Ο Άγιος Σάββας Προστάτης της Ιατρικής Σχολής του Νις

nis4

Στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νις, πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι εορτασμοί προς τιμήν του Αγίου Σάββα, πρώτου Αρχιεπισκόπου Σερβίας.

Να αναφερθεί ότι μετά από προτροπή του Πρύτανη της Σχολής Δρ. Στέφαν Ίλιτς και την απόφαση του Συμβουλίου της Σχολής (αρ. 12-10320-2) ο Άγιος Σάββας ορίστηκε προστάτης Άγιος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νις, η μνήμη του οποίου θα εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου.

Στην εορτή παρευρέθηκαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νις Ιωάννης, ο δήμαρχος του Νις Καθηγητής prof. Dr Zoran Perisic, ο πρύτανης της Ιατρικής Σχολής καθηγητής prof. Dr Stevan Ilic, о αντιπρύτανης της σχολής καθηγητής prof. Dr Ivan Nikolic, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της σχολής καθηγητής - ακαδημαικός prof. Dr Milorad Mitkovic και σύσωμο το Συμβούλιο της Ιατρικής σχολής, πλήθος πανεπιστημιακών καθηγητών και φοιτητών.

Ο Επίσκοπος Ιωάννης μετά το πέρας του αγιασμού αναφέρθηκε στην μορφή του Αγίου Σάββα ως θεμελιωτή της Ιατρικής στην Σερβία, στη βοήθειά του να δημιουργηθούν τα πρώτα νοσοκομεία της εποχής του στα μοναστήρια, καθώς και στην σημαντικότητα του ιατρικού επαγγέλματος.

Στη συνέχεια ο Πρύτανης της Σχολής αναφέρθηκε στην ιστορική ημέρα, ευχαρίστησε το Συμβούλιο της σχολής που ψήφισαν την πρότασή του, ώστε να έχει η σχολή ορθόδοξο προστάτη άγιο.

Επίσης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό που έπειτα απο μισό αιώνα κομμουνισμού, ξαναεπέστρεψε στην εκπαίδευση η έννοια του θεού, και μάλιστα σε μία σχολή όπου οι φοιτητές της θα σώζουν ζωές.

"Χωρίς την βοηθεία του θεού, όσο και να διαβάζετε αγαπημένοι μου φοιτητές, τίποτα δεν γιατρεύτε", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρύτανης κ. Ίλιτς.

Την εορτή κόσμισε η ορθόδοξη χορωδία του Αγίου Κυρίλου και Μεθοδιίου του Νις, ενώ στη συνεχεία απονεμήθηκαν πτυχία σε 220 πτυχιούχους.

Από το Νις για την Romfea.gr
Νέμανια Τζόρτζεβιτς
Φοιτητής 3ου έτους Ιατρικης

nis

nis1

nis2

Εμφανίσεις: 91745
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!