Συνεργασία Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου με Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

ierosol

Tήν Πέμπτην, 31ην Ἰανουαρίου/13ην Φεβρουαρίου 2014, ὑπεγράφη Πρωτόκολλον Συνεργασίας μεταξύ «τοῦ Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας καί Πολιτισμοῦ Παρευξεινίων Χωρῶν τοῦ Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης καί τοῦ ἐν Βηθλεέμ Ὀρθοδόξου Μορφωτικοῦ Κέντρου τοῦ Ἑλληνορθοδόξου Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων».

Τό Πρωτόκολλον τοῦτο ὑπέγραψεν ὁ Μακαριώτατος Πατήρ ἡμῶν καί Πατριάρχης Ἱεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος ἐξ ὀνόματος τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων καί ὁ καθηγητής κ. Κωνσταντῖνος Ρέμελης ἐξ ὀνόματος τοῦ Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Συμφώνως πρός τό Πρωτόκολλον τοῦτο τό «Τμῆμα Γλώσσας, Φιλολογίας καί Πολιτισμοῦ Παρευξεινίων Χωρῶν τοῦ Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ἀναλαμβάνει νά ἀποστέλλῃ μέλη τοῦ διδακτικοῦ Ἐρευνητικοῦ Προσωπικοῦ του εἰς τό Ὀρθόδοξον Μορφωτικόν Κέντρον Βηθλεέμ τοῦ Ἑλληνορθοδόξου Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων», προκειμένου νά πραγματοποιήσουν διαλέξεις καί σεμινάρια ἐπιμορφώσεως, νά ὑλοποιήσουν σεμινάρια ἐπί τόπου καί νά προβοῦν εἰς ἐπισκέψεις διά τήν ἐκμάθησιν τῆς Ἑλληνικῆς γλώσσης καί τήν γνωριμίαν μέ τήν ἑλληνικήν καί βυζαντινήν παράδοσιν ὑπό τῶν Ἀραβοφώνων Ρωμαιο-Ὀρθοδόξων τῆς περιοχῆς Βηθλεέμ, Χωρίου τῶν Ποιμένων καί Μπετζάλλας.

Τά ἄρθρα τοῦ Πρωτοκόλλου Συνεργασίας συναναρτῶνται ἐνταῦθα ὑπό τῆς ἱστοσελίδος τοῦ Πατριαρχείου διά τούς ἐνδιαφερομένους:

“Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, εκπροσωπούμενο από τον Πρύτανη Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Ρέμελη
και Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, εκπροσωπούμενο από την Α.Θ.Μ. Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ’

α. Έχοντας υπόψη τη βούληση των δύο Ιδρυμάτων να συνεργαστούν, κατόπιν και της υπ’ αριθ. 13/667/30.10.2013 απόφασης της Συγκλήτου του Δ.Π.Θ.

β. Έχοντας επισημάνει τις ανάγκες για διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού, ιδιαιτέρως μεταξύ των Αραβόφωνων Ρωμηών Ορθοδόξων,

γ. Επιθυμώντας να εντείνουν και να θεσμοθετήσουν τις προσπάθειες που ήδη καταβάλλονται από το επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, για μία επιτυχή συνέχιση της συνεργασίας,

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ

να αναπτύξουν τις μεταξύ τους σχέσεις, των Τμημάτων, των Κέντρων και του επιστημονικού προσωπικού τους και να προωθήσουν τις ανταλλαγές, σύμφωνα με τους παρακάτω τρόπους:

Άρθρο 1. Το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αναλαμβάνει να αποστέλλει μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του στο Ορθόδοξο Μορφωτικό Κέντρο Βηθλεέμ του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, προκειμένου να πραγματοποιήσουν διαλέξεις και σεμινάρια επιμόρφωσης.

Άρθρο 2. Το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αναλαμβάνει να οργανώσει και να υλοποιήσει σεμινάρια επί τόπου και εξ αποστάσεως για την Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό τα οποία θα προσφέρει στους μαθητές του Ορθόδοξου Μορφωτικού Κέντρου Βηθλεέμ του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Άρθρο 3. Το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αναλαμβάνει να προσκαλεί για επισκέψεις μέλη του επιστημονικού προσωπικού του Ορθόδοξου Μορφωτικού Κέντρου Βηθλεέμ του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων προκειμένου να συμβάλει στην επιστημονική ενημέρωση τους.

Άρθρο 4. Το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αναλαμβάνει να δέχεται σύντομες επισκέψεις μαθητών του Εκπολιτιστικού Ορθόδοξου Κέντρου του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με συνοδεία μελών του Κέντρου και να τους προσφέρει τη σχετική δυνατότητα ταχύρρυθμης εκπαίδευσης σε ειδικά σεμινάρια.

Άρθρο 5. Το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αναλαμβάνει να υποστηρίζει τη λειτουργία του Εξεταστικού Κέντρου για την Πιστοποίηση της Ελληνομάθειας, το οποίο ιδρύθηκε κατόπιν ενεργειών του από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Άρθρο 6. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αναλαμβάνει την υποχρέωση να δέχεται ως υποτρόφους 2-4 φοιτητές ανά ακαδημαϊκό, οι οποίοι θα εισάγονται σε Τμήματα της επιλογής τους σύμφωνα με το σύστημα εισαγωγής των αλλοδαπών φοιτητών στα ελληνικά ΑΕΙ. Ως υποτροφία ορίζεται η κάλυψη των εξόδων διαμονής και διατροφής των φοιτητών.

Άρθρο 7. Τα δύο μέρη αναλαμβάνουν να διοργανώνουν από κοινού Συμπόσια και Επιστημονικές Συναντήσεις με αντικείμενο τον Ελληνικό Πολιτισμό και την Ορθοδοξία, τον Διαπολιτισμικό και Διαθρησκευτικό Διάλογο, και να ενθαρρύνουν την κοινή συμμετοχή του επιστημονικού προσωπικού και των μελών τους σε αυτά.

Άρθρο 8. Τα δύο μέρη αναλαμβάνουν την από κοινού ανάπτυξη και συμμετοχή τους σε επιστημονικά-ερευνητικά προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος.

Άρθρο 9. Τα δύο μέρη αναλαμβάνουν την ανταλλαγή εκδόσεων για τον εμπλουτισμό των Βιβλιοθηκών τους.

Άρθρο 10. Η παρούσα σύμβαση, συντεταγμένη σε δύο αντίγραφα, τίθεται σε ισχύ αμέσως μετά την υπογραφή της από τους νόμιμους εκπροσώπους του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Έχει διάρκεια πέντε (5) έτη και δύναται να ανανεωθεί με κοινή συναίνεση των δύο πλευρών”.

Εμφανίσεις: 42620
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!