Ο Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος μιλά σε εφημερίδα των Σκοπίων

maurobounio-skopia

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Στην σκοπιανή εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" στις 26/2/2014 δημοσιεύθηκε εκτενής συνέντευξη με τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλάσσιας κ. Αμφιλόχιο.

Στην συνέντευξή του, ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος τονίζει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας είναι πλήρης ανοικτή για αδελφικό διάλογο για την επίλυση του μη-κανονικού καθεστώτος της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων, αλλά χωρίς βία και χωρίς κανένα πολιτικό εξαναγκασμό.

Επίσης αναφέρει ότι αναμένει από τις κρατικές αρχές στα Σκόπια αυτό να το αποδείξουν στη πράξη, με το ότι θα σταματήσουν τη δίωξη της κανονικής Εκκλησίας, και το συντομότερο δυνατόν να απελευθερώσουν τον Αρχιεπισκόπο Αχρίδος κ. Ιωάννη, ο οποίος είναι στη φυλακή λόγω της αφοσιώσεως του στην ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Στην συνέντευξη του ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος υπενθυμίζει ότι ο εθνοφυλετισμός καταδικάστηκε το 1872, ως αίρεση και δεν θα πρέπει να ψάχνουμε ποια Εκκλησία είναι παλαιότερη, επειδή, και το Πατριαρχείο του Πεκίου και η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος είναι κόρες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και για την Εκκλησία το πιο σημαντικό είναι η ενότητα και η καθολικότητα της.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος υπογραμμίζει ότι κανείς δεν ζητά να γίνουν οι σχισματικοί των Σκοπίων σερβική ή ελληνική εκκλησία, αλλά από την κατάσταση του σχίσματος να επιστρέψουν στην κανονική ενότητα.

Ο Μητροπολίτης ακόμα χαρακτηριστικά τονίζει ότι η Εκκλησία πρέπει να είναι ένας παράγοντας ενότητας όλων των λαών, λέγοντας ότι το όνομα της Εκκλησίας σε αυτά τα μέρη υπήρξε πάντοτε Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

Κλείνοντας ο Ιεράρχης της Σερβικής Εκκλησίας απαιτεί και πάλι την ταχύτερη απελευθέρωση του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννη που θα ήταν ευπρόσδεκτη από όλους τους εκπροσώπους των τοπικών εκκλησιών στην επερχόμενη Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Κωνσταντινούπολη.

"Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα θετικό κλίμα προς τους σχισματικούς της μη κανονικής Εκκλησίας των Σκοπίων, και θα ήταν μια προϋπόθεση για ένα αδελφικό διάλογο", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αμφιλόχιος.

Εμφανίσεις: 93721
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!