Πατριάρχης Σερβίας «Πρέπει να φυλάξουμε την Ορθόδοξη Παράδοσή μας»

ImageΜε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Ανάσταση στο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, προεξάρχοντος του νέου Πατριάρχη των Σέρβων κ. Ειρηναίου, παρουσία πλήθους πιστών.

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος, και οι Αρχιερείς της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, στο μήνυμα τους μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Η Ανάσταση αποτελεί τη σφραγίδα και την κορώνα της Θείας αγάπης προς αυτόν τον κόσμο και προς τον άνθρωπο. Η Ανάσταση αποτελεί μυστήριο της Αγίας Γραφής, που κρυβόταν επί αιώνες στους κόλπους της Παλαιάς Διαθήκης και που αποκαλύφθηκε τελικά στον κόσμο στο κείμενο της Καινής Διαθήκης – με την Ανάσταση του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού από τους νεκρούς».

Επίσης, στο μήνυμα ο Πατριάρχης Ειρηναίος, τονίζει: «Ο Κύριος δεν προσκόμισε νέα φιλοσοφία, ούτε πάλι κάποιο νέο ηθικό, παρά μόνο νέα ζωή, την οποία δώρισε σε μας σαν αντίτιμο της Ανάστασης. Ο άγιος Απόστολος Παύλος λέει τα εξής: «Και αν ο Χριστός δεν αναστήθηκε, τότε το κήρυγμά μας είναι χωρίς νόημα, το ίδιο και η πίστη μας» (Προς Κορινθίους Α΄ 15,14). Ακριβώς για αυτό, η Εκκλησία καλεί, κατά τη μεγαλύτερη και την πιο χαρμόσυνη αυτή μέρα της γιορτής, τα πνευματικά της τέκνα να φυλάγουν την πίστη τους, να αποφεύγουν τους ψευδοπροφήτες και τους ψευτοδιδασκάλους.

«Πρέπει να φυλάγουμε την ορθόδοξη Παράδοσή μας, την οποία διαδεχτήκαμε από τους αποστόλους και από τους Αγίους Πατέρες μας, από τον Άγιο Σάββα και τον Άγιο Συμεών τον Μυροβλύτη. Ο Άγιος Σάββας συμφιλίωσε, δίπλα στα ιερά λείψανα του πατέρα του, τα αδέλφια που έριζαν, καλώντας κατά τον τρόπο αυτό και όλους μας να ζούμε πάντα και πανταχού μέσα σε αδελφική αγάπη και ομόνοια», συνεχίζει στο μήνυμα του.

Να αναφερθεί, ότι ο Πατριάρχης Ειρηναίος απευθύνεται ειδικά στο σερβικό λαό του Κοσσυφοπεδίου, τονίζοντας ότι «οι ιερείς και ο πιστός λαός του Θεού επισκέπτονται, σε ατμόσφαιρα ειρήνης και αγάπης, πραότητας και ταπεινότητας, τους ιερούς ναούς τους, όπου λαμβάνουν μέρος στις Θείες Λειτουργίες και όπου κοινωνούν με τα Θεία Μυστήρια του Χριστού.

«Παρακαλάμε το Θεό να αποκατασταθεί η ειρήνη στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου και να έχει ο σερβικός λαός την απαιτούμενη ελευθερία στο Κοσσυφοπέδιο, επαρχία που αποτελεί το πνευματικό λίκνο των Σέρβων και τα σερβικά Ιεροσόλυμα, εκεί όπου βρίσκονται οι μεγαλύτεροι ιεροί ναοί των Σέρβων, που αποτελούν τα μαργαριτάρια του ορθόδοξου πολιτισμού και της χριστιανικής κληρονομιάς», τονίζει επίσης χαρακτηριστικά.

Επίσης, καλεί τους Σέρβους που ζουν στη Διασπορά «να φυλάγουν την ενότητα της Αγίας Εκκλησίας τους και να μην λησμονήσουν τα συμφέροντα της πατρίδας τους, της Κοινότητας και του καλού γενικά».

«Την εποχή του Πάσχα η Εκκλησία τονίζει πάντοτε τη σημασία και τον ιερό χαρακτήρα της ανθρώπινης ζωής, από την κύηση μέχρι την απόλυτη ωριμότητα κάθε ανεπανάληπτης και όμοιας Θεού ανθρώπινης προσωπικότητας, και τάσσεται ενάντια σε κάθε μορφή βίας σε βάρος του ανθρώπου. Ο σημερινός άνθρωπος, φορτωμένος με διάφορες ανησυχίες και τυφλωμένος από την ιδιοτέλεια και την καταναλωτική νοοτροπία, αποφεύγει να αντιμετωπίσει το μυστήριο της ζωής και του θανάτου. Είμαστε μάρτυρες ότι βρίσκει, όλο και πιο πολύ, την έκφρασή του ο λεγόμενος «πολιτισμός του θανάτου». Αντίθετα προς αυτό, η Εκκλησία ομολογεί και κηρύττει τη βαθύτατη αξιοπρέπεια και τον ιερό χαρακτήρα της ανθρώπινης ζωής», συνεχίζει.

Τέλος, απευθύνοντας έκκληση προς όλους να συνεχίσουν να ζουν στην αγάπη προς το Θεό και προς τους αλλήλους, βαδίζοντας έτσι στο δρόμο που οδηγεί προς αιώνια ζωή, ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος χαιρέτησε όλους τους πιστούς με τον εκ παραδόσεως χαιρετισμό για το Πάσχα, δηλαδή για τη μεγαλύτερη χριστιανική γιορτή, με τα εξής λόγια:

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ – ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 59279
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!