Επισκοπή Ράσκας - Πριζρένης: Απειλή για την ασφάλεια τα επεισόδια στη μονή Βίσοκι Ντετσάνι
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013
-
Γράφτηκε από τον/την kerdos.gr - 11.40
-
Η Ριασέτ (το ανώτατο εκτελεστικό και διοικητικό όργανο) της ισλαμικής κοινότητας της Σερβίας καταδίκασε τα επεισόδια που σημειώθηκαν, την περασμένη Παρασκευή, στη μονή Βίσοκι Ντετσάνι του Κοσόβου και απηύθυνε έκκληση για ειρήνη και συμφιλίωση.
“Η Γη ανήκει στον Θεό, απ' αυτή δημιουργηθήκαμε και σ' αυτήν επιστρέφουμε και απ' αυτή θα δημιουργηθούμε ξανά. Καλέστε και υπενθυμίστε στους ανθρώπους να πιστεύουν στο Θεό. Πιστεύοντας κατανοούν ότι ο Θεός μας είναι ένας και μας καλεί σε ειρήνη και διανθρώπινη συνεργασία, που είναι σε αρμονία με τις αρχές του σύγχρονου δημοκρατικού κράτους” αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ριασέτ της ισλαμικής κοινότητας της Σερβίας.
Οι πύλες της μονής Βίσοκι Ντετσάνι έκλεισαν για πρώτη φορά την Παρασκευή λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν στην περιοχή οι τοπικές αρχές, με αφορμή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κοσόβου που επικύρωσε τα περιουσιακά δικαιώματα της μονής και της επέστρεψε 23 εκτάρια γης.
Η Επισκοπή Ράσκας – Πριζρένης ανακοίνωσε ότι ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) εμπόδισαν την πρόσβαση στη μονή Βίσοκι Ντετσάνι λόγω αναγγελίας της ηγεσίας του δήμου Ντετσάνι και εξτρεμιστικών ομάδων Αλβανών ότι θα διαμαρτυρηθούν λόγω της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κοσόβου, με την οποία επιβεβαιώνονται τα περιουσιακά δικαιώματα της μονής.
"Η συμπεριφορά αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κράτος δικαίου, εκλαμβάνεται ως ανοιχτή απειλή για την ασφάλεια και δεν μπορεί επιτραπεί απειλές να διατυπώνονται πολύ κοντά στο ιερό χώρο που είναι στη λίστα της Παγκόσμιας Πολιτικής Κληρονομιάς της UNESCO" σημειώνεται στην ανακοίνωση.
"Η KFOR και η αστυνομία του Κοσόβου σταμάτησαν μπροστά από τις πύλες της μονής τους διαδηλωτές και άφησαν περίπου 10 άτομα που δεν κρατούσαν πανό και σημαίες να πλησιάσουν" δήλωσε ο ηγούμενος της μονής Σάβα Γιάνιτς, τονίζοντας ότι οι διαδηλωτές παρουσία εκπροσώπων ΜΜΕ του Κοσόβου προέβησαν σε "εμπρηστικές δηλώσεις" για τη μονή και τη σερβική εκκλησία.
"Είπαν ότι εμείς δήθεν καταλάβαμε αλβανική γη, ότι είμαστε εδώ παράνομα και ότι η μονή δεν είναι σερβική. Ήθελαν να τοποθετήσουν πανό με το σύνθημα 'αυτό είναι δικό μας μοναστήρι, πάρτε τα χέρια από την αλβανική γη' ", είπε ο ηγούμενος τονίζοντας ότι η συμπεριφορά αυτή ήταν ευθεία απειλή για τη μονή, που έχει ήδη τέσσερις φορές αποτελέσει στόχο ένοπλης επίθεσης.
Ο διοικητής της KFOR, Γερμανός υποστράτηγος Φόλκερ Χαλμπάουερ, συνοδεία του αξιωματικών επισκέφθηκε το Σάββατο τη μονή και συζήτησε με τον αρχιμανδρίτη Σάβα Γιάνιτς για τα γεγονότα.
Ο Γερμανός υποστράτηγος μετέφερε τη διαβεβαίωση ότι η KFOR θα εμποδίσει κάθε βίαιη προσπάθεια με στόχο τη μονή Ντετσάνι.
Ο ηγούμενος της μονής εξέφρασε ανησυχία ότι σύντομα θα καταληφθεί η γη της μονής, αν και με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κοσόβου επιβεβαιώθηκε ότι είναι ιδιοκτησία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο ηγούμενος της μονής ανέφερε στον διοικητή της KFOR ότι για τις νομικές διαδικασίες που ξεκίνησαν το 2009 και ότι τη γη της μονής διεκδίκησαν δύο δημόσιες επιχειρήσεις και τώρα υποστηρίζεται ότι είναι "ιδιωτική αλβανική περιουσία".
"Οι Αλβανοί από το Ντέτσανι έχουν εκδιώξει όλους τους Σέρβους, έχουν πάρει τις σερβικές περιουσίες, τα κοιμητήριά μας ρημάζουν και η μονή είναι το μοναδικό ίχνος ύπαρξης μας στο χώρο" υπογράμμισε.
Ο ηγούμενος της μονής ενημέρωσε τις ξένες αντιπροσωπείες στην Πρίστινα, τον ΟΑΣΕ και την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) ότι ο δήμος του Ντέτσανι, όχι μόνον δε σέβεται τους νόμους, αλλά ανοιχτά προωθεί την εθνική εκκαθάριση της περιοχής. "Αν και για τους κανονικούς πολίτες η μονή είναι μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη του Κοσόβου, για τους εξτρεμιστές τα σερβικά ιερά αποτελούν εμπόδιο στη δημιουργία καθαρά αλβανικής κοινωνίας" τόνισε.
Ο διοικητής της KFOR συναντήθηκε επίσης με τον Επίσκοπο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κόσοβο, τον Επίσκοπο Ράσκας - Πριζρένης Θεοδόσιο, ο οποίος εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση, η οποία δημιουργήθηκε λόγω της ανετοιμότητας της δημοτικής αρχής να σεβαστεί τους νόμους και τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κοσόβου.
"Η μονή δεν πήρε τη γη κανενός, καθώς πρόκειται για μοναστηριακή περιουσία, η οποία την περίοδο του κομμουνισμού εθνικοποιηθηκε και στη συνέχεια επιστράφηκε με νόμο το 1997. Τώρα το Ανώτατο Δικαστήριο του Κοσόβου το επιβεβαίωσε επειδή εξέτασε τα υπάρχοντα έγγραφα" ανέφερε ο Επίσκοπος Θεοδόσιος.
- Εμφανίσεις: 56054