Ενθρονίστηκε ο Επίσκοπος Μπίχατς και Πέτροβατς Αθανάσιος

bixats

Του Αιμίλιου Πολυγένη | Romfea.gr

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 11 Αυγούστου 2013 η ενθρόνιση του νέου Επισκόπου Μπίχατς και Πέτροβατς κ. Αθανασίου.

Το πρωί στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίου.

Στην ενθρόνιση του Επισκόπου Αθανασίου παρέστησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Σελάκοβιτς, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Σερβίας, εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας και της Μουσουλμανικής Κοινότητας.

Ο Τοποτηρητής της Επισκοπής Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σβορνικίου και Τούζλας κ. Χρυσόστομος, κατά την άφιξη του νέου Επισκόπου μεταξύ άλλων τόνισε: "Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για την Επισκοπή και τους πιστούς της."

"Η ενθρόνιση δεν είναι απλώς μια τελετουργική πράξη, αλλά η εισαγωγή του Επισκόπου στο καθήκον και στις ευθύνες του", πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόστομος.

Από την πλευρά του ο κ. Αθανάσιος στον ενθρονιστήριο λόγο του, μεταξύ άλλων τόνισε: "Η Επισκοπή Μπίχατς και Πέτροβατς είναι πολύ μεγάλη, αλλά έχει μόνο 40.000 ψυχές και οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι."

"Θυμάμαι τις δύσκολες στιγμές που βίωσε αυτός ο τόπος από την θύελλα του πολέμου, όμως πλέον πολλά έχουν αλλάξει και γι΄αυτό χρειάζεται πολύ δουλειά", πρόσθεσε ο Επίσκοπος Αθανάσιος.

Ο Επίσκοπος Μπίχατς και Πέτροβατς έγινε μοναχός σε ηλικία 19 ετών, ενώ αποφοίτησε από την Θεολογική Ακαδημία του Αγίου Βλαδιμήρου στη Νέα Υόρκη.

Στη συνέχεια μετακόμισε στο Κοσσυφοπέδιο, όπου δίδαξε στο θεολογικό σεμινάριο της Πριζρένης για 11 ολόκληρα χρόνια.

Στο Βελιγράδι ήρθε το 1994 μετά από πρόσκληση του μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας κυρού Παύλου, όπου δίδαξε στο Τμήμα Θεολογίας του Βελιγραδίου.

Τέλος ο Επίσκοπος Αθανάσιος εξελέγη κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας, τον Μαϊο του 1999, και υπηρέτησε με τον τίτλο του Επισκόπου Χβόσνου για 14 χρόνια στο πατριαρχικό γραφείο.


episkop

episkop1

episkop2

Εμφανίσεις: 103350
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!