Αποχώρησε η Ρωσική Εκκλησία λόγω Εσθονίας απο την Ρόδο

ImageΜια νέα σύγκρουση άναψε ανάμεσα στο Πατριαρχείο Μόσχας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, σχετικά με την  αποχώρηση της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Εκκλησίας από τις εργασίες της Διορθοδόξης Επιτροπής στην Ρόδο,

για την σύναξη των Προκαθημένων κατά τον προσεχή Οκτώβριο στην Κωνσταντινούπολη.

 

Για ακόμη μια φορά αφορμή ήταν η παρουσία αντιπροσωπείας της Εσθονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που ιδρύθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη το 1996, την οποία το Πατριαρχείο Μόσχας όμως δεν αναγνωρίζει, διότι είναι όπως δηλώνει σε κανονικό έδαφος της Ρωσίας.

 

Έτσι σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας αναφέρετε πως:

 

«Τέτοιες ενέργειες της μονομερούς προσταγής από εκπροσώπους της Κωνσταντινούπολης, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί η αμοιβαία ικανοποιητική απόφαση σχετικά με την διευθέτηση της κατάστασης με την Ορθοδοξία στην Εσθονία».

 

Επίσης μεταξύ άλλων αναφέρει πως: «τέτοιες ενέργειες εμφανίζουν τη σοβαρή απειλή, στην πραγματική εφαρμογή της Ορθόδοξης Ενότητας, η οποία είναι από τα κύρια καθήκοντα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» συνεχίζοντας πως «οι εκπρόσωποι της Κωνσταντινούπολης, είναι πλήρως υπεύθυνοι για όσα έγιναν».

 

Έτσι η αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου της Μόσχας αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την Διορθόξη Επιτροπή την Πέμπτη, και ενημέρωσε πως αυτή η περίπτωση θα εξεταστεί από τα μέλη του Επισκοπικού Συμβουλίου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που επρόκειτο να γίνει στις 24 Ιουνίου.

 

Επίσης να αναφερθεί πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είχε προσκαλέσει τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Αλέξιο Β, με σκοπό να συμμετάσχει στην συνεδρίαση των προκαθημένων τον Οκτώβριο.

 

Σε απάντηση του όμως ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Αλέξιος Β΄ στις 3 Ιουνίου, εκφράζοντας τις ελπίδες πως κατά την προετοιμασία της Διορθόξης Επιτροπής, ο κ. Βαρθολομαίος θα λάβει υπόψη του, το ψήφισμα του Επισκοπικού Συμβουλίου της Ρωσίας το 2000, που λέει ότι οι αντιπρόσωποι του Πατριαρχείου Μόσχας δεν μπορούνε να συμμετάσχουν σε Διορθόξα φόρουμ με τους αντιπροσώπους της μη αναγνωρισμένης γι΄αυτούς Εσθονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 

Πάντως το Πατριαρχείο Μόσχας σημείωσε πως η επιστολή του Πατριάρχη κ. Αλέξιου Β΄, πέρασε αναπάντητη.

 

Τέλος να αναφερθεί πως χθες η Διορθοδόξη Επιτροπή της Ρόδου, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την αποχώρηση των αντιπροσώπων του Πατριαρχείου Μόσχας.

 

Ανακοίνωση:

 

 http://archive.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1393&Itemid=1   
Εμφανίσεις: 69853
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!