Πατριάρχης Μόσχας: ''Η «Αραβική άνοιξη» είναι μια ζωντανή κόλαση για τους χριστιανούς''

kopt6

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Τον Κόπτη Πατριάρχη Θεόδωρο Β΄ υποδέχθηκε σήμερα, Τετάρτη 29 Οκτωβρίου στην Πατριαρχική Κατοικία  στην Ιερά Μονή του Αγίου Δανιήλ ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.

Καλωσορίζοντας τον Κόπτη Πατριάρχη και την συνοδεία του Πατριάρχης Μόσχας, ανέφερε ότι η επίσκεψη  αυτή είναι μια νέα σελίδα στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

"Σε όλη την ιστορία, η σχέσεις μας ήταν φιλικές και ευγενικές, αλλά αυτά που έχουν γίνει τα  τελευταία 30-40 χρόνια σε διαχριστιανικό επίπεδο είναι πολύ σημαντικό στάδιο για τις διμερείς  σχέσεις", πρόσθεσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο θέμα της Μέσης Ανατολής, αλλά και στις δυσκολίες και διώξεις που  πέρασε η Κοπτική Εκκλησία μεταξύ 2011 και 2013.

"Καταστράφηκαν ναοί, υπήρξαν δολοφονίες πιστών, περίπου 200 χιλιάδες κόπτες έφυγαν από την  Αίγυπτο. Γνωρίζετε, βέβαια ότι η Ρωσική Εκκλησία δεν είναι μόνο να κάνει δηλώσεις, υψώνει την φωνή  της για την προστασία των Χριστιανών στην Αίγυπτο και την Μέση Ανατολή", υπογράμμισε ο Πατριάρχης  Μόσχας.

Επίσης ο κ. Κύριλλος τόνισε: "Ελπίζουμε ότι αυτές οι αλλαγές στην Αίγυπτο και την καλή πρόθεση του  προέδρου αλ - Σίσι στις σχέσεις με την Κοπτική Εκκλησία να εφαρμοστούν, συμπεριλαμβανομένης και  της υπόσχεσης για αποκατάσταση των ερειπωμένων ναών αλλά και την υπεράσπιση του χριστιανικού  πληθυσμού της χώρας."

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας εξέφρασε και την βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση των  χριστιανών στις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και τη Βόρεια Αφρική, αλλά ιδιαίτερα στη Συρία και  το Ιράκ.

"Από την αρχή ήμασταν κατά του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και ενάντια στις προσπάθειες να  παρεμβαίνουν ορισμένα κράτη στη ζωή της χώρας. Ακόμα είναι άγνωστη η μοίρα των δύο απαχθέντων  Μητροπολιτών. Από την φωτιά του εμφυλίου πολέμου έγινε η επικίνδυνη οργάνωση (ΙΚΙΛ) με τρομερές  επιθετικές προθέσεις κατά των χριστιανών", συμπλήρωσε σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Μόσχας ανέφερε χαρακτηριστικά: "Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι παρόμοια  με αυτό που συνέβη στη Μέση Ανατολή αυτός της Αραβικής Άνοιξης. Εύχομαι οι προσπάθειες μας να  οδηγήσουν στο τέλος της αιματοχυσίας και να έρθει η ειρήνη".

Από την πλευρά του ο Κόπτης Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Μόσχας για την συνάντηση, τονίζοντας ότι "αυτή η συνομιλία σημαίνει πάρα πολλά για μένα, και ελπίζω ότι έτσι θα ενισχυθούν και οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο εκκλησιών μας."

"Πριν από λίγο καιρό είχα επιθυμήσει να επισκεφθώ την Ρωσία, διότι είχα διαβάσει πάρα πολλά για την χώρα αυτή, όπως για την ορθόδοξη θεολογία και τα μοναστήρια. Τελικά η επιθυμία μου να την επισκεφθώ έγινε πραγματικότητα", υπογράμμισε ο Κόπτης Πατριάρχης Θεόδωρος.

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στην σύγχρονη της Κοπτικής Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας ότι "πάνω από 14 αιώνες ζούμε ειρηνικά και αρμονικά στην ίδια γη με τους Μουσουλμάνους."

"Θέλω να εκφράσω για ακόμη μια φορά την ευγνωμοσύνη μου προς την Ρωσική Εκκλησία και τον Προκαθήμενο της, για την υποστήριξη και προστασία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή.", πρόσθεσ εο Κόπτης Πατριάρχης.

Επίσης ο Πατριάρχης Θεόδωρος πρότεινε την διεξαγωγή του διαλόγου μέσω δύο επιτροπών σε τέσσερα επίπεδα: θεολογία, μοναχική ζωή, θεολογική εκπαίδευση και κοινωνικές υπηρεσίες.

"Αγωνιζόμαστε για την ενότητα, διότι πιστεύω ότι η ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών θα είναι το κλειδί για την επίλυση πολλών προβλημάτων στο κόσμο", σημείωσε κλείνοντας ο Κόπτης Πατριάρχης.

koptis-mosxaw

kopt

kopt1

kopt3

kopt2

kopt4

kopt5

Εμφανίσεις: 56948
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!