Μαυροβουνίου: ''Στα Βαλκάνια αναπτύσσεται ο νεοοθωμανισμός''

amfiloxios1Στα Βαλκάνια σήμερα στο προσκήνιο είναι o νεοοθωμανισμός, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα στις σχέσεις μεταξύ των μουσουλμάνων στο Μαυροβούνιο, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στο Κόσοβο, στο Σατντζάκ, στην ΠΓΔΜ και σε τμήμα της Βουλγαρίας, τόνισε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος.

Οι αλληλοκατηγορίες του μουφτή του Σαντζάκ, Μουαμέρ Ζούκορλιτς και του επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας στο Μαυροβούνιο, Ριφάτ Φέιζιτς για το άνοιγμα θρησκευτικών σχολείων στο Ρόζαγιε, δείχνουν πώς είναι γενικά οι σχέσεις στο μουσουλμανικό κόσμο, υποστήριξε.

"Αυτό φαίνεται και στη σύγχρονη πολιτική, κυρίως στην Τουρκία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν), όταν έρχεται στο Κόσοβο, στο Πρίζρεν δηλώνει δημόσια ότι το Κόσοβο είναι Τουρκία και από την άλλη πλευρά τον ζητωκραυγάζουν και οι δικοί μας μουσουλμάνοι. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν ήταν μικρό κράτος, αλλά ισχυρό και κυβερνούσε τις τύχες της Ευρώπης και της Ασίας" είπε ο Μητροπολίτης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, κηρύσσοντας την έναρξη διεθνούς συνεδρίου, στη μονή Ρεζέβιτσι, με αφορμή τα 200 χρόνια από την ανέγερση του ναού Αγίας Τριάδας.

Γι' αυτό, πρόσθεσε, υπάρχει η εντύπωση, ότι πίσω από αυτό που συμβαίνει τώρα, είναι ένα είδος αναγέννησης.

"Ελπίζουμε να μην υπάρξει τέτοια ανασυγκρότηση, ότι δεν θα έρθει. Υπάρχουν τα φαινόμενα των φανατικών κύκλων του Ισλάμ, των τρομοκρατικών οργανώσεων 'Αδελφοί Μουσουλμάνοι' και 'Ισλαμικό Κράτος'. Το ότι τις στηρίζουν και πηγαίνουν να σκοτωθούν γι αυτές από το Κόσοβο και τη Βοσνία είναι σημάδια, τα οποία πρέπει να σκεφτούμε πολύ καλά, αν θέλουμε το μέλλον μας να είναι σοφότερο και ο άνθρωπος πιο αξιοπρεπής από το παρελθόν μας" εκτίμησε ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος.

Τόνισε ακόμη ότι διαφορετικά προσεγγίζουν τα θέματα ο Μουαμέρ Ζούκορλιτς στο Σαντζάκ και ο Ριφάτ Φέιζιτς.

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου πρόσθεσε ότι έχει καλές και ορθές σχέσεις με τον κ. Φέιζιτς και ότι οι μεταξύ τους διαφωνίες διευθετήθηκαν.

Ο επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας του Μαυροβουνίου ανήγγειλε ότι θα καλέσει το κράτος να προστατεύσει τη συγκεκριμένη θρησκευτική κοινότητα από τον μουφτή του Σαντζάκ και επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας της Σερβίας, Μουαμέρ Ζούκορλιτς, τον οποίο κατηγόρησε για "φασιστική δράση" και απόπειρες να προκαλέσει αναταραχή στο Μαυροβούνιο και να διχάσει τους μουσουλμάνους που ζουν στη χώρα.

Αφορμή για τις έντονες αντιδράσεις του Ριφάτ Φέιζιτς ήταν τα εγκαίνια σχολείου για τη διδασκαλία του Κορανίου στο Ρόζαγιε από τον Μουαμέρ Ζούκορλιτς.

Αναφερόμενος στην Παρέλαση Ομοφυλόφιλων που προγραμματίζεται στην Ποντγκόριτσα, στις αρχές Νοεμβρίου, ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος τόνισε ότι το μήνυμα της Εκκλησίας είναι ότι τέτοιες εκδηλώσεις φέρουν βία.

"Αυτό που ίσως δεν έχει ειπωθεί μέχρι τώρα είναι ότι παρελάσεις τέτοιου είδους, αν τις εξετάσουμε βαθύτερα, είναι παρελάσεις θανάτου. Πίσω από αυτές κρύβεται η αυτοκαταστροφική ορμή. Με τον τρόπο που παρουσιάζεται και το χρόνο που παρουσιάζεται, η παρέλαση έχει κάτι περίπλοκο. Με τον τρόπο που γίνεται, κρύβεται δίψα για εξουσία, για κυριαρχία. Φέρει, αν και δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεων, βία. Όπως και οι στρατιωτικές παρελάσεις την περίοδο του κομμουνισμού" υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου.

Εμφανίσεις: 38949
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!