70 χρόνια ύπαρξης της Εκκλησίας του Αγίου Σάββα στη Νέα Υόρκη

agios sabbas nea yorki

Πρόσφατα οι Σέρβοι που ζουν στη Νέα Υόρκη επισήμαναν τα 70 χρόνια από τον αγιασμό του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σάββα του Σέρβου, που βρίσκεται στην καρδιά αυτής της πόλης των ΗΠΑ.

Αυτή η εκκλησία ήταν και παρέμεινε το κέντρο εστίασης των Σέρβων πιστών στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι εύρισκαν παρηγοριά και καταφύγιο από τη δίνη της καθημερινής ζωής.

Στην επίσημη αυτή τελετή ήταν παρόντες ο Σέρβος ανάδοχος του θρόνου, πρίγκηπας Αλέξανδρος Β΄ Καρατζώρτζεβιτς, η πργκίπισσα Κατερίνα, ο επίσκοπος της Ανατολικής Αμερικής, κ.Μιτροφάνης, Σέρβοι ιερείς από την Ουάσιγκτον και τη Βοστόνη, ο πρέσβης της Σερβίας στην έδρα του ΟΗΕ, κ. Milan Milanović, ο Σέρβος πρόξενος στη Νέα Υόρκη, κυρία Mirjana Živković, και πολλοί νέοι Σέρβοι πιστοί, φοιτητές και διανοούμενοι που ζουν στη Νέα Υόρκη.

Μετά από το επίσημο γεύμα που δόθηκε, διοργανώθηκε ένα πλούσιο μουσικό και λαογραφικό πρόγραμμα, με τίτλο «Σόου του αυλού», στο οποίο οι συγκεντρωμένοι Σέρβοι έδωσαν έρανο, συνολικού ύψους 85 χιλιάδων δολαρίων, για τις ανάγκες συντήρησης της εκκλησίας του Αγίου Σάββα στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τα λόγια του ιερέα Đokan Majstorović, τα οποία δημοσιεύει η ημερήσια εφημερίδα Blic, του Βελιγραδίου, αυτός ο ιερός ναός αποτελεί την πνευματική και την μορφωτική διαθήκη του σερβικού λαού στη Νέα Υόρκη, που αποσκοπεί την περιφρούριση του σερβικού πολιτισμού και της παράδοσης σ’αυτήν τη μεγάλη αμερικανική πόλη.

Στην έδρα αυτής της εκκλησίας υπάρχει η Ένωση Σερβίδων αδελφών «Ο Άγιος Σάββας ο Σέρβος», που αποτελεί ανθρωπιστική οργάνωση, η εκκλησία έχει δική της χορωδία, φροντιστήριο σερβικής γλώσσας για τα παιδιά, και, επίσης, στην αίθουσα που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία επισημαίνονται διάφορες εθνικές και θρησκευτικές γιορτές του σερβικού λαού, με κατάλληλες για την ευκαιρία καλλιτεχνικές και μουσικές εκδηλώσεις.

Υπάρχει, επίσης, και ο αθλητικών σύλλογος των Σέρβων από τη Νέα Υόρκη, που φέρει τον τίτό ‘Αγιος Σάββας».

Στην ίδια αίθουσα πολύ συχνά ανασκευάζονται διάφορες θεατρικές παραστάσεις και διοργανώνεται προβολή κινηματογραφικών ταινιών, συνήθως από τη Σερβία.

Στη συνέχεια αναφέρουμε ότι αυτή η εκκλησία χτίστηκε το έτος 1850, και πρώτα ήταν προτεστάνικη εκκλησία.

Όμως, με την πάροδο του χρόνου, αυτόν τον ιερό ναό, που βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής Μανχάταν, εξαγόρασαν οι Σέρβοι μετανάστες και τα μέλη της σερβικής Διασποράς στη Νέα Υόρκη, και από τότε αυτή η εκκλησία άρχισε να προσλαμβάνει τα χαρακτηριστικά μιας Βυζαντινής εκκλησίας. Στην είσοδο της εκκλησίας βρίσκεται επίχρυση εικόνα του Αγίου Σάββα του Σέρβου.

Τέλος αναφέρουμε ότι αυτή η εκκλησία αγιάστηκε πριν από 70 χρόνια, και ότι σ’αυτήν τελούσε Θείες Λειτυργίες ο γνωστός Σέρβος επίσκοπος Νικόλαος (Βελιμίροβιτς), ο οποίος έδινε και πολλές διαλέξει με θέμα την ορθόδοξη πίστη μας και την ανάγκη να τηρούν οι εκεί Σέρβοι την πίστη τους, την σερβική παράδοση και τα σερβικά ήθη και έθιμα. Την εκκλησία του Αγίου Σάββα στη Νέα Υόρκη επισκεπτόταν τακτικά οι μεγάλοι Σέρβοι επιστήμονες και ευρεσιτέχνες Νίκολα Τέσλα και Μιχάηλο Πούπιν, οι οποίοι ζούσαν στη Νέα Υόρκη, καθώς και ο Σέρβος βασιλιάς Πέτρος Β΄ Καρατζώρτζεβιτς.

Εμφανίσεις: 34488
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!