Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για τα 700 χρόνια της Ι.Μ. Τόλγκα (ΦΩΤΟ)

tolgka-29

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Ιεράς Μονής Τόλγκα, με αφορμή την επέτειο 700 χρόνων από την ίδρυση της Μονής.

Με τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Κρουτίσης Ιουβενάλιος, Αγίας Πετρουπόλεως Βαρσανούφιος, Κέρτς Πλάτωνας, Γιαροσλάβ Παντελεήμων, Εκατερινμπουργκ Κύριλλος, Ιβάνοβο Ιωσήφ, Μπακού και Αζερμπαϊτζάν Αλέξανδρος, Σεργίεφ Ποσάντ Θεόγνωστος, Σολτσενογκόρσκι Σέργιος, Βόλογκντα Ιγνάτιος, Κοστρομά Θεράπων και πλειάδα κληρικών της Επισκοπής Γιαροσλάβ.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, παρέστη συμπροσευχόμενη η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Τόλγκα Γερόντισσα Βαρβάρα και μοναχοί από την Ι.Μ. Ξενοφώντος.

Να σημειωθεί πως ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της Θείας Ευχαριστίας προσευχήθηκε για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Επίσης ο Πατριάρχης Κύριλλος με αφορμή τους εορτασμούς προσέφερε στη Μονή μια εικόνα της Παναγίας του Βλαντιμίρ, που δημιουργήθηκε με ευλογία του Αγίου Ιωάννη της Κροστάνδης.

"Το μοναστήρι Τόλγκα είναι ένα θαύμα! Είναι από τα παλαιότερα Μοναστήρια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας ευχαρίστησε τον Μητροπολίτης Γιαροσλάβ κ. Παντελεήμονα για το έργο του και την ποιμαντική φροντίδα της Μονής Τόλγκα, προσφέροντας μια εικόνα με αφορμή τα 700 χρόνια από την γέννηση του Οσίου Σεργίου του Ραντονέζ.

Τέλος ο Πατριάρχης Κύριλλος επισκέφθηκε την Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, όπου και προσκύνησε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και τα λείψανα του Αγίου Ιγνατίου Μπριαντσιανίνωφ.

Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΟΛΓΚΑ

Η μόνη χτίστηκε στα 1314 από τον Άγιο ιεράρχη Τρόφιμο στο μέρος όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Το όνομα Τόλγκα προέρχεται από τον παραπόταμο του Βόλγα. Η ιστορία της μονής ήταν ταραχώδης.

Μόλις έναν αιώνα μετά την ίδρυσή της μια πυρκαγιά την κατέστρεψε.

Η εικόνα της Παναγίας όμως βρέθηκε άθικτη από τους έκπληκτους μοναχούς σ'ένα δέντρο εκεί κοντά. Το μύνημα ήταν ξεκάθαρο:πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία της μονής!

Το 1609 κατά την επιδρομή των Πολωνό-Λιθουανών σφαγιάστηκαν 46 αθώοι μοναχοί.

Εις ανάμνηση της θυσίας τους, το 1893 χτίστηκε ένα παρεκκλήσι ακριβώς πάνω από τον κοινό τάφο τους.

Τον 17ο αιώνα το μοναστήρι έφτασε στο απόγειο της πνευματικής του ζωής,της οργανωμένης φιλανθρωπίας,των ιερών τεχνών και της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο ηγούμενος Γορδιανός έχτισε πολλές εκκλησίες και παρεκκλήσια στην μονή (πράγμα σύνηθες στους Ρώσους), μαζί με το καθολικό της μονής.

Πάντα η μονή ήταν υπό την προστασία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας (Τόλγκσκαγια).

Το 1928 οι κομμουνιστές έκλεισαν το μοναστήρι, ενώ το 1950 οι κομμουνιστές την μετέτρεψαν σε φυλακή για τους νεαρούς δολοφόνους της Σ. Ένωσης.

Από το ψηλό καμπαναριό της μονής - από όπου αγναντεύεις τον Βόλγα σ΄όλο του το μεγαλείο - γκρέμισαν τις τεράστιες καμπάνες.

Στις 7 Δεκεμβρίου 1987 η Μονή ξανανοιξε. Η ηγουμένη Βαρβάρα και οι 126 μοναχές δούλεψαν σκληρά για να αναστηλώσουν και πάλι τη Μονή.

tolgka-1

tolgka-2

tolgka-3

tolgka-4

tolgka-5

tolgka-6

tolgka-7

tolgka-8

tolgka-9

tolgka-10

tolgka-11

tolgka-12

tolgka-13

tolgka-14

tolgka-15

tolgka-16

tolgka-17

tolgka-18

tolgka-19

tolgka-20

tolgka-21

tolgka-22

tolgka-23

tolgka-24

tolgka-26

tolgka-27

tolgka-28

tolgka-30

tolgka-31

tolgka-32

tolgka-33

tolgka-34

tolgka-35

tolgka-36

tolgka-37

Εμφανίσεις: 72318
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!