Σταγών Σεραφείμ «Αν δώσω το μισθό μου πως θα συντηρηθώ, αφού δεν έχω άλλα έσοδα"

ImageΣτο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr», μίλησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, ο οποίος σχολίασε το επίκαιρο θέμα περί εκκλησιαστικής φορολογίας.

Επίσης, ο πολιός Ιεράρχης κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις μητροπολιτών οι οποίοι ζήτησαν να προσφέρουν το μισθό τους στο Κράτος, για να συμβάλουν στην οικονομική κατάσταση της χώρας.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση να σχολιάσει πως είδε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί από την Κυβέρνηση, ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ τόνισε: «Η προσφορά της Εκκλησίας προς τη κοινωνία και γενικότερα προς το Έθνος μας, υπήρξε πάντοτε και μεγάλη και πρόθυμος. Από την πλευρά μου θεωρώ, ότι στην παρούσα φάση που το Κράτος περνάει μια δυσκολία οικονομική, η Εκκλησία από την πλευρά της, έκαμε δηλώσεις δια της Ιεράς Συνόδου και του Μακαριωτάτου. Ότι η Εκκλησία είναι στη διάθεση της Πατρίδας να βοηθήσει όσο μπορεί καλύτερα».

«Νομίζω δεν είναι σωστό να ζητούν από την Εκκλησία 20% επί των εσόδων, διότι αυτή τη στιγμή η Εκκλησία επιτελεί ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο. Ένα έργο όμως, το οποίο απειλείται να σταματήσει λόγω οικονομικής δυσπραγίας», συνέχισε ο κ. Σεραφείμ.

Επίσης, ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων τόνισε: «Θα ήθελα επίσης να πω, ότι και εδώ η Μητρόπολη Σταγών που είναι μικρή Μητρόπολη, δεν θα μπορεί να βοηθήσει το πλήρωμα της Εκκλησίας, διότι τα έσοδα θα είναι πάρα πολύ ελάχιστα. Θα πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία με την Εκκλησία, τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιερά Σύνοδο, ώστε να βρεθεί μια λύση η οποία θα είναι δυνατό να βοηθηθεί και το Κράτος, αλλά και η Εκκλησία να μην σταματήσει να επιτελεί το σημαντικό φιλανθρωπικό της έργο».

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Σταγών, εξέφρασε και τους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν από την επικείμενη φορολογία, τονίζοντας: «Θεωρώ λοιπόν, ότι θα φτάσουμε στο σημείο ο κάθε Μητροπολίτης, αλλά και γενικότερα ο κάθε ένας που θα επιθυμεί να βοηθήσει οικονομικώς την παρούσα κατάσταση, να έχει δυσκολία να αντιμετωπίσει θετικά αυτή την ανάγκη. Επιπλέον είναι γνωστό, ότι την στιγμή αυτή ο κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα να συνδράμει στην Εκκλησία οικονομικώς».

«Επομένως, υπάρχει εκτός από την φορολογία η οποία θα επιβαρύνει την οικονομική ευχέρεια της Εκκλησίας, να υπάρξει και μείωση των εσόδων της Εκκλησίας από τον λαό, ο οποίος δεν μπορεί να βοηθήσει την Εκκλησία με άλλο τρόπο. Άρα λοιπόν θα έχουμε μια σημαντική δυσκολία, και για το λόγο αυτό πρέπει να προσεχτεί το θέμα αυτό και να μην είναι βιαστική απόφαση, η οποία ενδεχομένως να επηρεάζεται από ανθρώπους οι οποίοι δεν γνωρίζουν επακριβώς τα της Εκκλησίας»,  συνέχισε μιλώντας στη «Romfea.gr» ο κ. Σεραφείμ.

Ερωτηθείς, ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ να σχολιάσει την απόφαση των δύο Μητροπολιτών, οι οποίοι ζήτησαν να προσφέρουν τον μισθό τους στο Κράτος, προκειμένου να συμβάλουν στην οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και εάν προτίθεται και ο ίδιος να κάνει το ίδιο τόνισε τα εξής:

«Θέλω να πω το εξής, ότι αναμφίβολα είναι μια πράξη αγάπης και συμπαθείας των δύο μητροπολιτών που έκαναν την δήλωση αυτή. Εγώ νομίζω, ότι μπορούμε να βοηθήσουμε και με τον τρόπο αυτό, αλλά δεν θα πρέπει να πούμε ότι θα δώσουν 80 μητροπολίτες το μισθό τους, για την οικονομική βοήθεια προς το Κράτος. Υπάρχουν μαζί με τους Μητροπολίτες και πάρα πολλοί άλλοι που έχουνε πολύ μεγαλύτερο μισθό από εμάς, οι οποίοι πιστεύω μπορούν και αυτοί να συνδράμουν».

Κλείνοντας, ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ τόνισε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ λοιπόν, ότι αντί να κάνω και εγώ μια μεμονωμένη δήλωση και να πω, ότι ναι δέχομαι να δώσω το μισθό μου, νομίζω ότι είναι θέμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, για να αποφασιστεί από κοινού τι πρέπει να γίνει. Αν δώσω τον μισθό μου κ. Πολυγένη, το πρόβλημα θα είναι το πως θα συντηρηθώ εγώ, αφού δεν έχω άλλα έσοδα. Δεν παίρνω τυχερά, δεν έχω άλλες πηγές εσόδων και επομένως είναι θέμα το πώς θα αντιμετωπίσω την καθημερινότητα σαν άνθρωπος και σαν Μητροπολίτης που έχω ορισμένες υποχρεώσεις».

Εμφανίσεις: 76125
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!