Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

ierosolimon-orthodoxias

Η εορτή της μνήμης της αναστηλώσεως των Αγίων Εικόνων εωρτάσθη υπό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, συμφώνως προς την προσκυνηματικήν τάξιν και την λοιπήν τυπικήν διάταξιν αυτού την Α’ Κυριακήν των Νηστειών, την και της Ορθοδοξίας, την 4ην Μαρτίου 2012.

Ούτω κατ’ αρχάς το Σάββατον αφ’ εσπέρας την 13.45 μ.μ. ανεγνώσθη η Θ’ ώρα εις τον μοναστηριακόν ναόν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Εν συνεχεία, των κωδώνων κρουομένων, οι Αγιοταφίται, προεξάρχοντος του ηγουμένου αυτών Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου κατήλθον εις τον Πανίερον Ναόν της Αναστάσεως.

Ενταύθα εγένετο προϋπάντησις, θυμίαμα και προσκύνησις εις το ιερόν προσκύνημα της Αγίας Αποκαθηλώσεως, των ψαλτών ψαλλόντων το τροπάριον «Την άχραντον εικόνα Σου, προσκυνούμεν αγαθέ…».

Εν συνεχεία έλαβε χώραν προσκύνησις εις τον λίθον του αγγέλου και τον Ζωοδόχον του Κυρίου Τάφον. Ηκολούθησεν είσοδος εις το Καθολικόν, ευλογία υπό του Πατριάρχου, κρούσις των σημάντρων, προσκύνησις των Αρχιμανδριτών και των Συνοδικών Αγιοταφιτών Πατέρων εις τον Φρικτόν Γολγοθάν, θυμίαμα υπό των διακόνων ανά τα προσκυνήματα και ο Μέγας Εσπερινός μετά κεκραγαρίων και Αρτοκλασίας.

Εντόπιοι κάτοικοι των Ιεροσολύμων, μοναχαί και προσκυνηταί παρηκολούθησαν τον εν τω Καθολικώ Εσπερινόν εν κατανύξει και ευλαβεία.

Λήξαντος του Εσπερινού, των κωδώνων κρουομένων, οι Αγιοταφίται ανήλθον εις την Μονήν της μετανοίας αυτών.

Ανήμερα της εορτής, την Κυριακήν, έλαβε χώραν η κάθοδος την 7.00 π.μ. εις τον Ναόν της Αναστάσεως, η είσοδος εις το Καθολικόν, η κρούσις των σημάντρων, το ψάλσιμον του «άνωθεν οι προφήται», η ένδυσις των Αρχιερέων και Ιερέων και εν συνεχεία η θεία Λειτουργία του εν Αγίοις Πατρός ημών Βασιλείου του Μεγάλου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατρός ημών και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, συλλειτουργούντων Αυτώ των Αγιοταφιτών Αρχιερέων Ιερωτάτου Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου, του Ιερωτάτου Μητροπολίτου Προικοννήσων κ. Ιωσήφ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Σεβασμιωτάτων Αρχιεπισκόπων Γεράσων κ. Θεοφάνους, Αβήλων κ. Δωροθέου, Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου Γέροντος Αρχιγραμματέως, Θαβωρίου κ. Μεθοδίου και Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου, Αγιοταφιτών Ιερομονάχων, και άλλων Εκκλησιών παρεπιδημούντων, παρουσία δε και του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Σωτηρίου Αθανασίου.

Ληξάσης της θείας Λειτουργίας, ήρχισεν από του σολέως του Καθολικού η λιτανεία των αγίων εικόνων, διελθούσα πρώτον τρις πέριξ του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου, ακολούθως δε δια της Αγίας Αποκαθηλώσεως και των πέριξ του Καθολικού εξωτερικώς Αγίων Προσκυνημάτων και καταλήξασα έμπροσθεν του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου.

Ενταύθα ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφιλος ανέγνωσε την σχετικήν ευαγγελικήν περικοπήν και εκ των ευχών του Τριωδίου το «αιωνία η μνήμη» των αειμνήστων Πατριαρχών, Αρχιερέων και πάντων των προασπισαμένων τας αγίας και σεπτάς εικόνας και το «ανάθεμα» κατ’ εκείνων, οι οποίοι ημφεσβήτησαν, προσέβαλον, κατέστρεψαν αυτάς η ηρνήθησαν την αλήθειαν αυτών και κατά πάντων των αιρετικών.

Μετά το τέλος της λιτανείας εγένετο πανηγυρική άνοδος εις τα Πατριαρχεία, των κωδώνων κρουομένων.

ierosolimon-orthodoxias1

Ενταύθα ο Μακαριώτατος προσεφώνησε τους Αγιοταφίτας και πάντας τους προσελθόντας δια της κάτωθι προσφωνήσεως Αυτού:

«Ο απερίγραπτος Λόγος του Πατρός, εκ σου, Θεοτόκε περιεγράφη σαρκούμενος, και την ρυπωθείσαν εικόνα εις το αρχαίον αναμορφώσας, τω θείω κάλει συγκατέμιξεν. Αλλ’ ομολογούντες την σωτηρίαν, έργω και λόγω ταύτην ανιστορούμεν», ψάλλει ο μελωδός της Εκκλησίας.

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, ευλαβείς προσκυνηταί,

Σήμερον, την Α’ Κυριακήν των αγίων Νηστειών εορτάζει και πανηγυρίζει ο της Ορθοδοξίας Χριστεπώνυμος λαός του Κυρίου την προσκύνησιν και αναστήλωσιν των αγίων και σεπτών Εικόνων, την γενομένην παρά των αειμνήστων αυτοκρατόρων Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ και της μητρός Αυτού Θεοδώρας, επί της Πατριαρχίας του αγίου ομολογητού Μεθοδίου.

Την ανάμνησιν του μεγάλου τούτου της Εκκλησίας γεγονότος εωρτάσαμεν και ημείς ευχαριστιακώς εν τω Πανιέρω Ναω της Αναστάσεως του Σωτήρος ημών Χριστού. Ο υπέρ της Ορθοδόξου Πίστεως αγών των αγίων Θεοφόρων και εγκρίτων Πατέρων της Εκκλησίας, υπήρξεν αγών εφάμιλλος των δι’ αίματος αναδειχθέντων ομολογητών και μαρτύρων της αγάπης του εκ των αγνών αιμάτων της αειπαρθένου Μαρίας σαρκωθέντος και ενανθρωπήσαντος Θεού Λόγου και Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Η δι’ Οικουμενικών Συνόδων δογματική διατύπωσις και θεολογική θεώρησις της προσκυνήσεως των εικόνων περιεχαράκωσε και εστερέωσεν ασφαλώς την σώζουσαν και θεραπεύουσαν την τετραυματισμένην των ανθρώπων φύσιν, Ορθόδοξον ημών πίστιν. Απαντών εις τους αρνουμένους και διαβάλλοντας την προσκύνησιν των Αγίων Εικόνων, ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός λέγει: «Του αοράτου και ασωμάτου και απεριγράπτου και ασχηματίστου Θεού, τις δύναται ποιήσασθαι μίμημα;… επεί δε ο Θεός, δια σπλάχνα ελέους Αυτού, κατ’ αλήθειαν γέγονεν άνθρωπος δια την ημετέραν σωτηρίαν… και κατ’ ουσίαν αληθώς γέγονεν άνθρωπος και «τοις ανθρώποις συνανεστράφη», εθαυματούργησεν, έπαθεν, εσταυρώθη, ανέστη, ανελήφθη και πάντα ταύτα κατ’ αλήθειαν γέγονεν και ωράθη υπό των ανθρώπων, εγράφη (εξεικονίσθη) εις υπόμνησιν και διδαχήν ημών».

Κατά δε τον Μέγαν Βασίλειον «προς το πρωτότυπον φέρει η τιμή της εικόνος. Δια τούτο εν σχέσει, τιμώντες τας εικόνας του Σωτήρος ημών Χριστού και απάντων των Αγίων, ίνα αυτών δεδραγμένοι, μήποτε νυν, δυσσεβεία υπαχθείημεν».

Δόξαν και ευχαριστίαν αναπέμποντες και πάλιν εις τον Άγιον Τριαδικόν ημών Θεόν μετά του υμνωδού είπωμεν: «ο πήξας ασάλευτον την Εκκλησίαν, Κύριε, και πύλαι Άδου ταύτης ου κατίσχυσαν, Αυτός την ειρήνην Σου παράσχου τω λαώ Σου και παντί τω κόσμω, ίνα Σε πάντες ειλικρινώς, εν μια δοξολογία προσκυνώμεν και δοξάζωμεν».

Έτη πολλά και ευλογημένος ο καιρός τής  νηστείας».

Ευλογηθέντες πάντες υπό του Πατριάρχου, ανεχώρησαν δοξολογούντες τον Θεόν δι’ όσα θαυμάσια εχάρισεν αυτοίς εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία.

ierosolimon-orthodoxias5

ierosolimon-orthodoxias2

ierosolimon-orthodoxias3

ierosolimon-orthodoxias4

Εμφανίσεις: 70544
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!