Τριγμοί ανάμεσα σε Ιεροσόλυμα και Αντιόχεια

qatar-theofilos

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Τριγμούς ικανούς να προκαλέσουν ανοικτή ρήξη στις σχέσεις δύο Παλαίφατων Πατριαρχείων έχει προκαλέσει η ανάδειξη από τα Ιεροσόλυμα του νέου Αρχιεπισκόπου Καττάρων, σε περιοχή που αποτελεί Κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Σύμφωνα με το θέμα που έφερε στη δημοσιότητα το Romfea.gr, στο Πατριαρχείο Αντιοχείας υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την εκλογή, προ ημερών, από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων του αρχιμανδρίτη π. Μακαρίου σε "Αρχιεπίσκοπο Κατάρρων".

Η κίνηση αυτή πληγώνει, έλεγαν στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, "τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ της Εκκλησίας της Αντιοχείας και της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων". Διευκρίνιζαν πως αποτελεί "αντικανονική πράξη, εφόσον το κράτος του Κατάρ, μαζί με όλες τις χώρες του Αραβικού Κόλπου, ανήκουν κανονικά στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας".

Σε καμία περίπτωση, συνέχιζαν, δεν μπορεί να γίνει δεκτή μια τέτοια απόφαση, η οποία διορίζει έναν επίσκοπο πάνω στο παραδοσιακό έδαφος της Εκκλησίας της Αντιοχείας, χωρίς καν να ενημερωθεί η ίδια.

Το παρασκήνιο της υπόθεσης είναι έντονο, ωστόσο το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δεν έχει πάρει ακόμη επίσημη θέση. Με εξαίρεση δημοσιογραφικές διαρροές που διαδίδουν αστήρικτα επιχειρήματα του τύπου "ο τότε Πατριάρχης Ιεροσολύμων Διόδωρος είχε στείλει αντιπρόσωπο από τα μέσα της δεκαετίας του '90 και δεν υπήρξε καμία αντίδραση" ή "πως επισκέφθηκε το 2010 την περιοχή για την ανέγερση του πρώτου Ορθόδοξου ναού στο Εμιράτο" δεν κατοχυρώνεται κανένα δικαίωμα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, έλεγαν στη Δαμασκό.

Στο Πατριαρχείο Αντιοχείας έχουν αντίθετη άποψη και δεν δείχνουν διατεθειμένοι να συναινέσουν στην αντικανονική, όπως την ονομάζουν, αυτή πράξη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. "Το Κατάρ ανήκει στο Πατριαρχείο Αντιοχείας" ξεκαθάρισε στο Romfea.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του Πατριαρχείου.

Η μόνη παρουσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο Κατάρ ήταν μερικές Θ. Λειτουργίες που τελούνταν σε αίθουσα ξενοδοχείου και για τις οποίες ο μακαριστός Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος είχε διαμαρτυρηθεί πολλές φορές και εντόνως.

Άνθρωποι που πρόσκεινται στον νέο Πατριάρχη Αντιοχείας θέτουν το εξής απλό ερώτημα: εφόσον το Κατάρ ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, τότε ο νυν Πατριάρχης Ιεροσολύμων γιατί τη δεκαετία του '90 ως αρχιμανδρίτης διετέλεσε - όπως το παρουσιάζει ο ίδιος στο επίσημο βιογραφικό του - "έξαρχος στο Κατάρ"; Ήταν έξαρχος σε Κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων;

Ο επίσημος τίτλος του Πατριάρχη Αντιοχείας είναι "Συρίας, Αραβίας, Κιλικίας, Ιβηρίας και Πάσης Ανατολής", σημείωνε κληρικός που υποστηρίζει τα δίκαια του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

"Όσοι θεωρούν πως το Κατάρ δεν περικλείεται σε αυτόν τον τίτλο είναι πιθανότατα είτε αγεωγράφητοι, είτε έχουν άλλους σκοπούς" υπογράμμισε.

Οι Ορθόδοξοι πιστοί που βρίσκονται στο Κατάρ και προέρχονται από την Παλαιστίνη είναι ελάχιστοι, τονίζει στο Romfea.gr, κληρικός με μεγάλη εμπειρία στην περιοχή.

"Υπάρχουν οικονομικοί και πολιτικοί λόγοι που επιθυμεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων να έχει σημαίνοντα και ενεργό ρόλο στο Εμιράτο". "Λέγεται μάλιστα", συνεχίζει ο ίδιος κληρικός, "πως ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων έχει στενή φιλία με έναν πρώην διπλωμάτη που τον έχει πείσει πως είναι προς το συμφέρον του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων να έχει έντονη παρουσία στην περιοχή".

"Αν ένα Πατριαρχείο ή άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία ανοίγει έναν ναό ή ορίζει έναν δικό της Επίσκοπο σε κανονικό έδαφος άλλης Εκκλησίας, τότε θα καταρρεύσει ολόκληρο το οικοδόμημα... Κάτι παρόμοιο δεν έκανε και το Πατριαρχείο Ρουμανίας στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τότε αντέδρασε έντονα; Δύο μέτρα και δύο σταθμά ισχύουν δηλαδή;" έλεγε στο Romfea.gr άνθρωπος του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Εμφανίσεις: 148425
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!