Θερμή υποδοχή της Ομογένειας στον Θεόδωρο Β΄

Image
Ο Πατριάρχης με τον Βιτάλ Καμερέ
Με μία λαμπρή τελετή, παρουσία του προέδρου της Βουλής του Κονγκό, Βιτάλ Καμερέ και επισήμων από πολλά κράτη, ο Έλληνας πρέσβης Ιωάννης Χριστοφίλης υποδέχτηκε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο στην πρεσβευτική κατοικία στην Κινσάσα.

Μέσα σε μία βυζαντινή ατμόσφαιρα, με τους ορθόδοξους νέους του Κονγκό να ψέλνουν χριστιανικούς ύμνους, ο Έλληνας πρέσβης αναφέρθηκε στην ομιλία του στο τεράστιο έργο που επιτελεί η Αλεξανδρινή Εκκλησία σε ολόκληρη την Αφρική. Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο Κονγκό, στάθηκε στην Κανάγκα, το Κολουέζι, το Λουμπουμπάσι, εκεί όπου βρίσκονται τα μεγάλα ιεραποστολικά κέντρα, με πολυάριθμες ορθόδοξες ενορίες που δημιουργούνται απ' άκρη σ' άκρη αυτής της αχανούς σε έκταση χώρας, από το Ισίρο έως το Ματάντι.

Ο πρέσβης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη βοήθεια του ελληνικού κράτους στο Κονγκό, όπου η χώρα μας προσέφερε 650.000 ευρώ μέσω του παγκόσμιου προγράμματος διατροφής του ΟΗΕ, δωρίζοντας επίσης και αγροτική βοήθεια για έργα στο Κονγκό, ενώ τόνισε πως το ελληνικό κράτος ήδη προχωρά στην αναμόρφωση και δημιουργία μίας προτύπου κλινικής για νεφροπαθείς σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κινσάσα.

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής ευχαρίστησε όλους όσοι ήρθαν να τον τιμήσουν με την παρουσία τους, από όλες σχεδόν τις πρεσβείες που βρίσκονται στο Κονγκό, τους εκπροσώπους των δογμάτων, τους ελληνόφωνους κατοίκους του Κονγκό και τους Έλληνες παροίκους.

"Η Αφρική είναι η ήπειρος του μέλλοντος", τόνισε ο κ. Θεόδωρος, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι "αυτόν τον πανέμορφο πλανήτη που μας χάρισε ο Θεός, δεν τον σεβαστήκαμε".
Αναφερόμενος στο ιεραποστολικό έργο αγάπης και προσφοράς της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε όλους όσοι συμπαραστέκονται ο καθένας με τον τρόπο του "για να μπορέσουν τα παιδιά του Κονγκό να βρουν ένα σχολείο, ένα ιατρείο, μία ελπίδα για το αύριο".

Απευθυνόμενος στον Έλληνα πρέσβη κ. Χριστοφίλη, τον ευχαρίστησε για την ελληνική φιλοξενία "μέσα στην οποία βρίσκεται και η μεγάλη ελληνική καρδιά. Η Ελλάδα μας υπήρξε πάντοτε μητέρα των πολιτισμών και παντού διακήρυξε με την Ολυμπιάδα της Αθήνας ότι όλοι οι λαοί της γης είμαστε αδέλφια", είπε ο κ. Θεόδωρος.
Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να μεταφέρει την αγάπη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής στον πρόεδρο του Κονγκό, Ζοζέφ Καμπίλα.

Δυναμική ήταν η παρουσία των Ελλήνων της Κινσάσα στην εκδήλωση. Όπως επίσης δυναμική είναι η και συμβολή της ελληνικής παροικίας του Κονγκό στο έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η θεμελίωση σχολείου για τα παιδιά του Κονγκό, που θα παρέχει δωρεάν μάθηση. Για το γεγονός αυτό, που δείχνει τη μεγάλη ευαισθητοποίηση της ελληνικής παροικίας στην Κινσάσα (παρότι έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια), ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Κώστα Σοφιάδη και όλα τα μέλη της παροικίας, σε ξεχωριστή εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του στο Ελληνικό Κέντρο της πόλης
Εμφανίσεις: 38058
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!