"Μαύρα σύννεφα" με αφορμή τους εορτασμούς στο Κίεβο

ImageΟμόφωνη ήταν κατά την χθεσινή έκτακτη συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησία της Ελλάδος, η απόφαση ώστε να ηγηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος

της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις εορταστικές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 1020 ετών από τον εκχριστιανισμό των Ρώσων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Κίεβο της Ουκρανίας.

 

Υπενθυμίζεται όμως πως ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Αλέξιος είχε αποστείλει επιστολή προς την Εκκλησία της Ελλάδος διά της οποίας ζητούσε να συμμετάσχει στις εορτές μόνον αντιπροσωπεία.

 

Σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος μετά την λήξη της Συνεδρίας τόνισε τα πως: « Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι άλλοι που θα είναι μαζί του, έχουνε σύνεση και σωφροσύνη ώστε να μην δώσουνε αφορμή για όσα φοβάται ο Πατριάρχης Ρωσίας».

 

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος τόνισε κατά την συνέντευξη τύπου πως: «Κύρια γραμμή είναι η συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 1020 χρόνια, και ταυτόχρονα στην περίπτωση δημιουργίας ζητημάτων οπωσδήποτε θα απέχουμε».

 

Πάντως από την πλευρά του το Οικουμενικό Πατριαρχείο υποστηρίζει, πως δεν θα συμμετάσχει κανείς από τους σχισματικούς σε εκδηλώσεις που θα παρευρίσκετε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο αναγνωρισμένος της Μόσχας Μητροπολίτης Κίεβου και πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρος.

 

Επίσης το Φανάρι χαρακτήρισε "Αδικαιολόγητες, αβάσιμες και προσβλητικές", τις αιτιάσεις που διατυπώνει ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος σε επιστολές του (της 1ης και 18ης Ιουλίου) προς τους προκαθήμενους των Ορθοδόξων Εκκλησιών για δήθεν αποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να έλθει σε επαφή με εκπροσώπους σχισματικών εκκλησιών στην Ουκρανία, κατά την διάρκεια των εορτασμών για την επέτειο του εκχριστιανισμού των Ρώσων, την ερχόμενη Κυριακή στο Κίεβο.

 

Κύκλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου έλεγαν πως «θέσαμε την αυτονόητη υποχρέωση της αποδοχής της προσκλήσεως που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ουκρανίας σε προηγούμενες διαβουλεύσεις με τον κανονικό Μητροπολίτη του Κιέβου κ. Βλαδίμηρο», υπογραμμίζοντας ότι «εξασφαλίσαμε ότι δεν θα συμμετάσχει κανείς από τους λεγόμενους σχισματικούς σε εκδηλώσεις που θα παρίσταται ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο μητροπολίτης Βλαδίμηρος, εκπρόσωπος της κανονικά αναγνωρισμένης από το Πατριαρχείο Μόσχας εκκλησίας της Ουκρανίας».

 

Πληροφορίες λένε πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξηγεί στην επιστολή του προς τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Αλέξιο «πως για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία και παρεξήγηση ο ίδιος πρότεινε να περιληφθεί στο πρόγραμμα των εορτασμών η τέλεση από κοινού λειτουργίας με τους άλλους προκαθήμενους των Ορθοδόξων Εκκλησιών».

 

Τέλος τονίζεται πως η συμμετοχή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στους εορτασμούς αποβλέπει στην "άνευ ιδιοτελείας διακονίαν και την προβολήν της ενότητος της Ορθοδόξου Εκκλησίας", τονίζουν στο Φανάρι και ακόμη υπενθυμίζουν ότι οι εορτασμοί της επετείου του εκχριστιανισμού των Ρώσων δεν είναι η κατάλληλη ευκαιρία για τη λύση του Ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος.
Εμφανίσεις: 40349
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!