Πατριάρχης Σερβίας: ''Σε καμία γραφή δεν υπάρχει το κακό''

serb

Ο Πατριάρχης Σερβίας, Ειρηναίος τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθεί τον αγώνα μέρους του λαού της Κροατίας εναντίον της κυριλλικής γραφής.

Ο προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος καθαγίασε χθες ναό του Αγίου Νικολάου που ξαναχτίστηκε μέσα από τα συντρίμμια του πολέμου στην πόλη Κάρλοβατς της Κροατίας τόνισε ότι στο Βελιγράδι συναντάται περισσότερο η λατινική παρά η κυριλλική γραφή, αλλά η Σερβία νοιάζεται για την επίσημη γραφή της.

“Ίσως να είναι καλύτερα να μην μιλάμε γι αυτό που μπορεί να προκαλεί νέες υποψίες, αλλά την ιστορία πρέπει την βλέπουμε αντικειμενικά, αυτό που ήταν καλό να το επαινούμε και το κακό να το αποκαλούμε κακό, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι γείτονες επιλύουν τα προβλήματα” ανέφερε ο Πατριάρχης Ειρηναίος.

“Σε καμία γραφή δεν υπάρχει το κακό, αλλά με τις απαγορεύσεις ίσως επιχειρείται να επιβληθεί κάτι άλλο” εκτίμησε ο Πατριάρχης Σερβίας απαντώντας σε ερώτηση για την αντίσταση μέρους του κροατικού λαού στην τοποθέτηση σε δημόσια κτίρια στο Βούκοβαρ, όπου ζει σερβική μειονότητα, πινακίδων στις δύο γραφές, στη λατινική που χρησιμοποιούν οι Κροάτες και στην κυριλλική που χρησιμοποιούν οι Σέρβοι.

“Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι στη γραφή αυτή δεν έχει γραφτεί κανένα μεγάλο κακό”.

Στην τελετή αγιασμού του ναού παρέστησαν επίσκοποι και ιερείς, καθώς και αξιωματούχοι της Κροατίας, της Σερβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, της Καθολικής Εκκλησίας και της Ισλαμικής κοινότητας.

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος τόνισε ότι πρόκειται για σημαντική μέρα, επειδή φαίνεται πως οι πληγές επουλώνονται και ευχήθηκε καταστροφές, όπως το γκρέμισμα του ναού του Αγίου Νικολάου να μην συμβούν ποτέ ξανά, επειδή αποτελεί τραγωδία και για εκείνους, στους οποίους γίνεται το κακό και για εκείνους που κάνουν το κακό.

Απαντώντας στην ερώτηση πως βλέπει την πρόσκληση που απέστειλε ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς στον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί το Βελιγράδι, ο Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είπε ότι είχε ταχθεί και υπέρ της πρόσκλησης του Πάπα πέρσι, στους εορτασμούς στη Νις για τα 1700 χρόνια από το Διάταγμα των Μεδιολάνων και ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας το γνωρίζει, αλλά η πρόταση τότε δεν είχε γίνει αποδεκτή.

“Ο λόγος είναι επειδή και τώρα στη Σερβία ζουν σε συνθήκες δυστυχίας και αντιξοότητας περίπου 250.000 άνθρωποι, οι οποίοι δεν ξέρω αν εκδιώχθηκαν από την Κροατία ή την εγκατέλειψαν. Εκείνοι βλέπουν αρνητικά το ρόλο της εκκλησίας σε αυτό και όλος αυτός ο αρνητισμός αντικατοπτρίζεται και στη σχέση προς τον Πάπα” είπε ο Πατριάρχης Ειρηναίος τονίζοντας ότι ο διάλογος είναι απαραίτητος και ότι έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα.

Αναγκαία είναι “τάση νέων σχέσεων, επειδή εκεί που μείναμε στον 11ο αιώνα, όταν ήρθε το Σχίσμα μεταξύ Ρώμης και Κωνσταντινούπολης, πρέπει να το ξεπεράσουμε” επισήμανε.

Απαντώντας στην ερώτηση ποια είναι η θέση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις χώρες που δημιουργήθηκαν από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ο Πατριάρχης Ειρηναίος τόνισε ότι πουθενά δεν είναι αξιοζήλευτη.

“Η εκκλησία μας υπέφερε πολύ, κυρίως κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που δυστυχώς, επαναλήφθηκε και πρόσφατα, αλλά δεν ξέρω γιατί. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι αποτελεί τραγωδία, το ότι είμαστε και οι μεν και οι δε χριστιανοί, δεν είναι οι θρησκείες μας άγνωστες, μας συνδέουν πολλές περισσότερες αλήθειες, απ΄ όσες μας χωρίζουν” υπογράμμισε ο Πατριάρχης Σερβίας.

Στο ερώτημα αν η Ορθόδοξη και η Καθολική Εκκλησία πρέπει να κάνουν περισσότερα για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κροατών και Σέρβων, ο Πατριάρχης Σερβίας είπε ότι έχουν κληθεί να το πράξουν και πρέπει να το πράξουν.

Εμφανίσεις: 41918
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!