Ο πρώτος Επίσκοπος Μποτσουάνας Γεννάδιος στην Romfea.gr
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την Συνέντευξη στον Αιμίλιο Πολυγένη 02:32
-
Στις, 7 Οκτωβρίου 2010 η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας εξέλεξε για πρώτο Επίσκοπο Μποτσουάνας, τον μέχρι πρότινος Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Επίσκοπο Νειλουπόλεως κ. Γεννάδιο.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Γεννάδιος βρέθηκε στην Αθήνα τις ημέρες αυτές, και παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη στον Διευθυντή του Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr» κ. Αιμίλιο Πολυγένη.
Ποιος είναι ο Επίσκοπος Μποτσουάνας
Ο Επίσκοπος Μποτσουάνας κ. Γεννάδιος (κατά κόσμον Στυλιανός Στάντζιος), εγεννήθη το 1969 στο Eslingen της (τότε Δυτικής) Γερμανίας.
Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και εκάρη Μοναχός το 1986 από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Λαγκαδά κυρό Σπυρίδωνα.
Το 1990 εχειροτονήθη Διάκονος και το 1996 Πρεσβύτερος (& εχειροθετήθη Αρχιμανδρίτης) από τον Σεβ. Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιο.
Υπηρέτησε επί 12ετία στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων ως Αρχιδιάκονος, Γραμματεύς και Ιεροκήρυξ, Εφημέριος του Καθεδρικού Ναού Απ. Παύλου, Υπεύθυνος Νεότητος καθώς και σε άλλες επιτελικές θέσεις της τοπικής Εκκλησίας Φιλίππων.
Μετά την εκλογή της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχου Θεοδώρου Β’, εδιωρίσθη Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και Ιερατικώς Προϊστάμενος του ιστορικού Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού Αλεξανδρείας.
Την 1η Νοεμβρίου 2006, Σεπτή προτάσσει της Α.Θ.Μ. εξελέγη Επίσκοπος Νειλουπόλεως και η χειροτονία αυτού ετελέσθη από τον Μακ. Πατριάρχη την 26ην του ιδίου μηνός στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού Αλεξανδρείας, ενώ συνέχισε να ασκεί τα καθήκοντα αυτού ως Αρχιγραμματεύων της Ιεράς Συνόδου.
Η συνέντευξη του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μποτσουάνας έχει ως εξής:
Θεοφιλέστατε, έχει περάσει κιόλας ενάμιση μήνας από την εκλογή Σας, στη νεοσύστατη Ιερά Επισκοπή Μποτσουάνας. Πείτε μας, ποια τα συναισθήματα που αποχωριστήκατε πρώτα απ΄ όλα του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, αλλά και γενικά το Πατριαρχείο όπου υπηρετήσατε επί 7 συναπτά έτη ως Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου;
Καταρχήν, αγαπητέ Αιμίλιε θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνεις, να μιλήσω για την νεοσύστατη Επισκοπή Μποτσουάνας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Πράγματι τα συναισθήματα μου είναι ανάμικτα, όπως γνωρίζεις και εσύ από την πρώτη στιγμή της αναρρήσεως του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β΄ στο Θρόνο του Αποστόλου Μάρκου ήμουν κοντά του.
Είμαι από τα πρώτα άτομα που επέλεξε να τον υπηρετήσουν και να τον διακονήσουν, και να είναι κοντά στην Αλεξανδρινή Εκκλησία και το Παλαίφατο Πατριαρχείο.
Από το 2004 ήμουν κοντά στον Πάπα και Πατριάρχη Θεόδωρο, και αυτό για μένα ήταν ένα πολύ μεγάλο σχολείο, ένα Πανεπιστήμιο μια μεγάλη εμπειρία διοικητική, πνευματική, ανθρώπινη, διότι έζησα κοντά σε έναν άνθρωπο της αγάπης.
Πάντοτε αγαπητέ Αιμίλιε, με δίδασκε το παράδειγμα του, η αγάπη του καθώς και η όλη στάση του και συμπεριφορά.
Καταλαβαίνεις λοιπόν, ότι αποχωριζόμενος τον άνθρωπο αυτόν της αγάπης, καθώς και όλους του αδελφούς και πατέρες του Πατριαρχείου μας, οπωσδήποτε λυπήθηκα προς στιγμήν ανθρωπίνως.
Η ευθύνη όμως της διακονίας αυτής που μου ανατέθηκε από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας, μου έδωσε ελπίδα, θάρρος, αισιοδοξία και είναι μια πρόκληση για να προχωρήσω για όλα εκείνα που βίωσα πνευματικά για διακονήσω την Εκκλησία.
Πριν από λίγες ώρες επιστρέψατε από την πρώτη επίσκεψη στην Επαρχία σας. Ποια τα συναισθήματα και τι βρήκατε εκεί;
Όπως ανέφερες αγαπητέ Αιμίλιε, έχω λίγες ώρες που επέστρεψα από την Επαρχία μου την Μποτσουάνα ένα ταξίδι πάρα πολλών ωρών.
Πρέπει να ξέρεις, ότι γνώριζα από παλαιά την περιοχή της Νοτίου Αφρικής, διότι επί μακαριστού Πατριάρχου Πέτρου υπηρέτησα για ένα χρονικό διάστημα στο «Πορτ Ελίζαμπεθ» της Ιεράς Μητροπόλεως Καλής Ελπίδος.
Τα μέρη αυτά έχουν μια ιδιαίτερη ομορφιά και ευλογία, και θα έλεγα και ένα υψηλό επίπεδο ζωής.
Δεν φανταζόμουν πραγματικά, ότι η Μποτσουάνα είναι τόσο όμορφη και με υψηλό βιοτικό επίπεδο ζωής, μια χώρα που προστατεύεται από την Αμερικανική και Αγγλική πολιτεία.
Η πρωτεύουσα του Γκαμπορόνε είναι ακριβώς στα σύνορα με την Πρετόρια, θα έλεγα ότι σχεδόν δεν υπάρχουν σύνορα είναι νοητά, αφού ένας απλός έλεγχος διαβατηρίων γίνεται.
Οι άνθρωποι εκεί είναι πάρα πολύ φιλόξενοι, ο Πρόεδρος της χώρας κ. Κάμα φιλοπρόοδος και νοικοκύρης, όλα είναι σε τάξη και η εγκληματικότητα είναι στο μηδέν.
Πρέπει να αναφέρω, ότι όποιος θελήσει να επισκεφθεί την Μποτσουάνα δεν χρειάζεται να κάνει κανένα εμβόλιο, και για τα Ελληνικά διαβατήρια δεν χρειάζεται βίζα.
Η πρώτη μου επικοινωνία εκεί, ήταν με την παροικία των Ορθοδόξων Ελλήνων με την πολυάριθμη ορθόδοξη παροικία των Σέρβων, των Ρώσων, Ρουμάνων και Βουλγάρων.
Θεοφιλέστατε η περιγραφή σας είναι συγκινητική, όσο αφορά την φιλοξενία των ανθρώπων εκεί, το επίπεδο ζωής αλλά και τις ομορφιές της χώρας. Ποια τα σχέδια σας στη νέα σας διακονία;
Η Μποτσουάνα όπως είπα και πριν είναι μια χώρα πανέμορφη, με υψηλό βιοτικό επίπεδο και δεν είναι τυχαίο που χαρακτηριστικά ονομάζεται η Ελβετία της Αφρικής.
Μέχρι σήμερα η Μποτσουάνας υπαγόταν εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε, σήμερα έγινε αυτόνομη Επισκοπή γι΄ αυτό από εδώ και πέρα με περιμένει πολύ δουλειά.
Αγαπητέ Αιμίλιε, θα πω κάτι που θα εκπλήξει τους αναγνώστες της «Romfea.gr», και αυτό είναι ότι εκεί δεν υπάρχει ούτε ένας ναός, δεν υπάρχει ούτε ένα παρεκκλήσιο.
Επίσης, δεν υπάρχει καν επισκοπείο αλλά ούτε ένα σπίτι για να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία του Επισκόπου, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένας ιερέας.
Πρέπει να αναφέρω, ότι μια αξιοπρεπέστατη παρουσία στη Μποτσουάνα έχουν οι Καθολικοί και οι Αγγλικανοί, αλλά και οι Μουσουλμάνοι που έχουν δικά τους δύο ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
Μπροστά λοιπόν σ΄ αυτή την μεγάλη πρόκληση, ο Ορθόδοξος Επίσκοπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τι μπορεί να κάνει, κάθισα και σκέφτηκα αλλά και προβληματίστηκα.
Στην αρχή δεν μπορώ να κρύψω, ήμουν αγχωμένος όσον αφορά το τι θα γίνει, σκεφτόμουν ότι δεν υπάρχει ένα σπίτι, ένας ναός για λειτουργήσω, ένας ιερέας να διακονήσει, όμως σκέφτηκα, ότι ο Πανάγαθος Θεός δεν θα με αφήσει έτσι.
Χωρίς να θέλω να υπερβάλω, πρέπει να ξέρετε ότι πολλές φορές αισθάνθηκα από την στιγμή της εκλογής μου, μέχρι και τις ημέρες που έτρεχα στην Μποτσουάνα έχοντας επικοινωνία με τις Αρχές και τις άλλες Εκκλησίες, το χέρι Του Θεού πάνω μου.
Το αισθάνθηκα πραγματικά σε πολλά γεγονότα, και είπα μέσα μου μπορεί να είναι πολλές οι δυσκολίες αλλά είναι μεγάλη και χάρη του Θεού.
Πιστεύετε, ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα;
Ναι, το πιστεύω! Θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε ένα επισκοπείο, και το μυστικό είναι να αγοράσουμε ένα σπίτι από τα υπάρχοντα το οποίο θα είναι η κατοικία του Επισκόπου.
Εκεί μέσα επαναλαμβάνω δεν θα είναι μόνο σπίτι, αλλά και το γραφείο που θα συντονίζετε όλο το ιεραποστολικό και ποιμαντικό έργο.
Αυτή ήταν άλλωστε και η εμπνευσμένη ιδέα του Πατριάρχη μας, να πάμε εκεί και να έχουμε μια ζωντανή και αξιοπρεπή παρουσία.
Στην εκλογή μου ο Πατριάρχης με κάλεσε και μου είπε: «Γεννάδιε παιδί μου, θέλω να πας τώρα εκεί και να ασχοληθείς με τους ορθοδόξους όλων των παροικιών».
Γι΄ αυτό και στα επιστολόχαρτα της Επισκοπής δεν αναγράφεται «Greek Orthodox», αλλά Ορθόδοξη Επισκοπή Μποτσουάνας, γιατί έτσι δεν αποκλείεις κανέναν όπως τους Σέρβους και τους Ρώσους που είναι χιλιάδες.
Αναφέρατε κάτι για συναντήσεις
Βεβαίως είχα συναντήσεις, με τους Σέρβους του Ρώσους οι οποίοι ήρθαν και με βρήκαν, συναντήθηκα με τον Ρώσο Πρέσβη ένα αξιόλογο άνθρωπο με μεγάλη δραστηριότητα στη Μποτσουάνα.
Όλους τους είπα: «Είμαι εδώ για όλους σας, εικοσιτέσσερις ώρες το 24ωρο θα βλέπετε στο πρόσωπο μου τον πνευματικό, τον πατέρα, τον αδελφό και τον φίλο».
Αυτό που θέλω να κάνω αγαπητέ Αιμίλιε, είναι να επισκεφθώ πόρτα – πόρτα, οικογένεια – οικογένεια κάθε μέρα όταν θα μείνω μόνιμα στη Μποτσουάνα.
Το λέω αυτό γιατί ήδη οικογένειες με προσκαλούν και μου λένε, ελάτε στο σπίτι μας να κάνετε έναν αγιασμό θέλουμε να μιλήσετε στα παιδιά μας για τον Χριστό.
Επίσης μου λένε, να φέρουμε ένα δάσκαλο γιατί τα παιδιά τους μιλάνε μόνο αγγλικά και θέλουν να μάθουν και Ελληνικά, θέλουν να κάνουν ένα σχολείο, που ήδη ο Πρέσβης στην Πρετόρια και ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Ταμβάκης κάνουν τις κατάλληλες ενέργειες για να έχουμε στους επόμενους μήνες έναν δάσκαλο.
Μιλώντας με τον κ. Πρέσβη του είπα, ότι προσφέρομαι και εγώ να διδάξω κάποιες ώρες θρησκευτικά ως κατήχηση και ελληνική γλώσσα.
Μιλήσατε για κάποια συνεργασία με τις παροικίες;
Ζήτησα στο κεντρικό Επισκοπικό Συμβούλιο που θα δημιουργήσουμε στην Επισκοπή, να συμμετέχουν απ΄ όλες τις ορθόδοξες παροικίες (Σέρβοι, Ρώσοι, Ρουμάνοι, Βούλγαροι κ.α.).
Στη Μποτσουάνα υπάρχουν πάρα πολλοί Ρώσοι επιστήμονες, γιατροί, βιολόγοι και πολλοί από αυτοί είναι στο κέντρο προστασίας για το AIDS.
Από την πλευρά μου θέλω να ευχαριστήσω τις Κρατικές Αρχές τις Μποτσουάνα, το Υπουργείο Εξωτερικών, διότι από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου εκεί με κάλεσαν τρεις φορές να με γνωρίσουν από κοντά και πάντοτε ήταν φιλικότατοι μαζί μου.
Θεοφιλέστατε γνωρίζω, ότι είστε παιδί αποδήμων Ελλήνων και γνωρίζετε καλά τον απόδημο Ελληνισμό. Βρισκόμενος τώρα στην αυτή η οποία όχι απλώς γειτνιάζει, αλλά στην κυριολεξία είναι ενωμένη με το κομμάτι που λέγεται απόδημος Ελληνισμός της Ν. Αφρικής.
Πράγματι γεννήθηκα στη Γερμανία όταν οι γονείς μου βρισκόταν ως μετανάστες εκεί για δουλειά, όπου έζησα μέχρι και την πρώτη τάξη του δημοτικού.
Μετά μεγάλωσα στη Δράμα και αργότερα στη Καβάλα, όπου σπούδασα στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Νέας Καρβάλης εκεί στο προσκύνημα του Αγίου Γρηγορίου.
Επίσης, υπηρέτησα στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων επί 12 χρόνια κοντά στον Μητροπολίτη Φιλίππων κ. Προκόπιο.
Ο Θεός έφερε έτσι τα πράγματα και αργότερα βρέθηκα κοντά στον απόδημο Ελληνισμό, στην μακρινή χώρα της Αργεντινής για δύο ολόκληρα χρόνια.
Εκεί συνεργάστηκα με όλους τους Έλληνες, έχω πάρα πολύ καλές αναμνήσεις από την καρποφόρα αυτή συνεργασία με τις Κοινότητες και με τον ευλαβή εκείνο κόσμο στο Μπουένος Άιρες.
Αργότερα στην Αλεξάνδρεια για 6 χρόνια, και για λίγο μικρό χρονικό διάστημα με την θέληση του μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου στο Πορτ Ελίζαμπεθ του Κέϊπ Τάουν.
Όλα αυτά δημιούργησαν μια μικρή εμπειρία πολύ ωφέλιμη, στο να λειτουργούμε χωρίς συγκρούσεις με τις κοινότητες. Διότι πρέπει να ξέρετε, ότι οι Έλληνες των περιοχών αυτών είναι αλλιώς μαθημένοι, εμείς φτιάξαμε τις εκκλησιές μας, τα σχολεία μας, τις κοινότητες μας.
Δεν είναι υπερβολή, διότι Αιμίλιε οι άνθρωποι αυτοί όπου και να πήγαν στο εξωτερικό και όπως λέει και ο Πατριάρχης μας, πάντα με φιλότιμο και διάθεση, διατηρούν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα μας.
Όμως είναι ταλαιπωρημένοι και ξεχασμένοι από την ίδια την Εκκλησία, και πολλές φορές με αρνητικές εμπειρίες, γι΄ αυτό είναι και επιφυλακτικοί απέναντι μας.
Το μυστικό είναι να κερδίσεις ως παπάς, ως Δεσπότης την εμπιστοσύνη του απόδημου έλληνα και τότε θα έχεις μια ειλικρινή σχέση και θα σε βοηθήσει σε ότι χρειαστείς. Πρέπει να είσαι αληθινός μαζί τους!
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος τρέφει φιλάδελφα αισθήματα προς τη Μητέρα Εκκλησία, και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ως νέος Επίσκοπος, σκοπεύετε να επισκεφτείτε τον Οικουμενικό Πατριάρχη;
Όπως ανέφερα στην προηγούμενη σου ερώτηση, είμαι παιδί αποδήμων Ελλήνων και ο παππούς μου από την πλευρά του πατέρα μου, ήταν Μικρασιάτης και από της μητέρας μου Πόντια από την Τραπεζούντα και την Σαμψούντα.
Μεγάλωσα με αυτά τα ιστορικά βιώματα, και οι διηγήσεις των παππούδων μου ήταν πάντοτε για τους αγώνες της Μητέρας Εκκλησίας.
Μεγαλώνοντας έζησα και εγώ την αγάπη αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και το λέω αυτό γιατί πολλοί κληρικοί του Οικουμενικού Θρόνου με αγαπούσαν αληθινά και με στήριξαν στην εκκλησιαστική μου πορεία πολλές φορές.
Λόγω το ότι υπηρέτησα στην Αργεντινή άνηκα δικαιωματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (αποσπασμένος), όμως σήμερα υπηρετώ το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
Για μένα οι δύο Προκαθήμενοι είναι αυτοί οι δύο πόλοι πνευματικοί, οι οποίοι με ενέπνευσαν στην πορεία μου και στην διακονία μου, για τον άνθρωπο και την Εκκλησία μας.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος είναι ο πατέρας μου, και ο ευεργέτης μου! Ο οποίος πάντοτε με στηρίζει και με αγαπά, και πάνω απ΄ όλα να με εμπιστεύεται.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι εκείνος που συνεχίζει να μου δείχνει πάντοτε έμπρακτα την αγάπη του, εκφράζει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο μου και το βλέπω αυτό όταν κατά καιρούς επισκέπτομαι την Βασιλεύουσα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Πριν αποχωρήσω και πάλι για την Μποτσουάνα θα επισκεφθώ τον Οικουμενικό Πατριάρχη, για να του εκφράσω από κοντά για ακόμη φορά την υιική μου αγάπη και τον απεριόριστο σεβασμό προς το πρόσωπο του.
Θεοφιλέστατε, πότε θα γίνει η ενθρόνιση;
Όπως ανέφερα και στην αρχή η Μποτσουάνα είναι μια χώρα οργανωμένη, θα αναφέρω χαρακτηριστικά ότι στο Γκαμπορόνε βρίσκεται η έδρα του Σάντακ. Το Σάντακ είναι όπως είναι οι Βρυξέλλες, το Κέντρο της Αφρικανικής Ενώσεως των Κρατών.
Στη Μποτσουάνα βρίσκονται ακόμα το Παγκόσμιο Επιστημονικό Κέντρο Έρευνας για το AIDS, στο οποίο συμμετέχουν 170 επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Τα αναφέρω αυτά γιατί στην χώρα αυτή τα πάντα γίνονται κάτω από αυστηρές νόμιμες διαδικασίες.
Θέλω να αναφέρω, ότι είχα την μεγάλη ευλογία από τον Θεό να γνωρίσω εδώ στην Αθήνα τον επίτιμο Πρόξενο της Μποτσουάνα κ. Νεκτάριο Πολυχρονίου, εκλεκτής οικογενείας και ευλαβής άνθρωπος. Είναι ο άνθρωπος που από την πρώτη στιγμή λόγω των επαφών του εκεί, με βοήθησε με τις ενέργειες του.
Όταν έφτασα στη Μποτσουάνα με κάλεσαν στο γραφείο εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών, και με ενημέρωσαν ότι θα μου χορηγήσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την αναγνώριση μου.
Επίσης θα μου χορηγήσουν διπλωματική διαπίστευση και αυτό για να μπορέσει η Εκκλησία να έχει εκεί μια αξιοπρεπή παρουσία, να έχει νόμιμες συναλλαγές και νομική αναγνώριση κάτω από τις αρχές τις χώρας.
Εκεί έμαθα από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, ότι χρειάζεται όπως και στους άλλους επισκόπους να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό διάταγμα το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς για την ενθρόνιση.
Προκειμένου λοιπόν να γίνει η ενθρόνιση θα πρέπει να περιμένουμε λίγο διάστημα, μέχρι να εκδοθεί από τον Πρόεδρο της χώρας του Προεδρικό διάταγμα , και να συναντήσω και εγώ προσωπικά τον Πρόεδρο Κάμα.
Κλείνοντας Θεοφιλέστατε, τι θα λέγατε στους χιλιάδες αναγνώστες της Romfea.gr, αλλά και κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε.
Στην ερώτηση σου θα ήθελα να συμπληρώσω, ότι οι χιλιάδες αναγνώστες είναι απ΄ όλο τον κόσμο! Το λέω αυτό γιατί έχω προσωπική εμπειρία, και δεν μπορεί να μου πει κάποιος τι λέω τώρα ο Δεσπότης, διότι όπου και να πήγα στη Ν. Αφρική η νεολαία αλλά και σε πολλά γραφεία είχαν μπροστά στον υπολογιστή τους πάντα ανοιχτή την Romfea.gr.
Το καταθέτω ως προσωπική μαρτυρία, διότι το έχω βιώσει σε πολλά μέρη όπου έχω επισκεφθεί.
Το άλλο που θα ήθελα να πω είναι, ότι η μεγάλη μου ποιμαντική αγωνία αυτή την ώρα είναι η απόκτηση ενός σπιτιού – επισκοπείου στη Μποτσουάνα.
Σε λίγα χρόνια θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μεγάλο ιεραποστολικό έργο, για να αναδείξουμε το Παλαίφατο Πατριαρχείο μας.
Σκέφτομαι να συνεργαστούμε με γιατρούς όσον αφορά την καταπολέμηση του AIDS, να προσφέρουμε φαγητό σε χωριά τα οποία δεν έχουν ούτε καν τα βασικά.
Κάνω έκκληση προς όλους να βοηθήσουν την πρώτη Ορθόδοξη Επισκοπή που ιδρύθηκε εκεί με οποιοδήποτε τρόπο θέλουν, και να επικοινωνήσουν και προσωπικά μαζί μου κληρικοί και λαϊκοί.
Τέλος, θέλουμε να δείξουμε ότι ο Πατριάρχης μας ίδρυσε την Επισκοπή από το μηδέν με την προοπτική να κάνουμε σπουδαίο έργο για την Ορθοδοξία μας.
Στοιχεία επικοινωνίας:
00267 – 76106066 (κινητό Μποτσουάνα)
+30 – 6977 293 060
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
- Εμφανίσεις: 118471