Συνάντηση με τους Προέδρους του Κονγκό ο Θεόδωρος

Image
Ο Πρόεδρος του Κονγκό κ. Καμέρε
Οι τρόποι που μπορεί να συμβάλει η Ορθόδοξη Εκκλησία στην άμβλυνση των προβλημάτων του λαού του Κονγκό, που με δυσκολία προσπαθεί να αναπτυχθεί και πάλι μετά από έναν καταστροφικό 15ετή εμφύλιο πόλεμο που κράτησε μέχρι πέρυσι, τέθηκαν στο επίκεντρο των επίσημων συναντήσεων που ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄ είχε χθες στην Κινσάσα διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Βιτάλ Καμερέ, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, αρμόδιο και για εκκλησιαστικά ζητήματα κ. Ζωρζ Μινσάϊ Μπούκα και τον Πρόεδρο της Γερουσίας κ. Κένγκο Ουά Ντόντο.

Η υποδοχή που επεφύλαξαν οι υψηλοί αξιωματούχοι του Κονγκό στον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο ήταν πολύ θερμή, αλλά την ίδια στιγμή και αποκαλυπτική για τις ανάγκες αυτής της χώρας, η οποία προσπαθεί να ξαναβρεί τον παλιό της εαυτό, έχοντας πάντοτε την ανάγκη και την στήριξη της Διεθνούς Κοινότητας.

 Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Προέδρου της Γερουσίας κ. Ντόντο, ο οποίος αποκάλυψε στον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, την κατάσταση που επικρατεί τώρα σε πολλές περιοχές στο εσωτερικό της χώρας του: "Στο εσωτερικό της χώρας μου, όπου και αν πάτε, δεν θα δείτε να υπάρχει πόσιμο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, εκπαίδευση, φροντίδα για την υγεία. Η χώρα μας κάνει τεράστιες προσπάθειες να ξαναδημιουργηθεί και να βρει τον κανονικό της δρόμο?" Και τόνισε ότι με τις προσευχές του Πατριάρχου Αλεξανδρείας και την συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η χώρα του θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο τον δρόμο της ανάπτυξης.

Αίσθηση προκάλεσε από την συζήτηση των δύο ανδρών και η αναφορά του Προέδρου της Γερουσίας του Κονγκό στο ελληνικό στοιχείο. Ο κ. Ντόντο θυμόταν ακόμη και κάποιους παλαιούς Έλληνες ενώ διατηρεί ακόμη και σήμερα επαφές με ομογενείς, τονίζοντας ότι διακρίνονται για την επιτυχία τους στον επιχειρηματικό τομέα. "Οι Έλληνες στο Κονγκό είναι σαν στο σπίτι τους", τόνισε χαρακτηριστικά, καλοσωρίζοντας και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσα κ. Κώστα Σοφιάδη, που συνόδευε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο από κοινού με τον Έλληνα Πρέσβη Ιωάννη Χριστοφίλλη και τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τόνισε ότι το Παλαίφατο Πατριαρχείο "είναι μία εκκλησία γεμάτη από αγάπη που προσπαθεί να κάνει πάντα το καλό. Και σας ευχαριστώ για την βοήθεια προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αφρικής", ανέφερε ο κ. Θεόδωρος.
Εμφανίσεις: 70428
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!