Ο Ρωσίας Αλέξιος επικρίνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Image
photo: Patriarhia
Έντονη κριτική στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, άσκησε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Αλέξιος ο Β΄ καθιστώντας το υπεύθυνο για την "ανατίναξη της ενότητας στον Ορθόδοξο κόσμο"

που οδηγεί στο Σχίσμα μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών με αφορμή της ενέργειές του για το Εσθονικό ζήτημα αλλά και τις "επεκτατικές"  βλέψεις και ενέργειες που του καταλογίζει, επί των δικαιοδοσιών άλλων Εκκλησιών.

 

Ο Πατριάχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Αλέξιος ΙΙ, άσκησε έντονη  κριτική στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αναφέροντας στην ομιλία του, πως με τις πράξεις του αποσκοπεί στην  "ανατίναξη  της ενότητας στον Ορθόδοξο κόσμο".

 

"Το Εσθονικό ζήτημα έχει προσφάτως επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο Πατριαρχείων. Η Κωνσταντινούπολη ακόμη δεν έχει εκπληρώσει όλα τα συμφωνηθέντα  που εγκρίθηκαν από τους Ρώσους Ορθοδόξους, ως ύστατη παραχώρηση για να αποφευχθεί το Σχίσμα στον Ορθόδοξο Κόσμο.

 

Δημιουργεί περιπλοκές στην περαιτέρω προσπάθεια να υπερκεραστούν διχασμοί μεταξύ των Ορθοδόξων πιστών της Εσθονίας", υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Αλέξιος,  στην συνεδρίαση του Συμβουλίου των Επισκόπων στη Μόσχα χθες Τρίτη.

 

Ακόμη σύμφωνα με τον Πατριάρχη κ. Αλέξιο, οι αντιπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πάσχισαν  να επιτύχουν αναγνώριση της δικής τους εκκλησιαστικής πρακτικής για αυτόνομη τοπική Εκκλησία της Εσθονίας σε Πανορθόδοξο, κιόλας, επίπεδο, μολονότι μόλις το 1/8 των Ορθόδοξων κατοίκων πιστών της χώρας τους ανήκει σε αυτήν.

 

"Καμία Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν έχει επισήμως ως τώρα αναφέρει πως την αναγνωρίζει. Ωστόσο οι επίμονες προσπάθειες να επιτευχθεί η αναγνώριση αυτή "δίχως την πρωτύτερη έγκριση μας" επισκίασε μερικά πολύ σημαντικά γεγονότα σε Πανορθόδοξο επίπεδο", συνέχισε ο Πατριάρχης κ. Αλέξιος.

 

Ο Πατριάρχης επίσης υπενθύμισε ότι εκπρόσωποι  του εκκλησιαστικού αυτού  μορφώματος είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν στην μεικτή επιτροπή Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων και Καθολικών "δίχως προτεραία έγκριση" ωσάν να ήταν επίσημη αντιπροσωπεία εξαιτίας της οποίας, κατέστη ανέφικτη η περαιτέρω συμμετοχή του Πατριαρχείου Μόσχας,  στις εργασίες του.

 

"Το ίδιο μπορεί να συμβεί με τη συμμετοχή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Σύνοδο των Ορθοδόξων Προκαθημένων στην Κωνσταντινούπολη που είναι προγραμματισμένη για τον προσεχή Οκτώβριο. Προκειμένου να ευρεθεί λύση απεμπλοκής από την ιδιαίτερα δύσκολη αυτή κατάσταση που έχει επίπτωση στην Ορθόδοξη μαρτυρία και ομόνοια, συζητήσεις  αντιπροσωπειών μεταξύ των δύο Πατριαρχείων, διεξήχθησαν στην Ζυρίχη τον περασμένο Μάρτιο.

 

Αλλά  ο τρόπος να επιτευχθεί συμφωνία είναι πιθανό να είναι πολύ μακροχρόνιος και δύσκολος" είπε χαρακτηριστικά,  ο Πατριάρχης Αλέξιος.

 

Επίσης  ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας,  σημείωσε, ότι επίσημες δηλώσεις Ιεραρχών του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης στο Ουκρανικό ζήτημα "περισσότερο από μια φορά κάνουν λόγο ξεκάθαρα,  για το ότι  η Ουκρανική Εκκλησία με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Βλαδίμηρο  είναι η μόνη "Κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία".

 

"Ωστόσο, όταν οι αντιπρόσωποι της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης επισκέφτηκαν την Ουκρανία, οι ενέργειές τους κατά την παραμονή τους στην χώρα, θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως "ενίσχυση των σχισματικών ομάδων".

 

Η  πλευρά της Κωνσταντινούπολης ωστόσο  είχε προειδοποιηθεί για τις αντιδράσεις σε αυτά, τον περασμένο Μάρτιο κατά την διάρκεια των συνομιλιών της Ζυρίχης. Τέτοιες ενέργειες προκαλούν την θλίψη μας , καθώς επιφέρουν πλήγματα στο να υπερκεραστεί το Σχίσμα " επισήμανε  ο Πατριάρχης Αλέξιος.

 

Σύμφωνα με τον Πατριάρχη, " το Πατριαρχείο Μόσχας  ανησυχεί και για τις προσπάθειες που καταβάλλει το Οικουμενικό Πατριαρχείο "να επεκτείνει την εκκλησιαστική του δικαιοδοσία επί των εδαφών δικαιοδοσίας  της Κινεζικής Αυτόνομης Εκκλησίας".

Εμφανίσεις: 52607
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!