Ο Πατριάρχης Σερβίας τίμησε την 5η επέτειο από την ενθρόνιση του Μόσχας Κυρίλλου

 

patrijarh1

Λατρευτικές εκδηλώσεις εξ αφορμής της συμπληρώσεως της πενταετίας από την ενθρόνιση του Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ. Κυρίλλου, πραγματοποιήθηκαν στις 2 Φεβρουαρίου 2014 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος του εν Βελιγραδίῳ Μετοχίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο  Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος πλαισιούμενος από τον προϊστάμενο του Μετοχίου πρωθιερέα Βιτάλιο Ταράσγιεφ και Σέρβους κληρικούς.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν στελέχη της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Εμπορικού Γραφείου της Ρωσίας στη Σερβία καθώς και ο Διευθυντής του Γραφείου Θρησκειών της Δημοκρατίας της Σερβίας κυρία Μιλέτα Ραντόγιεβιτς.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πρωθιερέας Βιτάλιος Ταράσγιεβ προσφώνησε τον Πατριάρχη Ειρηναίο και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Κατά το παρελθόν έτος όλες οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες τίμησαν δυο μεγάλες επετείους της 1025ετίας από Εκχριστιανισμού των Ρως και της 1700ετίας από εκδόσεως του Διατάγματος των Μεδιολάνων. Και στις δυο περιπτώσεις οι Προκαθήμενοι των Εκκλησιών Σερβίας και Ρωσίας προσευχήθηκαν ο ένας πλησίον του άλλου στη Μόσχα, στο Κίεβο, στο Βελιγράδι και το Μινσκ, στη Ναϊσσό και την Ποντγκόριτσα. Κατά το νέο ενιαυτό θα αναπολούμε από κοινού τα θύματά μας του Μεγάλου Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως και σήμερα τότε, προ εκατονταετίας το 1914 το ποίμνιό μας ήταν ενωμένο και δόξα τῳ Θεῳ υπεράσπιζε τη δίκαιη υπόθεση!», τόνισε ο πατήρ Βιτάλιος.

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος χαρακτήρισε «ως εκπληκτική και ευλογημένη ημέρα» την πενταετία της ενθρονίσεως του Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών.

«Πανταχού της γης κάθε θύρα κρούει η εποχή των ταραχών. Ακριβώς αυτή τη στιγμή ο Κύριος ανύψωσε στον Πατριαρχικό Θρόνο Μόσχας τον Πατριάρχη Κύριλλο», τόνισε ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας.

Επίσης κ. Ειρηναίος μοιράσθηκε τις εντυπώσεις του για την επίσκεψή του προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας και σημείωσε ότι εκατοντάδες Ορθόδοξοι Ιεροί Ναοί ανεγείρονται, αναστηλώνονται και επισκευάζονται κατά πρόσωπον της Αγίας Ρωσίας.

«Η Αγία Ρωσία και πάλι διευκολύνει σε όλους τους Σλαβικούς λαούς την οδό προς τη σωτηρία, οι οποίοι στις αμφιβολίες τους πρέπει να προσβλέπουν στη Ρωσία, η οποία επανέρχεται στο Θεό και στον εαυτό της!».

Ως ενθύμιο προσευχής ο Πρωθιερέας Βιτάλιος Ταράσγιεβ προσέφερε στον Αγιώτατο Πατριάρχη Ειρηναίο σταυρό κατασκευασμένο στο παρά το Μετόχιον εργαστήριο αποκατάστασης.

Αυθημερόν ο Προϊστάμενος του εν Βελιγραδίῳ Μετοχίου της Ρωσικής Εκκλησίας παρέθεσε επίσημη δεξίωση επί τῃ συμπληρώσει της πενταετίας από της αναρρήσεως του Αγιωτάτου κ. Κυρίλλου στον Πατριαρχικό Θρόνο Μόσχας.

patrijarh2

patrijarh3

patrijarh4

patrijarh5

 

Εμφανίσεις: 79163
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!