Ο Σερβίας Ειρηναίος στο Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Μονάχου
- Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2013
-
Γράφτηκε από τον/την Εκ του Τμήματος - 21.26
-
Στις 4 Δεκεμβρίου τ.έ. το Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Λουδοβίκειου-Μαξιμιλιάνειου Πανεπιστημίου του Μονάχου είχε την ιδιαίτερη τιμή να υποδεχθεί στους χώρους του την Α. Μ. τον Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίο.
Ο προκαθήμενος της ιστορικής αυτής Ορθόδοξης Εκκλησίας των Βαλκανίων πραγματοποιεί ποιμαντορική επίσκεψη στη Γερμανία, τυγχάνοντας επί του παρόντος και τοποτηρητής της επιχώριας σερβικής Ιεράς Μητροπόλεως.
Τον Μακαριώτατο προσφώνησε εκ μέρους του Πανεπιστημίου του Μονάχου ο αντιπρόεδρός του καθηγητής κ. Martin Wirsing, εκφράζοντας τη χαρά του για την τιμή της πατριαρχικής επίσκεψης.
Επίσης, απέδωσε εύσημα στο Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας, για την ύπαρξη και την πλούσια δράση του οποίου, κατά τον κ. Wirsing, το μεγάλο ακαδημαϊκό ίδρυμα της βαυαρικής πρωτεύουσας αισθάνεται υπερήφανο.
Ο κοσμήτωρ του Τμήματος Καθολικής Θεολογίας καθηγητής κ. Franz Xaver Bischof επέμεινε με τη σειρά του στις στενές ακαδημαϊκές σχέσεις ανάμεσα στο Τμήμα του και το αντίστοιχο ορθόδοξο, περιγράφοντας σε αδρές γραμμές την ιστορία της γένεσης του τελευταίου.
Εκπροσωπώντας το Τμήμα Ευαγγελικής Θεολογίας, αλλά και το Κέντρο Οικουμενικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Μονάχου (Zentrum für ökumenische Forschung), ο καθηγητής κ. Gunther Wenz μίλησε για την αναγκαιότητα βαθύτερης γνωριμίας της Δύσης με την ορθόδοξη παράδοση με σκοπό την υπέρβαση των προκαταλήψεων και την καλλιέργεια ενός πνεύματος διαλόγου στην προοπτική της κοινής μαρτυρίας των χριστιανών στον εικοστό πρώτο αιώνα.
Στην προσφώνησή του ο πρόεδρος του Τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας καθηγητής κ. Αθανάσιος Βλέτσης αναφέρθηκε στη στενή σύνδεση που υπάρχει και μπορεί περαιτέρω να καλλιεργηθεί ανάμεσα στη θεολογική εκπαίδευση και την εκκλησιαστική, ιδιαίτερα δε λειτουργική ζωή, ενώ υπογράμμισε ότι η ορθόδοξη θεολογία, μένοντας πιστή στην παράδοσή της, ανοίγεται συνάμα σε μια δημιουργική συμπόρευση και συνεργασία με τις άλλες θεολογίες που εκπροσωπούνται στο Πανεπιστήμιο και γενικώτερα στη Γερμανική κοινωνία, γεγονός που ερμήνευσε ως εμπλουτισμό της ίδιας της ορθόδοξης παράδοσης.
Εκπροσωπώντας τους προπτυχιακούς φοιτητές, ο σερβικής καταγωγής κ. Jovan Stojanovic έδωσε στην προσφώνησή του έμφαση στο διορθόδοξο χαρακτήρα του Τμήματος και στις πολύτιμες ευκαιρίες που προσφέρονται στους σπουδαστές από την αδελφική ώσμωση των παραδόσεων όλων των παραδοσιακά ορθόδοξων χωρών και τις δυνατότητες που συνακόλουθα δημιουργούνται για την καλλιέργεια ποιοτικών διαπροσωπικών σχέσεων.
Εξέφρασε δε και την αγωνιώδη μέριμνα των αποφοίτων για διορισμό τους στη γερμανική εκπαίδευση, όπου το μάθημα των ορθοδόξων θρησκευτικών έχει καταρχήν εγκριθεί από τα αρμόδια ομόσπονδα υπουργεία.
Ο επίσης σερβικής καταγωγής κ. Nenad Sarkovic, εκπρόσωπος των μεταπτυχιακών φοιτητών, υπογράμμισε τα ακαδημαϊκά οφέλη που προσφέρει το Πανεπιστήμιο του Μονάχου, εξέθεσε όμως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν νέοι ορθόδοξοι θεολόγοι ερευνητές στη Γερμανία, λόγω των πενιχρών δυνατοτήτων παροχής υποτροφιών, αλλά και εξ αιτίας των περιορισμένων ευκαιριών ακαδημαϊκής απασχόλησης που παρέχονται σε Ορθόδοξους στη χώρα αυτή.
Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας εξέφρασε τη χαρά του για την ευκαιρία που του δόθηκε να επισκεφθεί το Τμήμα, του οποίου την προσφορά στην αλληλογνωριμία Ανατολής και Δύσης ιδιαιτέρως επαίνεσε.
Ο Πατριάρχης Ειρηναίος υπογράμμισε την αξία του οικουμενικού διαλόγου και την αναγκαιότητα περαιτέρω αλληλογνωριμίας μεταξύ Ορθοδόξων, Ρωμαιοκαθολικών και Προτεσταντών και εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη διακονία του Τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας στην εκπαίδευση πολυάριθμων Σέρβων θεολόγων και κληρικών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη Γερμανία και σε άλλες χώρες και εν τέλει ευλόγησε το διδακτικό προσωπικό και τους φοιτητές του Τμήματος.
Στο τέλος παρατέθηκε μικρή δεξίωση προς τιμήν του σεπτού πρωθιεράρχη.
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Βερολίνου και πάσης Γερμανίας κ. Μάρκος (Ρωσική Εκκλησία της Υπερορίου Δικαιοδοσίας), ο Θεοφ. Επίσκοπος Brasov κ. Σοφιανός (Πατριαρχείο Ρουμανίας), ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Απόστολος Μαλαμούσης (Ι. Μ. Γερμανίας), ο ιδρυτής του Τμήματος Ορθόδοξης Θεολογίας ομότιμος καθηγητής κ. Θεόδωρος Νικολάου, κ.ά.
Το Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου αποτελεί το μοναδικό ακαδημαϊκό ίδρυμα στη γερμανόφωνη Ευρώπη που προσφέρει αναγνωρισμένο σχετικό πτυχίο και διδακτορικό δίπλωμα.
Εδώ σπουδάζουν, μεταξύ άλλων, πολλοί προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές σερβικής καταγωγής. Οι δεσμοί του Τμήματος με το σεπτό Πατριαρχείο Σερβίας ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια και δια του Θεοφ. Επισκόπου Ρεμεζιάνας κ. Ανδρέα Cilerdjic, ο οποίος μέχρι την εκλογή του διατέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ορθόδοξης Συστηματικής Θεολογίας.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι μόλις προ διμήνου ο Μακαριώτατος προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας κ. Ειρηναίος υποδέχθηκε στο Βελιγράδι ομάδα του Κέντρου Οικουμενικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Μονάχου, η οποία μετείχε σε ειδικό διομολογιακό εκπαιδευτικό σεμινάριο στη Σερβία, με θέμα την παρουσία του χριστιανισμού στη χώρα αυτή.
- Εμφανίσεις: 88762