Επίσκεψη Αμερικής Δημήτριου στο Πατριαρχείο Μόσχας

ImageΟ Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος πραγματοποιεί μεταξύ 22-28 Μαΐου 2008 επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα και συγκεκριμένα στο Πατριαρχείο Μόσχας

ανταποκρινόμενος σε επίσημη πρόσκληση του Πατριάρχου Μόσχας Αλεξίου Β΄.

 

Η πρώτη αυτή επίσημη επίσκεψη Αρχιεπισκόπου Αμερικής στην Εκκλησία της Ρωσίας πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας Αλεξίου Β΄ η οποία διαβιβάστηκε τόσο από τον επίτροπο των ενοριών του Πατριαρχείου Μόσχας στις ΗΠΑ Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ζαραΐσκι κ. Μερκούριο, όσο και γραπτώς με επιστολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σμόλενσκ και Καλίνινγκραντ κ. Κυρίλλου, επικεφαλής Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

 

Τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο θα συνοδεύουν στην επταήμερη επίσκεψή του δύο μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος και ο Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος, ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Τρωάδος κ. Σάββας, ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Μιχαήλ Τζαχάρης, εκπρόσωποι βασικών οργανισμών της Εκκλησίας και μέλη του προσωπικού.

 

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο πολλών και σημαντικών εξελίξεων στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ιδιαίτερα μετά την επανένωση με το Πατριαρχείο Μόσχας της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας εκτός Ρωσίας ( ROCOR ).

 

Η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου πραγματοποιείται και εν μέρει συμπίπτει με τον εορτασμό στη Ρωσική Ομοσπονδία της ημέρας των Σλαβικών Γραμμάτων, η μόνη εορτή στη Ρωσία που έχει συγχρόνως θρησκευτικό και εθνικό χαρακτήρα.

 

Στις 24 Μαΐου (11 Μαΐου με το παλαιό – Ιουλιανό ημερολόγιο) Ημέρα των Σλαβικών Γραμμάτων, εορτάζεται η μνήμη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, των Αποστόλων των Σλάβων, οι οποίοι κατά τον ένατο αιώνα εστάλησαν από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φώτιο τον Μέγα να κηρύξουν το Ευαγγέλιο στις Σλαβικές χώρες.

 

Την ημέρα αυτή εορτάζεται η θρησκευτική, εθνική και γλωσσολογική κληρονομιά του Ρωσικού λαού.

 

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και οι Ιεράρχες της συνοδείας του θα συλλειτουργήσουν με τον Πατριάρχη Αλέξιο Β΄ στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εντός του Κρεμλίνου και θα συμμετάσχουν στις άλλες εορταστικές εκδηλώσεις.

 

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος μιλώντας για την επίσκεψη δήλωσε:

 

«Ως έλκων την καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, την πόλη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου αλλά και ως Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, του ιδίου Πατριαρχείου που απέστειλε τους δύο αδελφούς να κηρύξουν το Ευαγγέλιο στις Σλαβικές χώρες, η επίσκεψη αυτή αποτελεί δι’ εμέ, ιδιαιτέρα τιμή και ξεχωριστή ευκαιρία εκφράσεως της Ορθοδόξου Πίστεως μας, των ιστορικών μας καταβολών και δεσμών, αλλά και ευκαιρία ενισχύσεως του συνεχιζομένου διαλόγου μας, διαλόγου αδελφικής αγάπης και αμοιβαίου σεβασμού».  
Εμφανίσεις: 33552
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!