Διάλογος για την προστασία της θρησκευτικής κληρονομιάς του Κοσσυφοπεδίου

kosovo

Ειδική αστυνομική μονάδα του Κοσσυφοπεδίου, αποτελούμενη κυρίως από Σέρβους, προτάθηκε να φρουρεί τους Σερβικούς θρησκευτικούς και πολιτιστικούς χώρους στο Κοσσυφοπέδιο, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι τη Δευτέρα (12 Νοεμβρίου). Ενημερώνοντας το υπουργικό συμβούλιό του για τη συνάντηση που είχε την προηγούμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες με το Σέρβο Πρωθυπουργό Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο Θάτσι σκιαγράφησε το σχέδιο.

"Με την εξουσία των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου, προσφέραμε πρόσθετη προστασία. Πρότεινα την ίδρυση ειδικής μονάδας στην πολυεθνική αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, η οποία θα επιφορτιστεί την προστασία χώρων πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς", δήλωσε ο Θάτσι.

Πρόσθεσε ότι "η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου προστατεύει [ήδη] κάποιους από αυτούς τους χώρους, στο πλαίσιο, της μεταφοράς εξουσίας από την KFOR στην τοπική αστυνομία, και θα ήταν εξαιρετικά θετικό να προστατεύει η αστυνομία τους υπόλοιπους χώρους που εξακολουθούν να προστατεύονται από την KFOR. ...Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για την προθυμία και τον επαγγελματισμό της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου για την προστασία των χώρων αυτών, οι οποίοι αποτελούν μέρος της κοινής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς μας".

Το Βελιγράδι θεωρεί πως η προστασία θρησκευτικών κτιρίων και της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στο διάλογο Πρίστινας-Βελιγραδίου. Η προστασία της Σερβικής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο εφαρμόστηκε υπό το Σχέδιο Αχτισάαρι κατά τη διεθνή επιτήρηση του Κοσσυφοπεδίου. Στο πλαίσιο του σχεδίου, 45 θρησκευτικοί, ιστορικοί και πολιτιστικοί χώροι έχουν ταξινομηθεί ως ειδικά προστατευόμενες ζώνες.

"Θα αποτελέσει κατάλληλη μονάδα η οποία θα καταπιαστεί αποκλειστικά με την κληρονομιά μας, και με αυτό τον τρόπο θα αυξήσουμε το επίπεδο ευθύνης για το τι μπορεί να συμβεί", δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βουλίν, επικεφαλής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια της Σερβικής κυβέρνησης, στο Σερβικό εθνικό τηλεοπτικό σταθμό RTS.

Ο Ντεγιάν Παβίτσεβιτς, επικεφαλής της ομάδας τεχνικών συνομιλιών με την Πρίστινα της Σερβικής κυβέρνησης, δήλωσε στους SETimes πως η προστασία θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς θα αποτελέσει μέρος τυχόν περαιτέρω διαπραγματεύσεων.

"Το μεγάλο ενδιαφέρον μας είναι να προστατεύσουμε το σύνολο της περιουσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς επίσης όλα όσα θεωρούμε θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά, και πιστεύω πως το κατανοούν αυτό όλα τα εμπλεκόμενα μέρη", δήλωσε ο Παβίτσεβιτς.

Ο επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου Διασύνδεσης στην Πρίστινα, Πρεσβευτής Δημήτρης Μοσχόπουλος, μεσολαβητής της ΕΕ για την προστασία θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο, αποτελεί το διορισμένο μεσολαβητή στο διάλογο.

Δήλωσε στους SETimes πως υπάρχει κατανόηση και δέσμευση από αμφότερες τις πλευρές για να υπάρξει λύση.

"Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου φαίνεται να έχει δεσμευθεί σθεναρά στην προστασία της Σερβικής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο, και, φυσικά, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία βλέπει την ύπαρξη ανάγκης για προστασία τη δικής της κληρονομιάς, της δικής της περιουσίας", δήλωσε ο Μοσχόπουλος, σημειώνοντας πως η Σερβική Εκκλησία αποτελεί το νόμιμο ιδιοκτήτη των μνημείων και χώρων των οποίων διακυβεύεται η προστασία.

Ο Μεμλί Κράσνικι, υπουργός πολιτισμού του Κοσσυφοπεδίου, θα συντονίσει κυβερνητικό φορέα ο οποίος θα εργαστεί απευθείας με τη Σερβική εκκλησία για την προώθηση και την προστασία της πολιτικής κληρονομιάς, έπειτα από αιτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC) για το Κοσσυφοπέδιο, ώστε να σημειώσει πρόοδο στην προστασία μειονοτήτων, όπως αναφέρθηκε στη μελέτη σκοπιμότητας που δημοσιεύθηκε στις 10 Οκτωβρίου. Ο ίδιος φορέας θα διενεργήσει την εφαρμογή και την παρακολούθηση των εργασιών του συμβουλίου, στο πλαίσιο του Σχεδίου Αχτισάαρι.

Εμφανίσεις: 38359
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!