Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ «Η Εκκλησία δεν έχει να φοβηθεί τίποτε»
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr 03:33
-
Με αφορμή τα σαράντα ολόκληρα χρόνια Αρχιεροσύνης που συμπλήρωσε πριν λίγο καιρό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, μίλησε στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Μετέωρα», σχετικά με την πολυετή διακονία του και με διάφορα προβλήματα που ανέκυψαν στη μακρά αυτή περίοδο της Αρχιεροσύνης του.
Ο Μητροπολίτης Σταγών κ. Σεραφείμ σε ερώτηση να αναφερθεί με λίγα λόγια στη πορεία, των σαράντα χρόνων της Αρχιεροσύνης τόνισε: «Η ερώτησις αυτή περικλείει ολόκληρο κεφάλαιο, το σημαντικότερο, και ημπορώ επιγραμματικά να σημειώσω ότι χωρίζεται σε τρεις περιόδους:
α) Περίοδος αρχιεροσύνης ως Τρίκκης και Σταγών (1970-1974), β) περίοδος εκθρονήσεώς μου (1974-1991) 17 έτη και γ) περίοδος 1991 Οκτώβριος μέχρι σήμερα και για όσο ακόμα χρόνο θέλει ο Θεός.
Στην πρώτη περίοδο (1970-1974) στα Τρίκαλα έγιναν πολλά και σημαντικά έργα σε Ιερούς Ναούς, οικοτροφεία, Ιερές Μονές, κατασκηνώσεις κ.λπ. και επίσης μεγάλη σε έκταση και ποιότητα πνευματική εργασία με τους τότε καλούς συνεργάτες μου και τους καλού μας ιερείς και το έργον αυτό το ενθυμούνται όλοι μέχρι σήμερα.
Αν ενθυμούμαι καλώς είχον δαπανηθεί 27.000.000 δραχμές όταν ο σάκος του τσιμέντου είχε 22 δραχμές σε χοντρική τιμή και το σίδηρο 1,40 το κιλό. Λεπτομέρειες ίσως αυτά, αλά είναι η πραγματικότης.
Αξιοποιήθηκαν ορισμένα ακίνητα και προγραμματίστηκαν και άλλα σημαντικά έργα για υπάρχοντα ακίνητα, τα οποία δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της ξαφνικής εκθρονήσεώς μου. Και αυτό το γεγονός ασφαλώς με ελύπησεν γιατί σταμάτησα σ’ ένα μεγαλόπνοο έργο.
Η Μεσοχώρα ήτο έως τότε αποίμαντος από πλευράς Μητροπολίτου και μετέβην στα 4 χρόνια δυο φορές, το 1971 σε όλα τα χωριά της με τα πόδια και το ζώον και το 1973 με βελτιωμένες καταστάσεις, διότι με τις ενέργειές μου έγιναν στοιχειώδη έργα και μια μεγάλη πεζογέφυρα…
Η Μητρόπολις Τρίκκης είχεν πολλές δυνατότητες και εξακολουθεί να έχει και μερικές από αυτές, όσες πρόλαβα, προσπάθησα να τις αξιοποιήσω.
Κυρίως διέθετε αστικά ακίνητα μεγάλης αξίας, τα οποία θα πρόσφεραν πολλά εις το ποιμαντικόν έργον της Μητροπόλεως, όπως π.χ. τα ακίνητα της μακαριστής Πελέκη στο Γηροκομείο Μ. Καλυβίων, καθώς και τα δυο κτίρια στο Μητροπολιτικό Μέγαρο από την κύρια είσοδό του προς την πλευρά του ποταμού, που θα ήσαν κάθετα προς το υπάρχον ωραίο κτίριο της Μητροπόλεως Τρικάλων, επρόκειτο να αρχίσουν τον Ιούλιο του 1974.
Η δευτέρα περίοδος (1974-1991) είναι η περίοδος της «εξορίας» μου από την έδραν της Μητροπόλεώς μου που πραγματοποιήθηκε με τις δυο Συντακτικές πράξεις 3 και 7 χωρίς ουδεμίαν κατηγορίαν, χωρίς απολογίαν, χωρίς δίκην και χωρίς καμία δυνατότητα προσφυγής εις Εκκλησιαστικά ή Κοσμικά δικαστήρια.
Όλα κλειστά και απηγορευμένα γιατί δεν υπήρχε απολύτως καμιά δικαιολογία απομακρύνσεώς μου.
Όσα τότε ελέγοντο ήσαν αστειότητες και ανυπόστατα και γι’ αυτό δεν εδίδετο επί 16 χρόνια ουδεμία δυνατότης υπερασπίσεως των δικαιωμάτων μου, των δικαιωμάτων του πολίτου.
Αυτή η περίοδος των 17 χρόνων θα ήτο η πλέον αποδοτική και καρποφόρος περίοδος της διακονίας μου εις την Μητρόπολιν Τρικάλων. Έμεινα εις το χωριόν μου Φανάριον αυτή την περίοδο και εργαζόμουν πνευματικά και λειτουργούσα όπου μου εδίδετο ευκαιρία από την αγάπην αδελφών Αρχιερέων, τους οποίους και ευχαριστώ.
Η τρίτη περίοδος (1991 έως αυτήν την στιγμήν) είναι η περίοδος κατά την οποίαν προσφέρω την διακονίαν μου με αγάπην, προθυμίαν, αφιλοχρηματίαν με την παρότρυνσην των καλών ιερέων της Μητροπόλεώς μου (εχεροτονήθησαν 48 νέοι κληρικοί) εις το να επιτελούν με ζήλον το έργον των με την εκτέλεση πολλών έργων για την ανάδειξη των Ιερών Ναών και την ανοικοδόμηση νέων, ή την διαρρύθμιση των παλαιών.
Όλη η Μητρόπολις είναι μέχρι σήμερα ένα εργοτάξιον με σημαντικά έργα από τους χριστιανούς μας και πολλές επιτυχίες των καλών Ιερέων μας.
Η επιμόρφωση των ιερέων πρώτο μέλημά μου και συνεχίζεται με τις τριήμερες ή μονοήμερες ημερίδες, με τις ετήσιες εκπαιδευτικές εκδρομές των ιδίων (16) μέχρι τώρα και των πρεσβυτέρων (12) για τη γνωριμία με τον πολιτισμό της χώρας μας και την ενημέρωσή των.
Ανεμορφώθησαν παλαιά Εκκλησίδια με ιστορία και αποκαθίστανται Ιστορικές κατεστραμμένες και εγκαταλειμμένες Μονές. Δόξα τω Θεώ η περιοχή μας με την προθυμίαν των ευσεβών κατοίκων της πόλεως και της περιοχής, και των ιερέων μας έχει αναμορφωθεί σε μεγάλην έκταση. Αυτό δεν σημαίνει ότι ακόμη δεν πρέπει να γίνουν πολλά.
Και ελπίζομεν να γίνουν!! Γιατί οι ανάγκες της περιοχής μας είναι μεγάλες, σπουδαίες και επιτακτικές και τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία μας περιμένουν εναγωνίως την βοήθειάν μας για να συνεχίσουν την ζωήν τους...»
Επίσης ο κ. Σεραφείμ ρωτήθηκε για συναισθήματα του, όταν τοποθετήθηκε Μητροπολίτης στη νεοσύστατη Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων.
Ο Μητροπολίτης Σταγών υπογράμμισε, ότι «Η νεοσύστατη Μητρόπολις Σταγών και Μετεώρων ήτο δι εμέ γνωστός χώρος, αφού για μια τετραετία επεσκέφθηκα την επαρχία Καλαμπάκας πολλές φορές σε όλα τα χωριά της και στην Καλαμπάκα ανέβαινα κάθε Σάββατο πρωί στο γραφείο που ίδρυσα για να παρακολουθώ τα θέματα και να έχω επικοινωνία με τους ιερείς της περιοχής. Η δημιουργία της όμως δεν έγινε από την Ιεραρχία, με αντικειμενικότητα και με τους ίδιους όρους. Εδέχθην να έλθω εδώ από αγάπην για τον τόπον και την ειρήνην για την Εκκλησίαν.»
«Και θεωρώ ότι είναι σημαντικό γεγονός να υπάρχουν δυο Μητροπόλεις στον ίδιο Νομό που έχει πολλές ανάγκες και που διαθέτει μεγάλο ορεινόν όγκον. Εδώ στην Καλαμπάκα δεν υπήρχε καμία υποδομή εκτός από την Βαρλαάμειο Εστία που κτίσθηκε το 1972 και προσπαθήσαμε να οργανώσουμε τη νέα Μητρόπολη, που κατά την μαρτυρία όλων παράγει σημαντικό έργο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς ποια προβλήματα αντιμετώπισε και πως τα ξεπέρασε, ο κ. Σεραφείμ τόνισε: «Τα προβλήματα πολλά, αλλά αυτά ξεπερνούνται με την αγαστή συνεργασία με τους ιερείς μας, τις Ιερές Μονές με τις αρχές του τόπου και κυρίως με τους πιστούς μας χριστιανούς. Και είμαι πολύ ευχαριστημένος από το ποίμνιο της Μητροπόλεως που ενεργά συμμετέχει στις λατρευτικές και στις άλλες εκδηλώσεις μας».
Επίσης, συνέχισε «Νομίζω ότι στα 18 αυτά χρόνια έγινε ένα πάρα πολύ σπουδαίο, από πάσης πλευράς, έργον το οποίον το αναγνωρίζουν όλοι και όχι μόνο οι εντός, αλλά και οι εκτός της Μητροπόλεώς μας άνθρωποι».
Όσον αφορά τον διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας και τη φορολόγηση της περιουσίας της, ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων επεσήμανε, ότι «δεν βλέπω να υπάρχει ο κίνδυνος χωρισμού κράτους και Εκκλησίας. Διότι εάν πράγματι υπάρξει, ο κίνδυνος θα είναι μεγάλος όχι για την εκκλησίαν αλλά για το Έθνος γενικότερα.»
«Από πολλές πλευρές δεν συμφέρει στο κράτος ο χωρισμός και τα όσα λέγονται και γράφονται από ορισμένους «κουλτουριάρικους» κύκλους και ιδεολογίες για την δημιουργία «λαϊκού κράτους» είναι γραφικά, αστειότητες και ξένα προς την παράδοση και πορεία του Έθνους μας», πρόσθεσε ο κ. Σεραφείμ.
Ακόμη τόνισε, ότι «Η Εκκλησία δεν έχει να φοβηθεί τίποτε, ούτε θα απολέσει το κύρος της και ούτε θα μειωθεί η αποστολή της. Προφανώς όμως για ένα τόσο πελώριο και σοβαρό για τον λαό μας θέμα χρειάζεται να ακουσθεί η φωνή του λαού, που τον ενδιαφέρει άμεσα, μ’ ένα δημοψήφισμα. Άλλωστε η εκκλησία υπάρχει ως στήριγμα του λαού μας καθ’ όλη την πορεία της και έχει προσφέρει διαχρονικά οικονομικήν στήριξη, ελπίδα, παρηγοριά και πνευματική βοήθεια σε χρόνους χαλεπούς».
«Αλλά αυτό γίνεται και σήμερα με διάφορους τρόπους προς το λαόν μας και το κράτος, στο μέτρον του δυνατού. Αυτά είναι γνωστά για τους αντικειμενικούς ανθρώπους και παραδεκτά. Χρειάζεται ολόκληρη μελέτη για να φανεί το μέγεθος της βοήθειας της εκκλησίας μας προς τον λαόν μας που είναι ο λαός το παιδί της», συνέχισε ο Μητροπολίτης Σταγών.
Ο Μητροπολίτης Σταγών κ. Σεραφείμ, ερωτηθείς για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, τόνισε: «Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κατά κοινή ομολογία, ακόμα και αυτών που εχθρικά ή με επιφυλάξεις διέκειντο προς αυτόν, στο βάθος τον παραδέχοντο και ίσως επειδή είχε έντονη παρουσία σε όλα τα θέματα της κοινωνίας και διέθετε φωνήν ειλικρινείας και αγάπης, αυτό να ενοχλούσε, γιατί ήτο κάτι ασυνήθιστο, κάτι καινούργιο για την εποχή μας, για το «κατεστημένο».
Επίσης, σε ερώτηση ποια είναι η γνώμη του για τον διάδοχό του Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, απάντησε ως εξής: «Ο διάδοχός του Αρχιεπίσκοπος Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος είναι διαφορετικού χαρακτήρος, έχει όμως μεγάλην εμπειρίαν εις τα διοικητικά, διαθέτει αγάπη για την Εκκλησίαν και για τον άνθρωπον και δη τον πάσχοντα, είναι ολιγόλογος και προσεκτικός στις δηλώσεις του και λέγει όσα πρέπει και όταν πρέπει και με την προσεκτικότερη διατύπωση. Τον γνωρίζω πολλά χρόνια (από το 1970) και έχουμε συζητήσει πολλάκις για τα φλέγοντα προβλήματα που αφορούν την εκκλησίαν και τον λαόν».
«Είναι υπέρμαχος της λειτουργίας του Συνοδικού συστήματος και αυτό φάνηκε έντονα στο διάστημα αυτό της ποιμαντορίας του, έχει την απαιτούμενη υπομονή και κυρίως δεν ανακοινώνει αποφάσεις και προγράμματα πριν αυτά θεωρηθούν ότι είναι πραγματοποιήσιμα», πρόσθεσε ο κ. Σεραφείμ.
Ο Μητροπολίτης Σταγών, συνέχισε «Έχει οργανωντικήν ικανότητα και με σεβασμό ακούει γνώμες και προτάσεις συνεργατών και Αρχιερέων και διατηρεί μια ηθελημένη ανεξαρτησία χρήσιμη για ένα ηγέτη, ώστε να ημπορεί να υλοποιεί το πρόγραμμά του. Πιστεύω ότι επί των ημερών τη διακονίας του η Εκκλησία μας θα γνωρίσει ακμήν και πρόοδον σε πολλά απαραίτητα έργα, που δεν έχουν γίνει, και θα δώσει με την διακρίνουσαν αυτόν σωστήν συμπεριφοράν μίαν προοδευτικήν (με την καλήν έννοιαν) πορείαν στην Εκκλησία.»
«Διαφέρει πολύ στις δηλώσεις και επικοινωνιακές επαφές με τον μακαριστό Χριστόδουλον, αλλά αυτό δεν είναι μειονέκτημα, αλλά προτέρημα για ένα ηγέτη να εκφράζεται με σεμνότητα και σοβαρότητα για καίρια θέματα πνευματικής και υλικής υφής. Του συμπαριστάμεθα με αγάπην και ειλικρίνειαν όπως πάντοτε και στον Χριστόδουλο, για το καλόν και μόνον της Εκκλησίας μας», ανέφερε κλείνοντας.
Ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ ερωτηθείς για την «κόντρα» που λέγεται ότι υπάρχει μεταξύ των Μητροπόλεων Τρίκκης & Σταγών και Σταγών & Μετεώρων, τόνισε χαρακτηριστικά: «Στην ερώτησή αυτή δεν θα απαντήσω εκτενώς γιατί από μέρους της Μητροπόλεώς μας και εμού προσωπικώς δεν υπάρχει καμία «κόντρα» και ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε με τέτοιο ήθος την Μητρόπολη Τρίκκης.»
«Αντιθέτως θέλαμε να έχομεν αγαθές σχέσεις και καλήν και γόνιμο επικοινωνίαν. Είμεθα προσωρινοί διαχειριστές ξένων πραγμάτων. Και το γόνιμον έργον των δύο Μητροπόλεων αναδεικνύει τον Νομόν μας», πρόσθεσε.
Για το αν υπάρχει τελικά περίπτωση ν’ αλλάξει κάτι στον προσωποπαγή χαρακτηρισμό της Μητροπόλεώς Σταγών, ο κ. Σεραφείμ ανέφερε ότι «το αίτημα της επαρχίας Καλαμπάκας να μετατραπεί σε μόνιμο η Μητρόπολις Σταγών και Μετεώρων από προσωρινή και προσωποπαγής, είναι θεμιτόν και δίκαιον και η πάλαι ποτέ Επισκοπή Σταγών με την πλούσιαν δράσιν, σχεδόν δέκαν αιώνων, θα αποκτήσει την πρώτην της δόξαν και την δικαίωσίν της».
«Άλλωστε δεν μειώνεται κανένα κύρος της άλλης Μητροπόλεως ή πλεονέκτημα. Η επί μίαν εικοσαετίαν λειτουργία της Μητροπόλεώς μας και έργον σημαντικόν παρήγαγεν και εις τίποτε δεν εμείωσε και δεν έβλαψεν τον Νομό μας, αφού όλοι ανήκομεν εις τον αυτόν Νομόν, αλλά και ούτε κατ’ ελάχιστον περιώρισεν το έργον της άλλης Μητροπόλεως», τόνισε επίσης.
Ακόμη υπογράμμισε, ότι «Αντιθέτως συνέβαλλεν τα μέγιστα, νομίζομεν, εις μια γενικότερη ανάπτυξη όχι μόνο στο χώρο τον εκκλησιαστικό αλλά και τον κοινωνικό. Ημείς είχομεν και έχομεν την διάθεσιν και επιθυμίαν της καλής γειτονίας και καλής συνεργασίας εάν το επιθυμεί και η άλλη Μητρόπολις. Αυτά με απλότητα και συντομία».
Τέλος, ερωτηθείς ο Μητροπολίτης Σεραφείμ εάν είναι ικανοποιημένος από τη θέση που κατέχει πανελλαδικά και παγκοσμίως η Μοναστική Πολιτεία των Μετεώρων, τόνισε:
«Η ακτινοβολία των Ιερών Μονών των Μετεώρων και η Μοναστική πολιτεία είναι τεραστία και ο μοναδικός ανά τον κόσμο, φυσικού κάλους και ιδιομορφίας, χώρος είναι γνωστά εις όλην την γην και αυτό αποδεικνύεται και από το πλήθος των επισκεπτών και από την προελευσίν των (π.χ. Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ευρώπη κ.λπ.).
Η θέσις των Μετεώρων στον τουριστικό χάρτη είναι αξιοζήλευτη, αλλά και η επί μέρος εκκλησιαστική και θρησκευτική με τον πλούτο των καλλιτεχνικών θησαυρισμάτων είναι γνωστά και διαχρονικής αξίας και δίδουν μίαν γεύσιν του βυζαντινού μεταβυζαντινού πολιτισμού στους ενδιαφερόμενους.
Είμεθα λοιπόν ικανοποιημένοι από την προσέλευση, αλλ’ αυτό πρέπει όλους μας να μας ωθεί στην περαιτέρω και καλυτέρα οργάνωση και προβολή των Μετεώρων.
Υπογραμμίζω την σημαντικήν εις μέγεθος και ποιότητα εργασίαν που πραγματοποιήθηκε την τελευταίαν εικοσαετίαν στις εν ενεργεία και εν αδρανεία ιερές μονές μας από τις Αδελφότητες. Ένα εκτεταμένο έργο σε όλα τα επίπεδα (οικοδομικό, καλλιτεχνικό, λατρευτικό) πραγματοποιήθηκε και βεβαίως και σήμερα ευρίσκεται εν εξελίξει.
Ελπίζομεν να έχομεν την καλήν συνέχειαν εις αυτόν τον ωραίον και πάντοτε επίκαιρον αγώνα της καλής και αποδεκτής από όλους τους επισκέπτες της αξίας των Μετεώρων δεν είναι όμως μόνον έργον και προσπάθεια των μοναστικών Αδελφοτήτων που με πολλήν προθυμίαν δίδουν τα πάντα τον ιερό αυτό χώρο. Χρειάζεται και η συμπαράστασις και η μέριμνα όλων των παραγόντων της πόλεώς μας.»
- Εμφανίσεις: 95299