Πατριάρχης Σερβίας: ''Μεγάλη μέρα για τη Σερβία και τη Γιουγκοσλαβία η μεταφορά των λειψάνων''

lipsana

Τα λείψανα της βασίλισσας Μαρίας Καρατζόρτζεβιτς της Γιουγκοσλαβίας, μητέρας του τελευταίου Σέρβου μονάρχη, Πέταρ Β' Καρατζόρτζεβιτς, μεταφέρθηκαν στο Βελιγράδι από τη Βρετανία.

Η χθεσινή ειδική τελετή υποδοχής, στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου, πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, της οικογένειας Καρατζόρτζεβιτς, των συμβούλων του προέδρου της Σερβίας, Όλιβερ Άντιτς και Ράντοσλαβ Πάβλοβιτς και του Επισκόπου Χβόσνο Αθανάσιου Ρακίτα.

Τα λείψανα της συζύγου του βασιλιά Αλεξάντερ Α' της Γιουγκοσλαβίας μεταφέρθηκαν στο βασιλικό παρεκκλήσι του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, όπου ο Πατριάρχης Σερβίας, Ειρηναίος τέλεσε λειτουργία.

Η σορός θα παραμείνει στο παρεκκλήσι έως τις 26 Μαΐου και στη συνέχεια θα γίνει η ταφή στην κρύπτη της δυναστείας Καρατζόρτζεβιτς, στο Μαυσωλείο Όπλενατς στην πόλη Τόπολατς, όπου είναι θαμμένος ο γιος της Πέταρ Β' Καρατζόρτζεβιτς.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς τόνισε η ηγεσία της Σερβίας, με τη μεταφορά των λειψάνων της σερβικής βασιλικής οικογένειας αποδεικνύει τη σχέση της "όχι έναντι της ιστορίας, αλλά έναντι του μέλλοντος της Σερβίας" και ότι ανεξάρτητα με τις πολιτικές διαφορές, όλοι πρέπει να μάθουν να σέβονται την ιστορία.

"Σιγά σιγά συναρμολογείται το μωσαϊκό της ιστορίας μας και είναι πολύ σημαντικό να αποτελέσει αυτό κίνητρο για την εθνική συμφιλίωση και τη δημιουργία ενότητας, η οποία πρέπει να επικρατεί κυρίως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς" τόνισε ο κ. Ντάτσιτς.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας είπε ότι, ανεξάρτητα από το πολιτικό σύστημα στη Σερβία, αν είναι μοναρχία ή δημοκρατία, κάθε λαός πρέπει να σέβεται την ιστορία του και να συνάγει διδάγματα από τα λάθη.

Ο πρίγκιπας Αλεξάνταρ Καρατζόρτζεβιτς τόνισε ότι "η γιαγιά του, βασίλισσα Μαρία πέθανε πριν από 52 χρόνια και ήταν θαμμένη στη Βρετανία, περιτριγυρισμένη από συγγενείς, αλλά μακριά από τη Σερβία, τη χώρας μας και το λαό της, τον οποίο αγαπούσε με όλη της την καρδιά".

"Η επιστροφή στη Σερβία ήταν η μεγάλη της επιθυμία. Αποτίοντας φόρο τιμής στη βασίλισσα Μαρία, η Σερβία σήμερα απέτισε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που συμμετείχαν στη δημιουργία της ιστορίας της" τόνισε ο πρίγκιπας Αλεξάνταρ.

Ο Πατριάρχης Σερβίας υπογράμμισε ότι είναι μία μεγάλη μέρα για τη Σερβία και τη Γιουγκοσλαβία επειδή τη βασίλισσα Μαρία αγαπούσαν και τιμούσαν όλοι και πρόσθεσε ότι με τη μεταφορά των λειψάνων της στη Σερβία ήρθη μία μεγάλη αδικία, επειδή εκείνη αγαπούσε πολύ το λαό της.

Η μεταφορά των λειψάνων της βασίλισσας Μαρίας Καρατζόρτζεβιτς έγινε εφ' όσον έδωσε τη συγκατάθεσή της η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας.

Η Μαρία Καρατζόρτζεβιτς ήταν δισέγγονη της βασίλισσας Βικτώριας και ανιψιά του βασιλιά Εδουάρδου VII της Βρετανίας. Ήταν κόρη του βασιλιά Φερδινάνδου και της βασίλισσας Μαρίας της Ρουμανίας. Παντρεύτηκε τον βασιλιά Αλεξάνταρ Καρατζόρτζεβιτς το 1922, μονάρχη του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, αργότερα Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας.

Πέθανε στην εξορία, στο Λονδίνο, το 1961 σε ηλικία 60 ετών. Φέτος τον Ιανουάριο μεταφέρθηκαν στη Σερβία από τις ΗΠΑ τα λείψανα του Πέταρ Β' και στις 9 Μαΐου θα μεταφερθούν στη χώρα τα λείψανα της συζύγου του, βασίλισσας Αλεξάνδρας.

Εμφανίσεις: 53436
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!