Ο Πατριάρχης Σερβίας στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

ImageΣτα πλαίσια της ειρηνικής επισκέψεώς του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Μακ. Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος επισκέφθηκε σήμερα τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, συνοδευόμενος από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο.

Στην είσοδο της Σχολής τους υψηλούς επισκέπτες υπεδέχθη ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, νέος Ηγούμενος της Ι. Μονής Χάλκης, ο οποίος τους οδήγησε στο Καθολικό της Μονής για να προσκυνήσουν και να ανάψουν κερί ενώπιον της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Καμαριωτίσσης.

Οι δύο Προκαθήμενοι έψαλαν και προσηυχήθησαν ελληνιστί και σερβιστί.

Εν συνεχεία, έγινε η επίσημη υποδοχή στην Αίθουσα Τελετών της Σχολής, όπου αντηλλάγησαν επίσημες προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις από μέρους του Ηγουμένου και του Μακαριωτάτου Πατριάρχου κ. Ειρηναίου.

Ο Πατριάρχης της Σερβίας παρεκάθησε σε επίσημο γεύμα στην Τράπεζα της Μονής και ανεχώρησε για το Φανάρι για να συνεχίσει το υπόλοιπο πρόγραμμα της επισκέψεώς του στην Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας.

Τον Μακαριώτατο συνόδευσαν οι Πανιερώτατοι Επίσκοποι Μπάτσκας κ. Ειρηναίος, Σουμαδίας κ. Ιωάννης και Ζίτσης κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ρεμεσιανής κ. Ανδρέας και ο Ιερολ. Διάκονος κ. Αλέξανδρος Σέκουλιτς.

Τον Παναγιώτατο συνόδευσαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Τρανουπόλεως κ. Γερμανός, Πριγκηποννήσων κ. Ιάκωβος, Μύρων κ. Χρυσόστομος και Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Πρωτοσυγκελλεύων των Πατριαρχείων, και ο Πανοσιολ. Μ. Αρχιδιάκονος κ. Μάξιμος Βγενόπουλος. Παρών ήτο και ο Εντιμολ. κ. Βασίλειος Σταυρίδης, Καθηγητής της Σχολής.

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΙΣ

Σεβ. Μητροπολίτου Προύσης κ. Ελπιδοφόρου,

Ηγουμένου της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης

κατά την επίσημον επίσκεψιν του Μακ. Πατριάρχου Σερβίας κ. Ειρηναίου

(24 Οκτωβρίου 2011)

Παναγιώτατε Δέσποτα,

Μακαριώτατε Πατριάρχα Σερβίας κ. Ειρηναίε μετά της εκλεκτής συνοδείας Υμών,

Σεβασμιώτατοι, μέλη της σεβαστής Εφορείας της Ι. ταύτης Μονής,

Πανοσιολογιώτατοι,

Εντιμολογιώτατοι Άρχοντες της Μητρός Εκκλησίας,

Η καθ’ ημάς Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδος ζη σήμερον μίαν εισέτι ιστορικήν ημέραν υποδεχομένη τον Προκαθήμενον της κατά Σερβίαν Αγιωτάτης Εκκλησίας Μακαριώτατον κ. Ειρηναίον, πραγματοποιούντα κατ’ αυτάς την κατά την τάξιν της κατ’ Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας ειρηνικήν Αυτού επίσκεψιν εις την πρωτόθρονον Εκκλησίαν, το Οικουμενικόν Πατριαρχείον.

Η συμπερίληψις της Ιεράς ταύτης Μονής εις το πρόγραμμα της επισήμου Υμών επισκέψεως, Μακαριώτατε, αποτελεί δι’ ημάς πηγήν χαράς, αλλά και ένδειξιν τιμής. Πηγήν χαράς, διότι επισκέπτεται την Μονήν μας Προκαθήμενος της πεφιλημένης θυγατρός Εκκλησίας της Σερβίας και δη της Υμετέρας περιωπής και αξίας, λαμπρυνάσης ήδη τον Πατριαρχικόν Αυτής θρόνον από των πρώτων ετών της δια χρηστών ελπίδων αρξαμένης πρωθιεραρχικής διακονίας. Πηγήν δε τιμής αμφιδρόμου, δι’ ημάς μεν, διότι τιμώμεθα δια της υψηλής παρουσίας Σας, δι’ Υμάς δε, διότι τιμάτε την παλαίφατον ταύτην Μονήν την φιλοξενούσαν την περίπυστον Θεολογικήν Σχολήν του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την διακονήσασαν την θεολογικήν επιστήμην και, κυρίως και πρωτίστως, εμπλουτίσασαν δια των αποφοίτων αυτής ουχί μόνον τας τάξεις του ιερού κλήρου της Εκκλησίας μας, αλλά και συμπάσης της Ορθοδοξίας, εν οις και της κατά Σερβίαν Αγιωτάτης Εκκλησίας, δια πλειάδος εκλεκτών κληρικών, ιεραρχών και προκαθημένων.

Η Σχολή αύτη, όμως, Μακαριώτατε, ηναγκάσθη το έτος 1971 άνωθεν και κατεδικάσθη εις σιωπήν. Τα έδρανα των μαθητών απορφανίσθησαν, οι διδάσκοντες εφιμώθησαν, αι αίθουσαι διδασκαλίας εξεκενώθησαν αδίκως και αναιτίως. Πνοή βιαία και φωτοσβεστική έπνευσε με σκοπόν να ερημώση το εργαστήριον τούτο της θεολογικής παιδείας, να ξηράνη το καλλίκαρπον φυτώριον της Ορθοδοξίας, να στερεύση την πηγήν της πατρώας ευσεβείας, να σκοτίση τον φάρον της κατά Θεόν ζωής.

Εφέτος ηριθμήθησαν ήδη τεσσαράκοντα έτη από της επιβολής του σκότους εις την παιδείαν και της σιωπής εις το διδασκαλείον, αλλ’ οι επιβαλόντες ταύτα δεν υπελόγισαν ότι ο ιδρυτής της Μονής ταύτης έκτισεν αυτήν επί του «Λόφου της ελπίδος», του καταφύτου τούτου λόφου, ένθα επικρατεί το πράσινον, το χρώμα της ελπίδος. Επί της ελπίδος ταύτης, Μακαριώτατε, επιστηριζόμενος ο Παναγιώτατος Αυθέντης και Δεσπότης ημών, ο κυριάρχης της Μονής ταύτης ποιμενάρχης και κατ’ εξοχήν Ηγούμενος, εργάζεται αόκνως επί της ήδη χάριτι Θεού συμπληρωθείσης πρώτης εικοσαετίας της ευκλεούς Πατριαρχείας Αυτού δια την επαναλειτουργίαν της Σχολής μας.

Παρακαλώ, Μακαριώτατε, ενώσατε τας θεοσδέκτους προσευχάς και δεήσεις Υμών προς τον Κύριον, ομού μετά της εκλεκτής χορείας των συνοδών Σας ιεραρχών και κληρικών, ενώσατε - επαναλαμβάνω- αυτάς μετά των ευχών και των προσευχών του Παναγιωτάτου και της Μητρός Σας Εκκλησίας, ώστε αι εφ’ ημάς τεταγμέναι αρχαί ήδη επιδείξασαι ικανά άχρι τούδε δείγματα εκδημοκρατισμού και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προβώσι και εις την αποκατάστασιν της γενομένης μείζονος ταύτης αδικίας και επιτρέψωσι και πάλιν εις την Σχολήν μας να επιμορφώση θεολόγους και κληρικούς. Και τότε, Μακαριώτατε, θα είναι μεγάλη η χαρά μας να έχωμεν ιεροσπουδαστάς προερχομένους εκ της καθ’ Υμάς Αγιωτάτης Εκκλησίας, οι οποίοι θα ενισχύσουν έτι περαιτέρω τους ήδη υφισταμένους ισχυρούς δεσμούς αγάπης και σεβασμού μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

Με την ευχήν αυτήν υποδέχομαι Υμάς εις την Πατριαρχικήν και Σταυροπηγιακήν ταύτην Μονήν, προσεπευχόμενος να είσθε ο τελευταίος Ορθόδοξος Προκαθήμενος βλέπων την εν αυτή Θεολογικήν Σχολήν σιωπώσαν, αλλά να είσθε και ο πρώτος επισκεφθησόμενος αυτήν επαναλειτουργούσαν.

Ως ευ παρέστητε !

0-halkis-serbaias1

0-halki-serbias2

Εμφανίσεις: 73371
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!