Η ΕΕ ζητά συμφιλίωση της Σερβικής Εκκλησίας και της Εκκλησίας Μαυροβουνίου

127649 amfilohije1 fΗ Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά συμφιλίωση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο και της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου που δεν υπάγεται σε Εκκλησιαστικό Κανόνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ντνέβνε Νόβινε” της Ποντγκόριτσας.

Από τη Μητρόπολη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ποντγκόριτσα τονίζεται, ωστόσο, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου είναι “ανύπαρκτη οργάνωση” που ενδιαφέρεται μόνο για την επιστροφή της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Το Μαυροβούνιο πρέπει να σέβεται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της θρησκείας. Τα δικαιώματα αυτά βασίζονται στα θεμέλια της ΕΕ και πρέπει να γίνονται σεβαστά και από τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ένωση, ήταν το σχόλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επιστολή που απέστειλε ο επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, Αμφιλόχιος στις Βρυξέλλες εκφράζοντας διαμαρτυρία για ενέργειες και δηλώσεις του προέδρου της Βουλής, Ράνκο Κριβοκάπιτς.

“Ενθαρρύνουμε το διάλογο μεταξύ διαφορετικών στοιχείων της κοινωνίας του Μαυροβουνίου, συμπεριλαμβανομένων και των θρησκευτικών κοινοτήτων. Είναι απαραίτητο να βελτιωθεί η προώθηση και η προστασία των κοινών αξιών και αρχών” ανέφεραν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ο συντονιστής του νομικού συμβουλίου της Μητρόπολης Μαυροβουνίου – Παραθαλασσίας, Βέλιμπορ Τζόμιτς δήλωσε με την αφορμή αυτή ότι, “η οργάνωση που αυτοαποκαλείται Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου δεν υπάρχει ως ορθόδοξη εκκλησία, ούτε είναι μέρος της ορθόδοξης εκκλησίας, οπότε είναι εντελώς παράλογο να τίθεται στο ίδιο πλαίσιο με την Εκκλησία μία ανύπαρκτη οργάνωση”.

“Με πρόσωπα που ήταν στο ιερατείο και απομακρύνθηκαν δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος. Μπορούν μόνο μετά από μεταμέλεια να γίνουν μέλη της Εκκλησίας ως πιστοί. Από την άλλη πλευρά, η ορθόδοξη εκκλησία ως υπεύθυνος πνευματικός θεσμός έχει κατανόηση προς τους ανθρώπους που ως πολίτες για κάποιους λόγους εκπροσώπησαν αυτή την ιδέα και με τους ανθρώπους αυτούς πάντα είναι δυνατή η συζήτηση για την επιστροφή τους στην ορθόδοξη εκκλησία” είπε ο κ. Τζόμπιτς. Από την Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου τονίζουν ότι συμφωνία είναι δυνατή εφ΄όσον υπάρξει διαμεσολάβηση από ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους και εφ' όσον προηγηθεί εκπλήρωση συγκεκριμένων αιτημάτων και κριτηρίων, μεταξύ άλλων “να επιστρέψουν την παράνομα εγγεγραμμένη στη σερβική εκκλησία περιουσία”.

Εμφανίσεις: 60732
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!