Εγκαίνια της Θεολογικής Σχολής στην Κινσάσα

Image
Ο Πατριάρχης τελών αγιασμό
Ένα μεγάλο δώρο από ελληνορθόδοξα χέρια αποτελεί για τον ορθόδοξο πληθυσμό της Κινσάσα

η νέα γαλλόφωνη Θεολογική Ακαδημία που χθες το βράδυ εγκαινίασε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄.

    Λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, ανάμεσα σε λοφίσκους που θυμίζουν έντονα ελληνικό τοπίο, οι κάτοικοι της περιοχής συνειδητοποίησαν στην πράξη την τεράστια προσφορά της ιεραποστολής και γενικότερα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, αντικρίζοντας ένα χώρο μοναδικό: Μέσα σε μία μεγάλη έκταση, βρίσκεται η νεοαναγειρόμενη εκκλησία του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου και ακτινωτά γύρω της οι εγκαταστάσεις αυτού του νέου μικρού Πανεπιστημίου: με τις αίθουσες διδασκαλίας, τους χώρους διαμονής, την τεράστια βιβλιοθήκη και το αναγνωστήριο, την επιβλητική αίθουσα εκδηλώσεων, αλλά ακόμη και ιατρείο και οδοντιατρείο και ένα μικρό κέντρο υγείας, που έχουν ήδη φτάσει για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των φοιτητών που θα αρχίζουν να σπουδάζουν εκεί από την 1η Νοεμβρίου.

    Τα εύσημα για αυτό το έργο πνοής μετέφερε εκ μέρους του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Ζοσέφ Καμπίλα, και ο Υπουργός Προεδρίας της χώρας κ. Νκούλου, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση, ευχαρίστησε την Ορθόδοξη Εκκλησία για ό,τι κάνει για τον πληθυσμό της περιοχής, τόνισε την μεγάλη προσφορά του Πατριαρχείου σε θέματα ιεραποστολής και φυσικά - τώρα πλέον - της εκπαίδευσης, ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα συνεχίσει να ενθαρρύνει με κάθε τρόπο το έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

    Από την πλευρά του, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ευχαρίστησε δια μέσου του υψηλού αξιωματούχου της χώρας, τον Πρόεδρο του Κονγκό για την στήριξη που πάντοτε παρέχει στην Ορθόδοξη Εκκλησίας της Αφρικής.

    Όπως εξήγησε στους πολλούς παρευρισκόμενους, ο πρωτεργάτης αυτού του μοναδικού έργου, ο Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνάτιος, ο μεγάλος δωρητής του οικοπέδου για να ξεκινήσει το σημαντικό αυτό εκπαιδευτικό ίδρυμα ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Κινσάσα κ. Κωνσταντίνος Σοφιάδης, ο οποίος προσέφερε όλη αυτήν την έκταση στην διάθεση του Πατριαρχείου. Για τον λόγο, ο Πατριάρχης Θεόδωρος τον τίμησε απονέμοντας του τον Σταυρό του Αγίου και Αποστόλου Μάρκου, καθώς επίσης και στον Έλληνα Πρέσβη κ. Ιωάννη Χριστοφίλη για την συμβολή του στην τελική ολοκλήρωση του έργου. Ένα έργο, για το οποίο προσέφεραν, μέσα από το περίσσευμα της καρδιάς τους, πολλοί Έλληνες - επώνυμοι και ανώνυμοι, προσφέροντας την δυνατότητα να γίνει αυτό το έργο στην πράξη και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα. Ανάμεσά τους, σημαντική ήταν η συμβολή του Συλλόγου Εξωτερικής Ιεραποστολής της Πάτρας «Πρωτόκλητος», που εκπροσωπήθηκε χθες από τον Πρόεδρό του κ. Νίκο Σίμο καθώς επίσης και του Συλλόγου Εξωτερικής Ορθόδοξης Ιεραποστολής της Λάρισας «Απόστολος Βαρνάβας», που εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο κ. Βασίλειο Στεργιούλη, τον Αντιπρόεδρο κ. Χαράλαμπο Δεβετζή και τον Γραμματέα κ. Χρήστο Αλεξίου. Επίσης, μέσα στους μεγάλους ευεργέτες, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η Ιερά Μονή της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, που έχει προσφέρει τα χρήματα για την ανοικοδόμηση της εκκλησίας που δεσπόζει στο κέντρου του κτιριακού συγκροτήματος.

    Την χαρά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής με τα χθεσινά εγκαίνια συμμερίστηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους Πρέσβεις από πολλές χώρες, εκπρόσωποι ελληνικών οργανώσεων και φυσικά πολύς κόσμος από την ίδια την πόλη. Άνθρωποι που με κάθε τρόπο ήθελαν να δείξουν την αγάπη τους στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, παρουσία του Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Ιγνατίου και του Επισκόπου Κολουέζι κ. Μελετίου.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι γυναίκες από την περιοχή, ντυμένες με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, συνόδεψαν κατά την έξοδό του τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, τραγουδώντας του στην γλώσσα τους ύμνους και τραγούδια της περιοχής.

    Υπολογίζεται ότι η Ακαδημία θα ξεκινήσει να φιλοξενεί στην αρχή μερικές δεκάδες σπουδαστές, ανεβάζοντας συνεχώς τον αριθμό τους. Για τις ανάγκες διδασκαλίας θα έρθουν στην Κινσάσα Έλληνες πανεπιστημιακοί καθηγητές αλλά και από το Κονγκό, θεολόγοι και επιστήμονες από άλλες ειδικότητες, που συμπεριλαμβάνονται στο τετραετές πρόγραμμα σπουδών.

    Η προσφορά αυτή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην εκπαίδευση της περιοχής δεν είναι η μοναδική. Εδώ και καιρό, η Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής δίνει μεγάλο αγώνα προς αυτήν την κατεύθυνση, με την λειτουργία των Σχολείων - Δημοτικών και Γυμνασίων - υπό την ονομασία «Φως Εθνών» στην Κανάνγκα, με χιλιάδες μαθητές κάθε χρόνο, πολλοί μάλιστα εκ των οποίων διακρίνονται στις επίσημες κρατικές εξετάσεις, ενώ επίσης λειτουργεί δημοτικό σχολείο στην περιοχή Μούτζι Μάγι. Τέλος, η Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής κατασκευάζει ήδη δύο νέες σχολές ανώτερης εκπαίδευσης: οικοκυρικής και αγροτικής παραγωγής, ενώ έχει προγραμματίσει την δημιουργία Σχολής Νοσοκόμων.

Εμφανίσεις: 73227
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!