Άραβες Ορθόδοξοι Ιερείς ξεκινούν κίνηση «διόρθωσης»

iordan

Γράφει η Ρούλα Σαμάιν | Jordan Times - Romfea.gr

Τα αλλεπάλληλα γεγονότα στην Παλαιστίνη, την Μοσούλη στο Ιράκ και Συρία, καθώς και η «δοκιμασία» της Ορθόδοξης Εκκλησίας που έχει μείνει άλυτη για περισσότερα από 200 χρόνια, όλα αυτά υπηρετούν ένα «μοχθηρό σχέδιο» που σκοπεύει την εκδίωξη των αράβων Χριστιανών από τα πατρικά τους εδάφη, τόνισαν Άραβες Ορθόδοξοι εκκλησιαστικοί ηγέτες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αττάλλα Χάννα, με έδρα του στά Ιεροσόλυμα, ο Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Ατάλλα, ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Κακίς και ο Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Βασσάλ συναντήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης με 700 και πλέον μέλη της Ορθόδοξης κοινότητας στον Ορθόδοξο Σύλλογο για να ανακοινώσουν μία «κίνηση διόρθωσης» που σκοπεύει να πετύχει τα «νόμιμα δικαιώματα» των Αράβων Ορθοδόξων ιερέων και κοινοτήτων.

Στα σχόλια του στην συγκέντρωση, ο Αρχιεπίσκοπος Χάννα περίγραψε τις πολιτικές της ελληνικής ηγεσίας της Εκκλησίας στα Ιεροσόλυμα ότι επιφέρουν διακρίσεις εις βάρος των Αράβων Ορθοδόξων θρησκευτικών ηγετών, λέγοντας ότι ο ίδιος και οι άλλοι ιερείς απορρίπτουν αυτές, όσο απορρίπτουν τις σιωνιστικές πολιτικές στην Παλαιστίνη καθώς και εκείνες των εξτρεμιστών ομάδων του ισλαμικού κράτους, το οποίο πρόσφατα εκρίζωσε μια ολόκληρη Χριστιανική κοινότητα στη Μοσούλη στο Ιράκ.

Είπε, ότι οι Άραβες ιερείς χρόνια τώρα απαιτούν να διορίσει η Εκκλησία Άραβες σε ηγετικές θέσεις στην Παλαιστίνη και την Ιορδανία, ώστε να μπορούν να υπηρετήσουν τις ενορίες και να κρατήσουν τους ορθόδοξους Χριστιανούς στην πατρίδα τους, καθιερώνοντας θεσμούς που θα αναλάβουν την αποστολή αυτή.

«Σήμερα το κίνημα αυτό «διόρθωσης» εκ μέρους των ιερέων καθώς και το κίνημα της νεολαίας των Αράβων Ορθοδόξων, και άλλες πρωτοβουλίες των Ορθόδοξων συλλόγων, που απαιτούν μεταρρυθμίσεις… μορφώνουν ένα καινούργιο μέλλον για την Εκκλησία.»

Ο Αρχιεπίσκοπος Χάννα είπε στην Jordan Times ότι «ο σκοπός της συγκέντρωσης αυτής είναι να τονίσει την ένωση των Αράβων Oρθoδόξων και να προβάλλει τις δίκαιες απαιτήσεις μας».

«Ο σκοπός μας δεν είναι ποτέ να διαιρέσουμε αλλά να αναζωογονήσουμε την Εκκλησία, να την αποκαταστήσουμε στο ήθος της όπως παλαιότερα.»

Επίσης πρόσθεσε: «Απορρίπτουμε οποιουσδήποτε ξένους κανόνες, κάτω από θρησκευτικούς τίτλους τόσο, όσο απορρίπτουμε την ισραηλιτική κατοχή.»

Στα σχόλιά του στην Jordan Times ο Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Ατάλλα καταλόγισε, ότι υπάρχει μεθοδευμένο σχέδιο να αποξενώσει τους Χριστιανούς από τις εκκλησίες τους, έτσι αδειάζοντας την Μέση Ανατολή από τους Χριστιανούς πολίτες της».

«Πριν από 100 χρόνια και πλέον η Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν η πρώτη, και ασκούσε την μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή. Τώρα η κοινότητά της συρρικνώνεται», ανέφερε ο π. Χριστόφορος.

Σε άλλο σημείο είπε: «Δεν θα επιτρέψουμε άλλες απώλειες της Ορθόδοξης ταυτότητας. Είμαστε πεπεισμένοι, ότι ο Θεός είναι μαζί μας, και έτσι πρέπει να εργαζόμαστε για δικαιοσύνη και ισότητα».

Τονίζοντας ορισμένες πρακτικές της Ελληνικής διοίκησης, που ζητάει να αλλάξει το κίνημα διόρθωσης, ο Αρχιμανδρίτης Βασσάλ είπε, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει στην κατοχή της το ένα τρίτο της ιστορικής γης της Παλαιστίνης. Όμως «η Εκκλησία δεν τηρεί ετήσιες δημοσιοοικονομικές αναφορές».

Πρόσθεσε: «Εμείς [στην Παλαιστίνη] δεν έχουμε ιερατικές σχολές, ούτε πανεπιστήμια, ούτε καταφύγια, ούτε νοσοκομεία,» ενώ τα υπάρχοντα εκπαιδευτικά ινστιτούτα είναι «ανεπαρκή».

Τις ομιλίες των εκκλησιαστικών ηγετών σποραδικά τις διέκοπταν οι νέοι, που παρευρίσκονταν στη συγκέντρωση, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα προς υποστήριξη του κινήματος διόρθωσης.

Παρούσα στην συγκέντρωση ήταν η Μπουθάϊνα Χούρι, 60 ετών.

Εκείνη είπε, ότι είναι το καθήκον όλων των Χριστιανών, άσχετα από την ομολογία τους, καθώς και των Μουσουλμάνων, να είναι ενήμεροι για τα προβλήματα της Εκκλησίας και να υποστηρίζουν το κίνημα διόρθωσης.

Εμφανίσεις: 112254
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!