Η εορτή του εν ουρανώ φανέντος σημείου του Σταυρού στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

 

20-5-008

Την Κυριακήν, 7ην /20ην Μαΐου 2012, εωρτάσθη υπό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κατά την τυπικήν διάταξιν και προσκυνηματικήν καθεστωτικήν τάξιν αυτού η εορτή του εν ουρανώ φανέντος σημείου του σταυρού.

Περί του σημείου τούτου, εκ φωτεινών αστέρων λαμπροτέρων του φωτός του ηλίου αποτελουμένου, και την 7ην του μηνός Μαΐου του έτους 351 μ.Χ. εις τον ουρανόν της πόλεως των Ιεροσολύμων από του Φρικτού Γολγοθά έως και του όρους των Ελαιών εμφανισθέντος, ποιείται λόγον ο Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων Κύριλλος ο Κατηχητής εις επιστολήν αυτού αποσταλείσαν υπ’ αυτού προς τον βασιλέα Κωνστάντιον, υιόν του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Επί τη μνήμη του γεγονότος τούτου ετελέσθη Αρχιερατική θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αβήλων κ. Δωροθέου εις το Καθολικόν του Ναού της Αναστάσεως, λόγω της συμπτώσεως της εορτής εις ημέραν Κυριακήν, εν ω αν συμπέση η εορτή εις άλλην ημέραν, η θ. Λειτουργία τελείται επί του Φρικτού Γολγοθά.

Άμα τη λήξει της θ. Λειτουργίας, ο Προεξάρχων Αρχιερεύς μετά των εκ του Κεντρικού Μοναστηρίου κατελθόντων Αγιοταφιτών Αρχιερέων ενδυθέντων δι’ ωμοφορίου και επιτραχηλίου και των Ιερέων δια πλήρους ιερατικής στολής, ανήλθον εις τον Φρικτόν Γολγοθάν, ένθεν μετά την ανάγνωσιν της εκ του κατά Ιωάννην Αγίου Ευαγγελίου σχετικής περικοπής της Σταυρώσεως ήρξατο η κάθοδος και δια της Αποκαθηλώσεως διάβασις και η λιτανεία τρις πέριξ του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου.

Μετά ταύτα έμπροσθεν του Αγίου Κουβουκλίου ανεγνώσθη η Ευαγγελική περικοπή της Αναστάσεως εκ του κατά Μάρκον Αγίου Ευαγγελίου και η περί του σημείου τούτου επιστολή του Αγίου Κυρίλλου υπό του Προεξάρχοντος Αρχιερέως ελληνιστί, υπό δε του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου αραβιστί, είτα δε, των κωδώνων κρουομένων, εγένετο άνοδος εις τα Πατριαρχεία ένθα πάντες εδέχθησαν τον χαιρετισμόν και τας ευχάς της Α.Θ.Μ. του Πατρός ημών και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κκ. Θεοφίλου.

 

 

Εμφανίσεις: 39119
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!