Πατριάρχης Σερβίας: «Το Κοσσυφοπέδιο είναι για μένα μια βαθιά πληγή»

Image«Το Κοσσυφοπέδιο είναι και δική μου προσωπική βαθιά πληγή. Μπορώ να θυμηθώ πως έμοιαζαν όλα το 1948, όταν πήγα στο Πρίζρεν για εκπαίδευση. Σήμερα, όλα είναι διαφορετικά. Έχουν καταστραφεί οι εκκλησίες, έχουν καεί ιερά της Πριζρένης αλλά και άλλων περιοχών», τόνισε ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος.

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας, αναφερόμενος στις καταστροφές των εκκλησιών και των Μονών της Σερβίας στο Κόσσοβο και Μετόχια, έκανε λόγω για τραγωδία του Σερβικού λαού και ότι το κακό αυτό τον επηρέασε προσωπικά.

«Το σεμινάριο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στο Πρίζρεν λεηλατήθηκε και κάηκε, καθώs και η Εκκλησία της Παναγίας, ένα κόσμημα όχι μόνο ιστορική και πολιτισμικής κληρονομιάς, αλλά όλου του κόσμου. Η Εκκλησία είναι σε άθλια κατάσταση, με κατεστραμμένες τοιχογραφίες του 13ου αιώνα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Ειρηναίος.

Επίσης ο κ. Ειρηναίος ανέφερε ότι «σήμερα οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα της επαρχίας, αγωνίζονται πολύ σκληρά και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουν να πάρουν κάποιο είδους ανεξαρτησίαs. Αλλά εξακολουθεί να είναι ένα μόνο μικρό μέρος του Κοσσυφοπεδίου».

Τέλος ο Πατριάρχης Σερβίας υπογράμμισε ότι η Σερβική Εκκλησία απορρίπτει την διαίρεση του Κοσσόβου, τονίζοντας ότι «ποτέ δεν υποστήριξα τη διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου, επειδή το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί μέρος της Σερβίας. Πρέπει να καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες, ώστε να διασφαλιστεί το σύνολο του Κοσσόβου.»

Εμφανίσεις: 75087
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!