Επικρίσεις σε μέλη της Σερβικής Εκκλησίας για τη συμμετοχή τους σε διαδήλωση

irinej

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία αντιμετωπίζει επικρίσεις καθώς κάποιοι από τους εκπροσώπους της πήραν μέρος σε διαδήλωση εναντίον πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου στις Βρυξέλλες, δημιουργώντας αυτό που αναφέρουν αναλυτές και αξιωματούχοι ως "απειλές εναντίον του κράτους".

Σέρβοι από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι δεν αποδέχονται την πρόσφατη συμφωνία, διοργάνωσαν διαδήλωση στο Βελιγράδι στην Πλατεία Δημοκρατίας στις 10 Μαΐου με σύνθημα "Μένουμε στη Σερβία".

Περισσότεροι από 3.000 διαδηλωτές πήραν μέρος στη συγκέντρωση που ηγήθηκαν στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας και του Ριζοσπαστικού Κόμματος. Μεταξύ των ομιλητών στη συγκέντρωση ήταν πολιτικοί εκπρόσωποι του δήμου του Κοσσυφοπεδίου και οι μεγαλοσχήμονες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος Ράντοβιτς και ο Επίσκοπος Αθανάσιος ο οποίος έχει αποσυρθεί.

"Ο Πρωθυπουργός [Ίβιτσα] Ντάτσιτς αναφέρει πως είναι υπέρ μίας ρεαλιστικής πολιτικής και μίας κοσμικής Σερβίας, παρά μίας επουράνιας.

Δυστυχώς, ο Τζίντζιτς μίλησε παρόμοια και δείτε πως κατέληξε. Ας κρίνει ο Θεός", δήλωσε ο Αθανάσιος στο πλήθος, αναφερόμενος στο δολοφονημένο Πρωθυπουργό Ζόραν Τζίντζιτς.

Ο Αμφιλόχιος, ο οποίος έλαβε τον τίτλο του μία εποχή όπου ο τέως Πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς χρειαζόταν τη στήριξη της εκκλησίας για τους πολέμους του, πραγματοποίησε προσευχή κατά τη διαδήλωση για την ανάπαυση της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου της Σερβίας.

Οι συμπεριφορές των δυο εκκλησιαστικών εκπροσώπων προκάλεσαν επικρίσεις.

"Όλα όσα συνέβησαν την Παρασκευή στο Βελιγράδι, ειδικά η συμμετοχή των εκπροσώπων της εκκλησίας, δεν μπορώ να τα περιγράψω με οποιαδήποτε άλλη λέξη πέραν του σκανδάλου. Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος είπε προσευχή για την ανάπαυση της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, η οποία λέγεται μόνο για τους νεκρούς και κατά τη διάρκεια του μνημοσύνου τους. Αποτελεί άμεση απειλή προς την κυβέρνηση και το ανώτατο νομοθετικό σώμα, το οποίο είναι πρωτοφανές", δήλωσε ο Μίρκο Τζόρτζεβιτς, κοινωνιολόγος θρησκείας και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Republika , στους SETimes.

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος επιχείρησε να δώσει αποστάσεις στην εκκλησία από τα γεγονότα αυτά.

"Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος ζήτησε να πραγματοποιήσει moleban στο ναό και συμφώνησα. Οτιδήποτε άλλο έγινε πέραν του ναού αποτελεί προσωπική υπόθεσή του και προσωπική θέση του. Ούτε εγώ, ούτε η Σύνοδος, ούτε η εκκλησία, βρισκόμαστε πίσω από αυτό", δήλωσε ο Πατριάρχης Ειρηναίος στο Tanjug την Παρασκευή.

Ο πατριάρχης πρόσθεσε ότι ο Αθανάσιος δεν είχε την άδειά του για να προβεί σε δηλώσεις στο Βελιγράδι.

Ο Ντάτσιτς χαρακτήρισε τις δηλώσεις ακατάλληλες, και ανέφερε ότι η εκκλησία δεν πρέπει να πραγματοποιεί ανοικτές απειλές προς το κράτος.

"Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί τους άλλους και να συμπεριφέρεται σα να ζουν στην εποχή της Ιεράς Εξέτασης", δήλωσε.

Η Ντάνιτσα Ραντισαβλίεβιτς, καθηγήτρια Σερβικών από την Ποζάρεβατς, απογοητεύτηκε και αυτή από την κατάσταση.

"Δεν μπορώ να πιστέψω ότι άνθρωποι που υπηρετούν το Θεό και εκπροσωπούν την εκκλησία μπορούν να έχουν τέτοια συμπεριφορά. Πρέπει να μεταδίδουν πίστη, ελπίδα, ειρήνη και αγάπη σε όλους... Αλλά, τι κάνουν; Βοηθούν τον κόσμο να γίνει χειρότερος για τον εαυτό του και για όλο τον κόσμο", δήλωσε η Ντάνιτσα στους SETimes.

Εμφανίσεις: 8155
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!