Συζήτησαν Φανάρι - Μόσχα για την Εκκλησία της Εσθονίας

ImageΔιαπραγματεύσεις έγιναν την Τετάρτη 26 Μαρτίου μεταξύ των  αντιπροσωπειών του Πατριαρχείου Μόσχας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην Ζυρίχη της Ελβετίας, σχετικά με την κατάσταση της Εσθονικής Εκκλησίας.

 

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε με την ευλογία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης, ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και ο υπογραμματεύων της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Βαρθολομαίος Σαμαράς.

 

Το Πατριαρχείο Μόσχας εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Κρουτίσσης και Κολομνάς κ. Ιουβενάλιος, ο Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων Μητροπολίτης Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ κ. Κύριλλος και ο γραμματέας των Εξωτερικών Σχέσεων πρωτ. Νικολαϊ Μπαλάσοφ.

 

Οι αντιπροσωπείες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Μόσχας, εξέφρασαν από κοινού την ελπίδα τους, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα της Ορθόδοξης Εσθονικής Εκκλησίας.

 

Επίσης και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν να βρεθεί μια καθολική λύση, όμως η επίτευξη μιας πλήρους συμφωνίας θα περιλάμβανε, την απόφαση όσον αφορά την ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας στην Εσθονία, σύμφωνα με την συμφωνία της Ζυρίχης το 1996, αλλά και μια απόφαση σχετικά με τις Εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες του Πατριαρχείου Μόσχας και της Κωνσταντινούπολης στην χώρα.

 

Η συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ Πατριαρχείου Μόσχας και Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 22 Απριλίου το 1996 στην Ζυρίχη, έλεγε ότι όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί, θα έχουν ίσα δικαιώματα  ιδιοκτησίας στην Εσθονία. Επίσης είπαν ότι οι πιστοί, ήταν ελεύθεροι να επιλέξουν τους ηγέτες τους.

 

Κλείνοντας υπήρξε μια συζήτηση όσον αφορά τον Θεολογικό Διάλογο μεταξύ Ορθόδοξης Εκκλησίας και Καθολικής, μετά από την συνάντηση της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής στην Ραβέννα.

 

Όμως  λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές απόψεων σχετικά με το θέμα αυτό, και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν την ανάγκη για περαιτέρω συζήτηση επ΄αυτού.

 

Τέλος να αναφερθεί πως ο Επίσκοπος Βιέννης κ. Ιλαρίων που εκπροσωπούσε το Πατριαρχείο της Μόσχας στην Ραβέννα τον Οκτώβριο, αποχώρησε από την συνεδρίαση λόγω της παρουσίας της Εσθονικής Εκκλησίας.  
Εμφανίσεις: 54817
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!