Πατριάρχης Αλέξιος Β΄ για την χριστιανική οικογένεια

ImageΠριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των Ρώσων Επισκόπων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Αλέξιου Β',

και η οποία Σύνοδος φέτος ήταν μια ένδειξη της ενότητας του Πατριαρχείου Μόσχας.

 

Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Αλέξιος Β', κατά την ημέρα της έναρξης της Συνόδου των Επισκόπων στην ενότητα με τίτλο «Ορθοδοξία και Οικογενειακή Φροντίδα» μίλησε για την κρίση της οικογένειας στην σύγχρονη εποχή.

 

Ειδικότερα ο Πατριάρχης Αλέξιος αναφέρθηκε στις περιστασιακές σχέσεις, στην συγκατοίκηση, στα υψηλά ποσοστά διαζυγίων αλλά και στον μεγάλο αριθμό αποτυχημένων γάμων, ως απόδειξη ότι υπάρχει κρίση.

 

Συγκεκριμένα ο Πατριάρχης τόνισε: «Η πλειοψηφία των διαζυγίων εμφανίζεται στα πρώτα κιόλας χρόνια αμέσως μετά την δημιουργίας της οικογένειας, έτσι ένα σημαντικός αριθμός παιδιών ζει χωρίς πατέρα. Οι στατιστικές δείχνουν πως η πλειοψηφία των λεγόμενων (δύσκολων παιδιών) προέρχονται από τέτοιες διαλυμένες οικογένειες».

 

Επισήμανε ακόμη πως η εξάπλωση της συγκατοίκησης χωρίς να υπάρχει γάμος, πιστοποιεί την απροθυμία των ζευγαριών να δεχτούν την ευθύνη ο ένας για τον άλλον, όσο και απέναντι στα μελλοντικά παιδιά τους, των οποίων η γέννηση συχνά είναι κάτι απρόσμενο σε τέτοιες κοινωνίες, και το οποίο σπάνια διαρκεί.

 

Επίσης απευθυνόμενος ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Αλέξιος Β' στον κλήρο, διευκρίνισε πως είναι μεγάλη ανάγκη να εξηγήσουν στο ποίμνιο τους, πως τέτοιου είδους ενώσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν ως γάμος, και συγχρόνως να εξηγήσουν την σημασία αλλά και την έννοια του παραδοσιακού χριστιανικού γάμου, ο οποίος χορηγεί την ευτυχία και την ολοκλήρωση.

 

Ακόμη τόνισε πως υπάρχει ανάγκη να αντισταθούμε αποφασιστικά σ΄ αυτούς που επιχειρούν να μειώσουν την έννοια της οικογένειας, η οποία είναι η μόνη νόμιμη ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας, και η οποία δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την γέννηση των παιδιών.

 

Στο διαζύγιο και στην διάλυση ευλογημένων γάμων από την εκκλησία, ο Πατριάρχης τόνισε πως «μόνο η εκκλησία μπορεί να εγκρίνει την διάλυση ενός γάμου», δίνοντας έμφαση πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρχει καλός λόγος για να ευλογήσει το διαζύγιο «ο ούν ο Θεός συνέζευξε άνθρωπος μη χωριζέτω» Κατ. Ματθ. 19.6

 

Εξετάζοντας το πρόβλημα του υψηλού ποσοστού των αμβλώσεων ο Πατριάρχης κ. Αλέξιος ΙΙ δήλωσε την αμετάβλητη άποψη της εκκλησίας «η άμβλωση είναι δολοφονία και υπόκειται στην ηθική καταδίκη ως σοβαρή αμαρτία».

 

Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Αλέξιος Β', δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην δημογραφική κρίσης της Ρωσίας, η οποία σχετίζεται με την αξιολύπητη θέση της οικογένειας και του γάμου, αλλά και τα χαμηλού επιπέδου σε πρότυπα ηθικής και πνευματικότητος.

 

Επεσήμανε επίσης προς την σύνοδο, πως οι οποιεσδήποτε προσπάθειες να υπερνικηθεί η δημογραφική κρίση με μόνο τα οικονομικά μέσα, χωρίς να ληφθεί υπόψη μια πνευματική συνιστώσα, είναι καταδικασμένες σε αποτυχία – δεδομένου ότι οι πηγές της κρίσης δεν είναι μόνο στο πορτοφόλι, αλλά στις ψυχές των ανθρώπων.

 

Έτσι δεν είναι τυχαίο που οι πιστοί έχουν περισσότερα παιδιά, από αυτούς που δεν πιστεύουν, αν και βρίσκονται στην ίδια οικονομική κατάσταση, γι΄ αυτό δημογραφικά προβλήματα δεν προκύπτουν στις χώρες που έχουν κρατήσει τις θρησκευτικές παραδόσεις της πίστεως.

 

Έτσι στην Ρωσία θα πρέπει να αναζητήσουν διέξοδο για την δημογραφική κρίση, σε μια ηθική και πνευματική μεταμόρφωση του ατόμου και της κοινωνίας, είπε ο Πατριάρχης κ. Αλέξιος Β'.

 

Τέλος ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης στην Σύνοδο, ήταν το θέμα που ο Πατριάρχης Αλέξιος Β', είχε θίξει στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

 

Αυτό ήταν η σύγκρουση των φιλελεύθερων αξιών, με τα παραδοσιακά χριστιανικά ήθη, εκεί έκανε λόγο για τους ομοφυλοφιλικούς γάμους οι οποίοι είναι νόμιμοι σε μερικές χώρες, αναγκάζοντας έτσι την κοινωνία να μην το θεωρεί αμαρτία.

 

Τέλος ως αποτέλεσμα η Σύνοδος των Ρώσων Επίσκοπων ενέκρινε ένα έγγραφο σχετικά με την ορθόδοξη κατανόηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ξέροντας πως αυτή η θέση θα καταδικαστεί έντονα στην Ευρώπη, εντούτοις όμως Ρώσοι και ξένοι Ιεράρχες συμφώνησαν από κοινού για το έγγραφο αυτό.
Εμφανίσεις: 57571
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!