Μπαλασόφ επιβεβαιώνει την επίσκεψη Αλέξιου στο Κίεβο

ImageΟ επικεφαλής αναπληρωτής γραμματέας του Προέδρου της Ουκρανίας κ. Γιούρι Bogutsky, είχε δηλώσει πως δεν έχει λάβει ακόμη οριστική απάντηση αν ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Αλέξιος ΙΙ,

θα μεταβεί στο Κίεβο, η αν σταλθεί από την Ιερά Σύνοδο εκπρόσωπος, για τους εορτασμούς της 1020ης επετείου.

 

Επίσης ο κ. Bogutsky  επιβεβαίωσε την πρόθεση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου να παραστεί στους εορτασμούς της 1020ης επετείου από τον εκχριστιανισμό των Ρως, απαντώντας θετικά στην πρόσκληση του Ουκρανού Προέδρου κ. Βίκτωρ Γιουσένκο.

 

Όμως ο Γραμματέας των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Πρωτ. Νικόλαος Μπαλασόφ, σχολιάζοντας χθες τις δηλώσεις το κ. Bogutsky στο Ρωσικό Πρακτορείο «Ίντερφαξ» δήλωσε:

 

«Το Πατριαρχείο Μόσχας έμεινε έκπληκτο με τις δηλώσεις αυτές. Από τον Φεβρουάριο του 2008, ο Ουκρανός Πρόεδρος κ. Βίκτωρ Γιουσένκο, προσκάλεσε τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Αλέξιο ΙΙ, να συμμετάσχει στους εορτασμούς της 1020ης επετείου από τον εκχριστιανισμό των Ρως, και ο Πατριάρχης είχε επιβεβαιώσει την πρόθεση του να δει το Ουκρανικό ποίμνιο περισσότερο από μια φορά».

 

Επίσης ο π. Νικόλαος Μπαλασόφ υπενθύμισε πως, και ο Μητροπολίτης Κίεβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρος, είχε απευθύνει το ίδιο αίτημα προς τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Αλέξιο ΙΙ.

 

Εξάλλου σύμφωνα με τον π. Νικόλαο « Ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Αλέξιος έχει επιβεβαιώσει την πρόθεση του να επισκεφθεί το Κίεβο τον Ιουλίου (κάτι που δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν) κατά την διάρκεια της συνομιλίας του με τον Γιούρι Bogutsky»  συνεχίζοντας πως «Κατά την συνομιλία που είχε ο Πατριάρχης κ. Αλέξιος με τον Γιούρι Bogutsky, συζητήθηκε η δυνατότητα προσκλήσεως του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να παραστεί στο Κίεβο, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν κάλεσε τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο».

 

Επίσης ο π. Νικόλαος Μπαλασόφ δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που εξέφρασε ο κ. Bogutsky, ότι οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας και Πατριάρχης Ιεροσολύμων επρόκειτο να επισκεφθούν και αυτοί το Κίεβο, τονίζοντας πως «Οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων μας έχουν ενημερώσει, πως οι αντιπροσωπείες τους θα έρθουν στο Κίεβο μετά από πρόσκληση του Πατριάρχη Αλέξιου».

 

Εκτός αυτού ο π. Νικόλαος έδωσε περισσότερο ενδιαφέρον στην δήλωση του κ. Bogutsky, πως ο κ. Γιουσένκο σκοπεύει να αρχίσει τις συζητήσεις σχετικά με την καθιέρωση της Ουκρανικής τοπικής ορθόδοξης εκκλησίας.

 

Ο π. Νικόλαος Μπαλασόφ συμφωνεί με τον αντιπρόσωπο του Ουκρανικού κράτους, πως τα βήματα για την ενότητα των εκκλησιών πρέπει να είναι «μέσα στους κανόνες της Ορθοδοξίας».

 

Συγχρόνως όμως ο π. Νικόλαος αμφιβάλει εάν ισχύει στους εκκλησιαστικούς κανόνες, πως ένα κοσμικό κράτος «καθιερώνει τη μια ορθόδοξη εκκλησία».
Εμφανίσεις: 26171
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!