Καπιτωλιάδος Ησύχιος: "Φοβάμαι μην ξυπνήσω" (ΦΩΤΟ)

28

Του Φιλούμενου Χατζή | Romfea.gr 

Τελείωσε το προσκύνημα του Πατριαρχικού Επιτρόπου του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων,  Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχιου στο Περιβόλι της Παναγίας.

Προσκεκλημένος του τ. Πολιτικού Διοικητού, γνωστού βιομηχάνου κ. Κωνσταντίνου Λούλη, Προέδρου του  Συλλόγου Φίλων της Ι.Μ.Μ.Βατοπαδίου ο κ. Ησύχιος επεσκέφθη για πρώτη φορά επί τριήμερον το Άγιον Όρος.

Βαθύτατα συγκινημένος από την λαμπροτάτη υποδοχή υπό το φως των κεριών εξ' όλης της Βατοπαιδινής  Αδελφότητος με προεξάρχοντα τον Ηγούμενον Αρχιμανδρίτη κ. Εφραίμ ο κ. Ησύχιος άρχισε την αντιφώνησή του  στο Καθολικό της Μονής λέγοντας: "Ζω ένα όνειρο και φοβούμαι μην ξυπνήσω και δεν βρίσκομαι πια εδώ!"

Στη συνέχεια ο κ. Ησύχιος δώρισε μια εικόνα του Ιερομάρτυρος Αγίου Φιλουμένου, Ηγουμένου του φρέατος του   Ιακώβ που καταγόταν από την νήσο Κύπρο.

Ο Ηγούμενος Εφραίμ δώρισε στον κ. Ησύχιο μια ποιμαντορική ράβδο.  

Ο Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος παρέστη εξ' αρχής στην μακρά ακολουθία της Μονής, διάβασε το Ψαλτήρι και  συμπροσευχήθηκε με τους Πατέρες από τις 04.00-08.00 και μετά από πρόσκληση του Ηγουμένου λειτούργησε σε  μια απλή και κατανυκτική Θ. Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής.

Μετά την κοινή τράπεζα που ήταν κατάμεστη από δεκάδες προσκυνητές και την υπερεκατονταμελή αδελφότητα ο  κ. Ησύχιος ξεναγήθηκε στην Βιβλιοθήκη, στο Σκευοφυλάκιο, στα διάφορα διακονήματα των αδελφών και επισκέφθηκε το εκθετήριο.

Συνεκλονίσθη από το μέγεθος των εν εξελίξει εργασιών και συνεχάρη πολλούς από τους συντελεστές τους  μοναχούς και λαϊκούς.

Είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει "ιδίοις όμμασιν" τα όσα πραγματικά μεγαλειώδη συντελούνται στον φάρο   αυτό του Αθωνικού και όχι μόνον Μοναχισμού.

Θερμότατος με όλους και προσηνής παρά την κούραση τόσο του ταξιδιού όσο και της μακράς ακολουθίας  παρέμεινε συνοδευόμενος με τον κ. Λούλη στην Μονή απ' όπου και ανεχώρησε για τον επόμενο σταθμό της   επισκέψεώς του, το Ιερό Χιλανδαρινό Κελλί της Γεννήσεως της Θεοτόκου "Μαρουδά" όπου ανεπαύθη και είχε  μακρά και θερμοτάτη συνομιλία με τους Πατέρες και τους προσκυνητές.

Συμμετείχε στην απλή τράπεζα, παρέστη στον Εσπερινό και το Απόδειπνο όπου κατέπληξε τους πάντας με την  καλλίφωνη "καλογερική" ψαλμωδία του.

Το πρωί και πάλι συμμετείχε εξ'αρχής στην μακρά ακολουθία και ανεχώρησε με την υπόσχεση να επιστρέψει   λέγοντας μάλιστα ότι..."το Βατοπαίδι με γοήτευσε, αλλά το Μαρουδά με κατάκτησε με την απλότητά του.."

Στη συνέχεια ο κ. Ησύχιος μετέβη στην Ιερά Κοινότητα όπου είχε την καθιερωμένη συνάντηση με τον Άγιο  Πρώτο που φέτος είναι ο Χιλανδαρινός π. Στέφανος και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο σκευοφυλάκιο και στον  Ι.Ν. του Πρωτάτου όπου και επροσκύνησε την εφέστιο Εικόνα του "ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ"

Καθ' οδόν προς την Δάφνη επεσκέφθη το Χιλανδαρινό Κελλί "Μπουραζέρη" όπου είχε την ευκαιρία να ευλογήσει  το περίφημο Αγιογραφείο.

Με ταχύπλοο της γραμμής μετέβη στον αρσανά της Αγίας Άννης απ' όπου με μουλάρια ανέβηκε έως την  "αετοφωλιά" της Καλύβης των Γερασιμαίων, στην Μικρά Αγία Άννα όπου και διανυκτέρευσε με την θερμότατη  συντροφιά των Πατέρων της Συνοδείας του π. Σπυρίδωνα της Αδελφότητας του Υμνογράφου συμμετέχοντας  ανελλιπώς στον Εσπερινό του Αγίου Δημητρίου και στον Όρθο και την Θ. Λειτουργία της εορτής.

Ανήμερα της Πανηγύρεως επέστρεψε στην Δάφνη απ' όπου μετέβη στον τελευταίο σταθμό του προσκυνήματός του, που ήταν η Ιερά Μονή της Σίμωνος Πέτρας.

Ο Άγιος Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης Ελισσαίος με Πατέρες της Αδελφότητος τον υπεδέχθησαν με θερμότητα και  στη συνέχεια τον οδήγησαν στον υψηλότερο εξώστη της Μονής που όπως παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Ελισσαίος "...είναι το ομορφότερο μπαλκόνι στο Αιγαίο."

Το παραδοσιακό αγιορείτικο κέρασμα εδόθη στο Συνοδικό όπου ο κ. Ησύχιος ενημέρωσε τον Ηγούμενο και τους  Σιμωνοπετρίτες Πατέρες για τον τιτάνιο αγώνα που δίδει η Γεραρά Αγιοταφιτική Αδελφότητα για την διατήρηση της διακονίας στα Πανάγια Προσκυνήματα στους Αγίους Τόπους και εξήρε δια μακρών τον σημαντικότατο ρόλο του Πατρός και Πατριάρχου των, δηλαδή του Μακαριωτάτου Πατριάρχου της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και Πάσης Παλαιστίνης κ. Θεοφίλου του Γ' στις νέες εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που  διαμορφώθηκαν στην Μέση Ανατολή.

Ο κ. Ελισσαίος με πολύ χαρά είπε πως χαίρεται εξαιρετικά για τα όσα άκουσε από τον Πατριαρχικό Επίτροπο,  εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του κ. Ησυχίου στην Μονή που τόσο στενά συνδέεται με τους  Αγίους Τόπους καθώς συχνά αναφέρεται και ως Νέα Βηθλεέμ.

Στη συνέχεια ξενάγησε προσωπικά τον κ. Ησύχιο στην Βιβλιοθήκη, το Σκευοφυλάκιο, το Αρχονταρίκι, τους  εξώστες της πανέμορφης και μοναδικής αυτής Αγιορείτικης Μονής.

Αποχεραιτώντας τον Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος τον παρακάλεσε να μεταφέρει την αγάπη και τα σεβάσματα όλης  της Αδελφότητος της του Σίμωνος Πέτρας στον Μακαριώτατο κ.Θεόφιλο και μάλιστα απηύθηνε την επίσημη πρόσκλησή του να επισκεφθεί την Σιμωνόπετρα.

Μετά από σύντομη στάση στο λιμανάκι της Δάφνης όπου επεσκέφθη τα καταστήματα και τον Λιμενικό Σταθμό μετά από επιτόπια  πρόσκληση των ανδρών του Λ.Σ που υπηρετούν εκεί που ζήτησαν την ευλογία του και την δυνατότητα να φωτογραφηθούν μαζί του, ανεχώρησε από το Άγιον Όρος.

Η Romfea.gr επικοινώνησε με τον Σεβασμιώτατο Καπιτωλιάδος ο οποίος μας δήλωσε: "Βρέθηκα σε ιδιωτική επίσκεψη στο Άγιον Όρος μετά από πρόσκληση του καλού και παλαιού μου φίλου κ. Κωνσταντίνου Λούλη. Χαίρομαι ιδιαίτερα δε για το γεγονός ότι το προσκύνημά μας στο Άγιον Όρος συνέπεσε με την γέννηση της 3ης εγγονής του κ. Λούλη. Αισθάνομαι πραγματικά ότι έζησα ένα υπέροχο όνειρο. Υπήρξε η πρώτη μου αλλά σίγουρα όχι η τελευταία μου επίσκεψη στο Περιβόλι της Παναγίας. Οι Αγιοταφίτες και οι Αγιορείτες έχουμε πολλά κοινά με σπουδαιότερο  το γεγονός ότι και οι δύο φυλάττουμε τις Θερμοπύλες της Πίστεως, του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας."

1

2

5

6

7

8

9

9a

10

11

12

14

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

29

30

Εμφανίσεις: 157345
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!