Πρόσκληση στον Μόσχας ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος

ImageΠρόσκληση στον Πατριάρχη Μόσχας κ. Αλέξιο να επισκεφθεί το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας απηύθυνε

σήμερα ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής κ. Θεόδωρος, 

κατά το πατριαρχικό συλλείτουργο που τελέστηκε στον ιστορικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Λαύρα του Αγ. Σεργίου του Ραντονέζ, παρουσία χιλιάδων πιστών που περίμεναν στη βροχή για να συναντήσουν από κοντά τους δύο θρησκευτικούς ηγέτες.

 

Μαζί με τους δύο Προκαθημένους, δεκάδες επίσκοποι της Ρωσικής Εκκλησίας και Ιερείς συμμετείχαν στην τελετή, σε αυτό το πνευματικό κέντρο της ρωσικής Εκκλησίας που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων από τη Ρωσική πρωτεύουσα, με πολλούς ναούς στον περίβολό του. Μεγάλη ήταν η μέρα για τον απλό κόσμο που ήρθε να παρακολουθήσει την τελετή, μεγάλη όμως η μέρα και για τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, που η πρώτη του αυτή επίσημη επίσκεψη ως Προκαθήμενου στη Ρωσία, συμπίπτει με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την εκλογή του στον αποστολικό θρόνο του Αγίου Μάρκου.

 

«Εκφράζω την μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι πάλι στην Ρωσία, μετά από δώδεκα χρόνια», τόνισε ο κ. Θεόδωρος και πρόσθεσε: «Έζησα για δέκα ολόκληρα χρόνια ως Έξαρχος στην Οδησσό και η 9η Οκτωβρίου είναι μία μεγάλη μέρα για μένα, διότι συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που εξελέγην Πατριάρχης. Ευχαριστώ τον Θεό, ευχαριστώ τον Άγιο Σέργιο του Ραντονέζ, που σήμερα βρίσκομαι ως Προκαθήμενος του ιεραποστολικού Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κοντά στον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Αλέξιο Β΄, τον οποίον τόσα χρόνια γνωρίζω, τόσο αγαπώ και σέβομαι, και ήρθα να εκφράσω τις αδελφικές σχέσεις που υπάρχουν χρόνια και χρόνια τώρα μεταξύ Αλεξάνδρειας και Ρωσίας. Σε έναν κόσμο που ταράσσεται σήμερα, χρειαζόμαστε την ειρήνη, την συναδέλφωση όλων των λαών και των εκκλησιών.

 

Γι’ αυτό από την θέση αυτή, εύχομαι ``χρόνια πολλά`` στον Αγιώτατο Πατριάρχη, ``χρόνια πολλά`` στους δύο ευγενικούς λαούς, των Ρώσων και των Ελλήνων, αλλά και ένα ``μεγάλο ευχαριστώ`` στην χώρα που ζω και κινούμαι ελεύθερα, στην Αίγυπτο».  Τη μεγάλη χαρά του για την επίσημη επίσκεψη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στη Ρωσία εξέφρασε και ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Αλέξιος Β΄: «Διπλή είναι και η δική μας χαρά για το ότι σήμερα που γιορτάζουμε την εορτή του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ, έχουμε και την μεγάλη χαρά να βρίσκεται μαζί μας και να ηγείται της Θείας Λειτουργίας ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄, με τον οποίον με συνδέουν δεσμοί φιλίας εδώ και πολλά πολλά χρόνια.

 

Η παρουσία του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στην Μόσχα αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα σύσφιξης και ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ των Εκκλησιών», τόνισε μεταξύ άλλων ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας. "Αυτό που επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε", ανταπάντησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, "είναι ο πολύχρονος αναλλοίωτος δεσμός πνευματικής σχέσεως και αδελφικής καταστάσεως που υπάρχει από αιώνες τώρα μεταξύ των δύο εκκλησιών".  Εξάλλου, ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Αλέξιος εξήρε το έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, οι δύο Προκαθήμενοι τέλεσαν δοξολογία για τον πολιούχο του εκκλησιαστικού αυτού πνευματικού κέντρου, Αγίου Σεργίου, του οποίου το σκήνωμα φυλάσσεται σε μία από τις εκκλησίες του κέντρου.

 

Η λαμπρή υποδοχή του Αλεξανδρινού Προκαθημένου από τον Πατριάρχη Μόσχας ολοκληρώθηκε με επίσημο γεύμα, στο οποίο συμμετείχαν οι εκατοντάδες μοναχοί και μοναχές του μοναστηριού, στη μεγάλη πατριαρχική τράπεζα, όπου ο Προκαθήμενος της ρωσικής Εκκλησίας τίμησε τον κ. Θεόδωρο με τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Βλαδίμηρου, για να ανταποδώσει ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος με τον Μεγαλόσταυρο Αξίας του Τάγματος του Αγίου Σάββα.

 

Τέλος, ο Πατριάρχης Μόσχας ανακοίνωσε ότι θα δωρήσει δύο καμπάνες για το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του παλαιού Καΐρου, προκαλώντας τη μεγάλη ικανοποίηση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Η επίσημη επίσκεψη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στη Ρωσία ολοκληρώνεται την Πέμπτη και αμέσως μετά ο κ. Θεόδωρος θα μεταβεί στο Κίεβο και την Οδησσό.

Εμφανίσεις: 45032
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!