Στη Λάρνακα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος

larn

Εγκάρδια και θερμότατη υποδοχή επεφύλαξε ο Μητροπολίτης Κίτιου κ. Χρυσόστομος, οι βουλευτές της επαρχίας, οι αρχές και εξουσίες της περιοχής, οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων της πόλης, ο κλήρος και ο θεοσεβής λαός της Λάρνακος στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και τη Συνοδεία του, οι οποίοι έφθασαν το πρωί στην πόλη, συνοδευόμενοι από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον Μητροπολίτη Μόρφου, και τους Επισκόπους Καρπασίας και Μεσαορίας.

Στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου τιμές απέδωσαν στρατιωτικό άγημα καθώς και το Τάγμα Οδοιπόρων Αγάπης και στη συνέχεια εψάλλει Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, προϊσταμένου του Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

«Με αισθήματα μεγάλης χαράς και εγκαρδιότητας, με βαθύτατο σεβασμό και ανυπόκριτη και ειλικρινή αγάπη, σας υποδεχόμαστε στη Μητρόπολή μας», τόνισε στην προσφώνησή του, ο Μητροπολίτης Κιτίου, για να υπογραμμίσει ακολούθως: «σας καλωσορίζουμε στη Λάρνακα, τη νέα Βηθανία, τη δεύτερη πατρίδα του Αγίου και δικαίου φίλου του Χριστού, Λαζάρου του τετραημέρου, τον οποίον τόσο τιμά, σέβεται και υπεραγαπά ο ευσεβής λαός μας».

«Τη μεγάλη χαρά μας από την επίσκεψη και ιεραποδημία στη πατρίδα μας, τη νήσο των αγίων και των μαρτύρων, επισκιάζει η αδυναμία μας, να σας ξεναγήσουμε στον τάφο του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτού και προστάτου της αγιοτάτης Εκκλησίας της Κύπρου, στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου και στα άλλα μοναστήρια και εκκλησίες μας στη Βόρεια Κύπρο, τα οποία για 38 τώρα χρόνια καταπατεί και συλεί με τη βία των όπλων, ο Τουρκικός κατοχικός στρατός. Η θλίψη, ο πόνος και η λύπη μας όσο περνά ο χρόνος μεγαλώνουν, γιατί βλέπουμε όλα αυτά τα μνημεία της εκκλησιαστικής και πολιτιστικής μας, μα και της παγκόσμιας κληρονομιάς, να δέχονται απροστάτευτα τη φθορά του χρόνου, με αποτέλεσμα την καταστροφή και την εξαφάνιση», σημείωσε.

Ο Κιτίου Χρυσόστομος μίλησε και για τις συνέπειες της κατοχής, τους πρόσφυγες, αλλά και τους συγγενείς των αγνοουμένων, την «πιο τραγική πτυχή του δράματος», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν ζητούμε και δεν απαιτούμε τίποτε περισσότερο απ' ότι μας ανήκει και ότι το δίκαιο επιτάσσει», υποστήριξε ο Πανιερώτατος, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «επιθυμούμε μια ειρηνική Κύπρο, χωρίς στρατούς κατοχής και κατοχικά στρατεύματα. Μια Κύπρο, στην οποία θα εφαρμόζονται πλήρως και χωρίς εξαιρέσεις τα ανθρώπινα δικαιώματα και ό,τι το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο προβλέπει».

Τέλος, ο Μητροπολίτης Κιτίου κάλεσε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων να προσευχηθεί «μπροστά στον Πανάγιο Τάφο, στον φρικτό Γολγοθά και στο Σπήλαιο της Βηθλεέμ, για το λαό μας, για την ελευθερία και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στη Κύπρο μας, για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας και την επιστροφή των προσφύγων μας στις πατρογονικές τους εστίες».

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, αφού ευχαρίστησε το Μητροπολίτη Κιτίου για την «ένθερμο υποδοχή» ανέφερε ότι «πέραν των άλλων ιστορικών δεσμών, των συνδεόντων το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων, φρουρόν των Αγίων Τόπων, μετά της ιστορικής Μητροπόλεως Κιτίου, συνδέει τας δύο Εκκλησίας Ημών, την των Ιεροσολύμων και της Μητροπόλεως Κιτίου, το πρόσωπον του Αγίου Λαζάρου, φίλου του Χριστού, τον οποίον ο Κύριος τετραήμερον ανέστησεν, πιστούμενος την κοινήν ανάστασιν προ του πάθους Αυτού».

«Η Ιερά Μητρόπολις Κιτίου είναι εμπεπιστευμένη τον τάφον του Αγίου Λαζάρου, εις τον οποίον ενεταφιάσθη μετά τον δεύτερον θάνατον και την έξοδον αυτού προς την αιωνιότητα εν αναμονή της καθολικής αναστάσεως. Φυλάσσει ωσαύτως τον απαράμιλλου κάλλους ιερόν ναόν προς τιμήν αυτού ως κέντρον ενοριακόν και έδραν και εστίαν και πηγήν αγιασμού δια την προσευχή και λατρείαν και εφαλτήριον δια ποικίλας εκκλησιαστικάς, ενοριακάς, κοινωνικάς και πολιτιστικάς εκδηλώσεις», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων ευχήθηκε στον ιερό κλήρο και τον ευσεβή λαό της Μητροπόλεως Κιτίου «την φωτιστικήν και ενισχυτικήν ενέργειαν και χάριν και ευλογίαν του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου του Αναστάντος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού δι' αύξησιν και πρόοδον εν έργοις αγαθοίς χάριν του αγαθού του κοινωνικού συνόλου και σύμπαντος του Κυπριακού Ελληνισμού».

Ακολούθως, εν πομπή ανήλθαν στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου, όπου κλήρος, πλήθος κόσμου και μαθητές υπέβαλαν τα σέβη τους και έλαβαν τις ευλογίες του Πατριάρχη Θεοφίλου.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων και της συνοδείας του, από το Μητροπολίτη Κιτίου, στον ιερό ναό του Αγίου Λαζάρου, όπου προσκύνησαν τα λείψανα αλλά και τον τάφο του Αγίου, ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα εκθέματα και τα κειμήλια της εκκλησίας που φιλοξενούνται στο παρακείμενο του ναού Μουσείο.

 Το μεσημέρι, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος παρέθεσε γεύμα σε παραλιακό ξενοδοχείο της πόλεως προς τιμήν του Υψηλού μας Επισκέπτη και το απόγευμα τον συνόδευσε στην κωμόπολη του Κιτίου, όπου προσκύνησαν τον περικαλλή και αρχαίο ναό της Παναγίας της Αγγελόκτιστης, η αψίδα του οποίου κοσμείται από μια θαυμάσια ψηφιδωτή παράσταση του 6ου μ.Χ. αιώνα, στην οποία εικονίζεται η Υπεραγία Θεοτόκος εν μέσω των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Το βράδυ η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος και η σεπτή Συνοδεία του ανεχώρησαν από το Αεροδρόμιο Λάρνακος με προορισμό την Αγία πόλη των Ιεροσολύμων.

 larn3larn4
Εμφανίσεις: 66374
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!