Οργή και θλίψη από το Αραβορθόδοξο ποίμνιο της Ιορδανίας

xristoforos

Για άλλη μία φορά οι άδικες και χωρίς σοβαρή μελέτη και γνώμη πνευματικών συμβούλων αποφάσεις του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων απογοητεύουν το Αραβικό Ποίμνιο της Βορείου Ιορδανίας.

Για άλλη μία φορά δεν υπολογίζεται στα σοβαρά  η πνευματική πορεία αυτών των ανθρώπων και παραμένουν οι αποφάσεις του Πατριαρχείου σε προσωπικό, εκδικητικό, ατομοκεντρικό και όχι πνευματικό, ποιμαντικό και χριστοκεντρικό επίπεδο.

Για άλλη μία φορά επιδιώκουν να μας αφήνουν ορφανούς πνευματικά, ξεχνώντας τα λόγια του Κυρίου ότι ο Ποιμήν ο καλός γνωρίζει τα πρόβατά του αλλά και τα πρόβατα γνωρίζουν τη φωνή αλλά το αναλλοίωτο  της φωνής Του.

Όλα αυτά τα γράφουμε διαφωνώντας με οργή και θλίψη πολύ για την άδικη απόφαση της απομακρύνσεως του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Χριστοφόρου Πατριαρχικού Επιτρόπου Β. Ιορδανίας από της θέσεως αυτής ως ευχαριστώ και αντίδωρο του Πατριαρχείου για την πολύχρονη πνευματική και ποιμαντική διακονία του και την διδασκαλία της ορθόδοξης πίστεως στις ψυχές μας από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Εκείνος πάλι όπως πάντα ταπεινός και υπάκουος ξανασταυρώνεται και με την αφορμή της άδικης διακοπής της διακονίας του στέλνει αυτό το γράμμα στα πνευματικά του παιδιά.

Αγαπητά μου παιδιά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ιορδανία,

Στις 03/04/2013 έλαβα μια επιστολή υπογεγραμμένη από τον Αρχιγραμματέα του Πατριαρχείου Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αρίσταρχο, ο οποίος με αυτή με ενημερώνει να παραδώσω την Επιτροπεία του Πατριαρχείου της Βόρειας Ιορδανίας, εις τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Φιλούμενο Makhamreh σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της 4/3/2013, πράγμα που σημαίνει ότι ο Μακαριώτατος Πατριάρχης και η Ιερά Σύνοδος με απομακρύνουν από όλα τα ποιμαντικά καθήκοντά μου, μετά από 23 χρόνια συνεχούς διακονίας εις το ποίμνιο στην Ιορδανία.

Η απόφαση αυτή ήρθε μετά από μια σειρά αποφάσεων που με αφορούν, αρχής γενομένης από το έτος 2007, όπου ο μισθός μου έχει διακοπεί χωρίς καμία αιτία και δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί ..., ακολουθούμενη από μια άλλη απόφαση κατά το έτος 2009, με την απομάκρυνσή μου από τη θέση μου, ως αντιπρόεδρος του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου στο Αμμάν, χωρίς να ενημερωθώ για τις αιτίες. Σήμερα ήρθε η νέα αυτή απόφαση της εκδίωξης μου από τα καθήκοντά μου προς την Κοινότητα. Από αυτήν την Κοινότητα, από αυτήν την Εκκλησία, από αυτό το Πατριαρχείο, για το οποίο, εγώ ο ίδιος έχω αφιερώσει τη ζωή μου από την παιδική ηλικία μου και υπηρετώ.

Σας βεβαιώνω παιδιά μου, ότι έχω εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες που θα μπορούσα και όλα τα μέσα προς χάρη της ειρήνης της Εκκλησίας. Έχω κάνει πολλές επισκέψεις στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων και έχω κάνει αρκετές συναντήσεις με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Θεόφιλο, αλλά όλες απέβησαν χωρίς αποτέλεσμα.

Δεδομένου ότι η τελευταία αυτή απόφαση δεν καθορίζει την πορεία μου, ούτε τον τόπο της  διακονίας μου, γι’ αυτό διδασκόμενος από τον Απόστολο Παύλο πού λέγει, "λοιδορούμενοι ευλογούμεν, διωκόμενοι ανεχόμεθα, βλασφημούμενοι παρακαλούμεν" (Α Κορ. 4,12-13), με τη σειρά μου, υπακούω στην απόφαση της Εκκλησίας μου και πηγαίνω προς το Μοναστήρι της Παναγίας της Αειπαρθένου στο Dibbin.

Εις το Μοναστήρι μου, το οποίο εγώ έχω χτίσει και ιδρύσει, με την ευλογία του αείμνηστου τρισμακάριστου Πατριάρχη Διόδωρου, για την διακονία του ποιμνίου και το συμφέρον του Πατριαρχείου, και με την ευλογία του τότε Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ειρηναίου έγινε η χειροθεσία των τριών μοναζουσών, οι οποίες διαβιούν στο μοναστήρι. Εκεί θα εγκατασταθώ για να αναπαυθώ και να αναπαύσω.

Όσο για σας αγαπημένα μου παιδιά, θα παραμείνουμε ενωμένοι μεταξύ μας, μέσα στην Κοινωνία του Αγίου Πνεύματος. Θα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην Θεία Δικαιοσύνη, και τη νομιμότητα των εκκλησιαστικών, πνευματικών, ποιμαντικών και μοναστικών αιτημάτων μας, τα οποία, το πνευματικό μας καθήκον, μας υποχρεώνει να υπερασπιστούμε, αφού η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας, είναι η μόνη τοπική Εκκλησία στον τόπο αυτό και πρέπει να εργαστούμε για την αναγέννηση Της.

Επίσης, αγαπημένα παιδιά μου της Βορείου Ιορδανίας, εγώ ποτέ δεν θα σας ξεχάσω όσο είμαι ζωντανός, και ποτέ δεν θα ξεχάσω τους πόνους, τις λύπες σας, επίσης, την αγάπη σας με την οποία με έχετε αγκαλιάσει, όλα αυτά χρόνια της διακονίας μου, γιατί κλήρος και ενορίτες έχουμε συνεργαστεί μαζί σε όλα αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε, προκειμένου να επέλθει μια αναγέννηση στην Εκκλησία μας και την Κοινότητά μας, με τα περιορισμένα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας και παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε την υποστήριξη της πνευματικής μας Αρχής εις την επιτέλεση του έργου μας. Αλλά με τη Χάρη του Θεού, και την ευλογία της Παναγίας της Μονής της Ζωοδόχου Πηγής έχουμε καταφέρει ό,τι έχει επιτευχθεί, Δόξα τω Θεώ.

Όσο για σήμερα, σας ζητώ να περιβάλλετε με σεβασμό το νέο σας Ποιμένα, τον οποίον αγαπώ και  εκτιμώ και συγχαίρω. Παρακαλώ τον Κύριο και Θεό μας να τον βοηθήσει στη νέα του Διακονία, ελπίζοντας ότι θα συνεχίσει να εκπληρώνει αυτό που έχει ήδη  οικοδομηθεί για το καλό της αναγέννησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Διότι είναι δεδομένο παιδιά μου, ότι στην ενότητα υπάρχει η δύναμη.

Εδώ, απευθύνομαι στο νέο Επίσκοπο με αγάπη: Χαίρω πού σας βλέπω να αυξάνεστε ενώ εγώ ελαττούμαι για την δόξα της Εκκλησίας και το όφελος του ποιμνίου και της πνευματικής του αναγέννησης.

Τώρα είστε επιφορτισμένος με αυτό το ποίμνιο. Όσο για μένα, από το μέρος που έχω επιλέξει να ευρίσκομαι, θα προσφέρω πνευματική καθοδήγηση σε όλους όσους θα καταφεύγουν στο μοναστήρι, και θα παραμείνω, όπως και είμαι στην διακονία της Εκκλησίας και της Κοινότητας.

Εδώ ζητώ από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Θεόφιλο και την Ιερά Σύνοδο, να μην αφήσουν να συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει. Απευθύνομαι στις συνειδήσεις των αδελφών μου στην Ιερά Σύνοδο, στους Σεβασμιωτάτους, στους Ηγούμενους και σε όλα τα μέλη της Αδελφότητας να δώσουν προσοχή στη πορεία της Εκκλησίας, το μέλλον Της, την Αδελφότητα και την Κοινότητα, έτσι ώστε η ιστορία να μην αναφέρει για εμάς ότι έχουμε αφήσει «τα βαρύτερα του νόμου», δηλαδή τη δικαιοσύνη, το έλεος και την αγάπη. Είμαι βέβαιος ότι μοιράζεστε μαζί μου την ίδια άποψη. Αλλά επέλεξα να βγω από τη σιωπή μου, να ακουστεί η φωνή μου, υποκλινόμενος στην ένδοξη ιστορία του Πατριαρχείου μας και από ανησυχία για το ζοφερό μέλλον.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους όσους με βοήθησαν στην επίτευξη όλων ό,τι έχει επιτευχθεί προς όφελος της Εκκλησίας και την πνευματική αναγέννηση Της, εκλιπαρώντας τον Κύριο και Θεό να τους ανταμείψει με την χάρη και την ευλογία Του.
 
Δέομαι εις τον Κύριο και Σωτήρα Χριστό να προστατεύει  την Αγία μας Εκκλησία των Ιεροσολύμων, τη Μητέρα όλων των Εκκλησιών και την αγαπητή μας χώρα Ιορδανία και τον αγαθό λαό της, υπό την αιγίδα της Αυτού Μεγαλειότητας του Βασιλιά Abdullah του Δεύτερου Ben Al-Hussein. Ο Θεός να τον προστατεύει και να του δίνει έτη πολλά.

Καλό υπόλοιπο της Μεγάλης Σαρακοστής και Καλό Πάσχα

Αρχιμανδρίτης Χριστόφορος Atallah
Μονή της Αειπαρθένου Μαρίας
«Ζωοδόχος Πηγή» - Dibbin Ιορδανίας.

Εμφανίσεις: 137693
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!