Εορτή του Αγίου Γεωργίου στην Ι.Μ. Μπετζαλλά (VIDEO)

ierosolimon-betzala

Την Κυριακήν, 23ην Απριλίου/ 6ην Μαΐου 2012, εωρτάσθη η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου υπό του Πατριαρχείου εις την Ιεράν αυτού Μονήν, μεταξύ Βηθλεέμ και Χεβρώνος, την επονομαζομένην του Μπετζαλλά (αραβιστί «Χάδερ»).

Η Ιερά αυτή Μονή ευρίσκεται εις το μέσον του ομωνύμου μουσουλμανικού χωρίου, απολαμβάνουσα σεβασμού ουχί μόνον υπό των Χριστιανών επισκεπτών προσκυνητών, αλλά και υπό των κατοίκων του χωρίου τούτου.

Εις την Ιεράν αυτήν Μονήν εγένετο δεκτός την πρωΐαν της ως άνω ημέρας Κυριακής υπό των Προσκόπων και υπό του ηγουμένου αυτής Αρχιμανδρίτου π. Ανανίου και των ιερέων των ομόρων περιοχών η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος και εν συνεχεία προεξήρξεν της ακολουθίας του Όρθρου και της θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων Αυτώ των Σεβασμιωτάτων Αρχιεπισκόπων Αβήλων κ. Δωροθέου και Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου και επίσης Αγιοταφιτών Ιερομονάχων ως του ηγουμένου της μονής των Ποιμένων Αρχιμανδρίτου π. Ιγνατίου, και εγγάμων αραβοφώνων ιερέων και ιεροδιακόνων.

Τον ναόν κατέκλυσεν ενωρίς από πρωΐας πλήθος Χριστιανών, Ορθοδόξων και μη Ορθοδόξων εκ της Βηθλεέμ, Μπετζάλλας, Μπετσαχούρ και εξ Ιεροσολύμων αλλά και των Μουσουλμάνων κατοίκων του χωρίου. Εκ τούτων οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί μετείχον ψάλλοντες και κοινωνούντες των Αχράντων Μυστηρίων, εν ω οι άλλοι Χριστιανοί ηκροώντο και οι Μουσουλμάνοι ήναπτον λαμπάδας εις τον Άγιον Γεώργιον.

Εις την βαθυτέραν βίωσιν της θείας Λειτουργίας και της όλης εορτής συνέβαλεν η εκ της κώμης της Μπετζάλλας ψάλλουσα βυζαντινή χορωδία υπό τον κ. Ιμπραήμ Μουκάρκαρ.

Προς το ευλαβές εκκλησίασμα εκήρυξε τον θείον λόγον ο Μακαριώτατος υπογραμμίζων ότι ο Άγιος μεγαλομάρτυς Γεώργιος, άγιος της όλης Εκκλησίας, έχει ιδιαιτέραν σχέσιν με την Εκκλησίαν Ιεροσολύμων, Εκκλησίαν των Αγίων Τόπων και άρα της Παλαιστίνης, εκ της οποίας κατήγετο η μήτηρ αυτού και η οποία εδέχθη το Άγιον λείψανον αυτού εις την πόλιν της Λύδδης, εις την οποίαν και η Αγία Ελένη ίδρυσε προς τιμήν αυτού μεγαλοπρεπή Ναόν εις την δεκαετίαν 326-336 μ.Χ.

Ταύτα μετέφραζεν εις το Αραβόφωνον Εκκλησίασμα ο Οικονόμος π. Γιούσεφ Χόδαλη.

Μετά την θ. Λειτουργίαν ηκολούθησε λιτανεία τρις πέριξ του Ιερού Ναού, μετά ταύτην δε ηκολούθησε δεξίωσις υπό του ηγουμένου Αρχιμανδρίτου π. Ανανίου εις το Ηγουμενείον, την μεσημβρίαν δε παρετέθη υπ’ αυτού τράπεζα εις εστιατόριον της Αραβορθοδόξου εν Βηθλεέμ Κοινότητος.

Εμφανίσεις: 68824
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!