμε εφτά (7) ημερήσια σχολεία με παραπάνω από 2.000 μαθητές.
Τότε υπήρχαν αρκετά απογευματινά και Σαββατιανά Ελληνορθόδοξα Σχολεία. Τώρα υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες. Επίσης, αυτή τη στιγμή έχουμε και 8 βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Αιμίλιος Πολυγένης: Ποία η σχέση σας, με τα Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης.
Μητροπολίτης Σωτήριος: Τότε τα Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης ήταν ελάχιστα. Το πνεύμα τους ήταν κοσμικό. Δεν θα έλεγα αντιεκκλησιαστικό. Η Εκκλησία μας έπρεπε να αποκτήσει τα δικά της Μέσα Ενημέρωσης.
Έτσι από νωρίς έχομε μηνιαία εφημερίδα, με την ονομασία «Ορθόδοξη Πορεία», επίσης έχουμε εβδομαδιαίο Τηλεοπτικό Πρόγραμμα που πηγαίνει σε όλο τον Καναδά και πολλά ραδιοφωνικά προγράμματα κατά τόπους.
Αιμίλιος Πολυγένης: Πώς είναι η νεολαία στον Καναδά; Τι προβλήματα αντιμετωπίζετε; Εκκλησιάζονται σήμερα οι νέοι;
Μητροπολίτης Σωτήριος: Είχαμε και έχουμε Οργανώσεις Νεολαίας. Η αλήθεια είναι ότι οι οργανώσεις αυτές παρουσιάζουν μια ύφεση, μια κάμψη. Καταβάλλεται όμως κάθε προσπάθεια από τους ιερείς μας για την νεολαία.
Στην Ιερά μας Μητρόπολη λειτουργούν Τμήματα Νεολαίας, Θρησκευτικής Παιδείας και Ελληνικής Παιδείας. Οι Διευθυντές των Τμημάτων αυτών εργάζονται και συνεργάζονται για την νεολαία μας.
Έχουμε Ετήσιες, Συνελεύσεις της Νεολαίας για όλο τον Καναδά. Έχομε Διενιαύσιες Συνελεύσεις των Χορευτικών Συγκροτημάτων και Ετήσιες Θερινές Κατασκηνώσεις.
Επίσης έχουμε αγοράσει μία έκταση 1.250 στρεμμάτων σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία με μια φυσική λίμνη στη μέση 40 στρεμμάτων και κτίζομε τώρα τις δικές μας εγκαταστάσεις για τις κατασκηνώσεις αλλά και για πνευματικές συνάξεις κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου και για τις συνελεύσεις μας, όπως η Κληρικολαϊκή κ.α.
Το έργο αυτό θα τελειώσει τον Μάιο του 2010 και θα είναι έτοιμο για τις κατασκηνώσεις το καλοκαίρι του 2010.
Θα μας στοιχίσει μέχρι τότε περίπου 6,000.000.00 δολάρια και στη συνέχεια θα κτίσουμε άλλα δύο κτίρια. Αυτά θα μας στοιχίσουν άλλα περίπου 7,000.000.00 δολάρια.
Αιμίλιος Πολυγένης: Έχετε άλλα ιδρύματα έχετε στον Καναδά;
Μητροπολίτης Σωτήριος: Έχομε εννέα (9) Οίκους Ευγηρίας. Απ’ αυτούς οι δύο είναι ολικής περίθαλψης, δηλαδή διαθέτουν γιατρούς και νοσοκόμες. Κοινωνικές Υπηρεσίες, οι οποίες ειδικεύονται στην οικογενειακή βία. Στέγες για Αστέγους.
Τμήμα Ιεραποστολής που μέχρι τώρα έχει χτίσει εκκλησιές και πηγάδια στην Αφρική και στην Ασία και υποστηρίζει φτωχά και ορφανά παιδιά στις περιοχές αυτές.
Σχολή Βυζαντινής Μουσικής για την κατάρτιση ιεροψαλτών με 4 παραρτήματα. Ένα θαυμάσιο Πολιτιστικό Κέντρο.
Το επιστέγασμα, η κορωνίδα των ιδρυμάτων της Ιεράς μας Μητρόπολης θα έλεγα, είναι η Θεολογική μας Ακαδημία. Είναι πανεπιστημιακού επιπέδου, ιδρύθηκε το 1998.
Μέχρι τώρα απεφοίτησαν 35 νέοι εκ των οποίων 22 ήδη χειροτονήθηκαν ιερείς και υπηρετούν τις κοινότητές μας στον Καναδά.
Αιμίλιος Πολυγένης: Ποια γλώσσα χρησιμοποιείτε στις Ιερές Ακολουθίες και τις Θείες Λειτουργίες.
Μητροπολίτης Σωτήριος: Ο Καναδάς είναι Ομοσπονδία. Έχει 12 επαρχίες (κρατίδια). Στην επαρχία του Quebec χρησιμοποιούμε την ελληνική, την αγγλική και την γαλλική γλώσσα. Σε όλες τις άλλες επαρχίες χρησιμοποιούμε την ελληνική και την αγγλική.
Αιμίλιος Πολυγένης: Σεβασμιώτατε, μπορείτε να μας το εξηγήσετε αυτό;
Μητροπολίτης Σωτήριος: Η λειτουργική γλώσσα είναι η ελληνική. Στην Θεία Λειτουργία οι αιτήσεις γίνονται στην ελληνική και την αγγλική ή την γαλλική.
Ο Απόστολος και το Ευαγγέλιο διαβάζονται πάντοτε σε δύο γλώσσες, καθώς επίσης το Πιστεύω και το Πάτερ Ημών. Και το κήρυγμα γίνεται σε δύο γλώσσες, στην Ελληνική και την Αγγλική ή την Γαλλική.
Αιμίλιος Πολυγένης: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, είστε ικανοποιημένος με την πρόοδο του Ελληνισμού στον Καναδά;
Μητροπολίτης Σωτήριος: Πάρα πολύ. Μάλιστα θαυμάζω τους Έλληνες. Ήλθαν εδώ χωρίς να ξέρουν τη γλώσσα, σε δύσκολες καταστάσεις, σε μία χώρα της οποίας το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό από το κλίμα της Ελλάδας, εργάστηκαν σκληρά, επέτυχαν.
Έχουμε Έλληνες με πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Έχουμε Έλληνες οι οποίοι είναι όχι απλώς εκατομμυριούχοι, αλλά και δισεκατομμυριούχοι όπως ο κ. Λαζαρίδης (BlackBerry) και ο κ. Κόλιας (Boardwalk).
Έχουμε όλων των ειδών τις επιχειρήσεις. Έχομε εκατοντάδες γιατρούς και δικηγόρους και λογιστές και άλλους επιστήμονες και έχομε χιλιάδες καθηγητές και δασκάλους στα Γυμνάσια και στα Δημοτικά Σχολεία.
Αιμίλιος Πολυγένης: Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τις άλλες χριστιανικές ομολογίες και τις άλλες θρησκείες στον Καναδά;
Μητροπολίτης Σωτήριος: Οι σχέσεις της Εκκλησίας μας με τις άλλες χριστιανικές ομολογίες και θρησκείες, είναι πολύ καλές.
Έχουμε διάλογο σε επίπεδο Αρχιερέων με τους Ρωμαιοκαθολικούς. Έχομε άριστες σχέσεις μαζί τους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όταν πρέπει να τους πούμε αυτά που πρέπει δεν τα λέμε.
Όταν προ διετίας ο Πάπας είπε αυτά τα οποία είπε για την Ορθόδοξη Εκκλησία, έκαμα δηλώσεις στα Μέσα Ενημέρωσης του Καναδά και ιδιαίτερα στο CBC που είναι η Κρατική Τηλεόραση του Καναδά και μεταξύ άλλων είπα:
«Ο Πάπας γνωρίζει πως αν κάποιος έχει έγκυρο Ορθόδοξο διαβατήριο πηγαίνει κατ’ ευθείαν στον ουρανό και δεν χρειάζεται να περάσει διά μέσου της Ρώμης ή του Πάπα».
Αιμίλιος Πολυγένης: Οι σχέσεις σας με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες στον Καναδά, είναι καλές;
Μητροπολίτης Σωτήριος: Στον Καναδά υπάρχουν αρκετές Ορθόδοξες δικαιοδοσίες. Αυτό βέβαια είναι κάποια ανωμαλία της Ορθοδοξίας και πρέπει κάποτε η Ορθόδοξη Εκκλησία να την διορθώσει.
Ελπίζουμε η Μεγάλη Σύνοδος που πρόκειται να συγκληθεί να ασχοληθεί με το θέμα της Διασποράς και να λύσει και το πρόβλημα αυτό.
Πάντως οι σχέσεις μας με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες στον Καναδά είναι άριστες. Έχουμε Συνέλευση Ορθοδόξων Αρχιερέων Καναδά της οποίας προεδρεύω ο ίδιος.
Αιμίλιος Πολυγένης: Κλείνοντας, Σεβασμιώτατε θα ήθελα να μας πείτε πώς βλέπετε την σύγκληση Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας;
Μητροπολίτης Σωτήριος: Έπρεπε να είχε γίνει το 2000. Το γρηγορότερο που θα γίνει, το καλύτερο θα είναι για την Ορθόδοξη Εκκλησία παγκοσμίως.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΟΡΟΝΤΟ:
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Τορόντο, κ. Σωτήριος (Αθανασούλας) εγεννήθη εις Λεπιανά Άρτης Ηπείρου το 1936. Εσπούδασε εις την Θεολογικήν Σχολήν των Αθηνών και εις το Πανεπιστήμιον του Μόντρεαλ, εξ ου έλαβε το πτυχίον του Μαγίστρου της Θεολογίας.
Υπηρέτησεν ως Επιμελητής της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης. Την 17ην Ιουλίου 1962 εχειροτονήθη Διάκονος. Το αυτό έτος εχειροτονήθη Πρεσβύτερος αναλαβών εκκλησιαστικήν διακονίαν εις τον Καναδάν.
Εξελέγη Επίσκοπος την 18ην Δεκεμβρίου 1973 και εχειροτονήθη την 27ην Ιανουαρίου 1974. Υπηρέτησεν ως αντιπρόεδρος του Χριστιανικού Περιπτέρου της Διεθνούς Εκθέσεως ΕΧΡΟ '67 στο Μόντρεαλ. Υπηρέτησεν ως μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής (1968-1996) και ως Αρχιερατικός Επίτροπος (1996).
Υπηρέτησεν ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου του Τορόντο (1975-1978). Επεσκέφθη την Κίνα (1981) με το Καναδικόν Συμβούλιον Εκκλησιών και την Αυστραλία με το Παγκόσμιον Συμβούλιον Εκκλησιών (1982).
Όταν ως Επίσκοπος του Καναδά ανέλαβε τα καθήκοντα του υπήρχαν μόνο είκοσι δύο Κοινότητες. Τώρα υπάρχουν εβδομήντα επτά. Επί Αρχιερατείας του η Ιερά Επισκοπή και τώρα Ιερά Μητρόπολις ίδρυσε: τας Συνελεύσεις Νεολαίας (1980).
Τας Κοινωνικάς Υπηρεσίας (1984). Τα Μetahomes (1984), σπίτια που παρέχουν πρόσκαιρον κατοικίαν και διατροφήν εις αστέγους. Την μηνιαίαν εφημερίδα «Ορθόδοξη Πορεία» (1982).
Το Εβδομαδιαίον Τηλεοπτικόν Πρόγραμμα «Ορθόδοξη Φωνή» (1990), το οποίον μεταδίδεται εις όλον τον Καναδά. Την Ελληνορθόδοξη Αδελφότητα (1987). Την Σχολήν Βυζαντινής Μουσικής (1991). Την γυναικεία Ιεράν Μονήν Παρηγορήτισσας (1993), στο Quebec.
Την Ελληνικήν Ορθόδοξον Παιδεία στο Ontario (ημερήσια σχολεία, 1996). Την Ορθόδοξον Θεολογικήν Ακαδημίαν Τορόντο (1998). Τας κατασκηνώσεις Ι. Μητροπόλεως (1998). Συνέγραψε και εδημοσίευσε «Ορθόδοξη Κατήχηση» αγγλικά και ελληνικά εις έμμετρον και πεζόν λόγον.
Ετιμήθη δια πολιτειακών διακρίσεων, της πόλεως των Αθηνών και του Ανωτέρου Ταξιάρχου του Τάγματος του Φοίνικος της Ελλάδος.
Ανυψώθη εις Μητροπολίτην Τορόντο και Υπέρτιμον και Έξαρχον παντός Καναδά το 1996.
- Εμφανίσεις: 132764