Την Γάζα επισκέφθηκε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων

ImageO Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, συνοδευόμενος από Αρχιερείς του Πατριαρχείου, του Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος  κ. Ησυχίου,

τών  Σεβασμιωτάτων Αρχιεπισκόπων Αβήλων κ. Δωροθέου, Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου και Θαβωρίου κ. Μεθοδίου, του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Ιερωνύμου και του Ιεροδιακόνου Φιλουμένου και του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Σωτηρίου Αθανασίου,  μετέβη, κατόπιν μακράς διαδικασίας και παραμονής εις τα σύνορα, στην πόλη της Γάζας, της αγωνιζομένης να υπερβεί τας συνεπείας της προσφάτου πολεμικής συρράξεως, για την (δια λόγους ποιμαντικούς μετατεθείσαν) μνήμη του Αγίου Πορφυρίου επισκόπου Γάζης κανονικώς εορταζομένην την 26η Φεβρουαρίου.

 

Ως γνωστόν, ο Άγιος Πορφύριος, εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος, διετέλεσε επίσκοπος Γάζης (395-420 μ.Χ.), η οποία ήτο κέντρο ελληνιστικό και ειδωλολατρικό, και εγκατέστησε εις αυτή τον Χριστιανισμό.

 

Εργάσθηκε εκεί ποιμαντικώς για 25 χρόνια και έθεσε τας βάσεις δια την όλη μετέπειτα βυζαντινή, χριστιανική και μοναχική άνθησιν αυτής.

 

Εις την Γάζα και εις τον μεγαλόπρεπο ναό, ο οποίος φέρει το όνομά του, ευρίσκεται και ο τάφος του Αγίου Πορφυρίου.

 

Εις το ναό τούτο ο Ορθόδοξος λαός της Γάζης, αριθμών περί τας 3.000 μέλη, υποδέχθηκε με θερμάς εκδηλώσεις τον Μακαριώτατο και την συνοδεία Αυτού.

 

Ο Μακαριώτατος δεν ηδυνήθη μεν, ως επεθύμει, να επιτελέση την θείαν Λειτουργίαν, λόγω της καθυστερήσεως εις τα σύνορα, επεσκέφθη όμως τον ναό του Αγίου Πορφυρίου και προσεκύνησεν εις τον τάφο του.

 

Εν συνεχεία μίλησε στους πιστούς, ενίσχυσεν αυτούς δια λόγων παραμυθητικών και διένειμεν εις αυτούς φυλλάδια και εικόνας.

 

Την ευθύνην των της διοργανώσεως της επισκέψεως του Πατριάρχου εις την Γάζα είχεν ο εκεί αντιπρόσωπος Αυτού, Πατριαρχικός Επίτροπος, Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος κ. Αλέξιος, ο οποίος μετά του Αρχιμανδρίτου Αμφιλοχίου, παρέμεινε εις Γάζα καθ' όλη την διάρκεια της προσφάτου κρίσεως αυτής και ενίσχυσε το Ορθόδοξο ποίμνιο και ουχί μόνο, διανέμων την παρά του Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος της οργανώσεως IOCC (International Orthodox Christian Charities), του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος και άλλων συνδρομητών διαβιβασθείσα χρηματική και ανθρωπιστική βοήθεια.

 

Προς όλους τούτους ο Μακαριώτατος εξέφρασε τας ευχαριστίας Αυτού. Δια τη αφωσιωμένη υπηρεσία αυτών ο Μακαριώτατος επέδωσεν εις μεν τον Άγιο Τιβεριάδος εγκόλπιο, εις δε τον Ιερομόναχο Αμφιλόχιο το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.

 

Παρά το σύντομο της ποιμαντικής ταύτης επισκέψεως,  τόσο η Πατριαρχική Αποστολή, όσον και ο Ορθόδοξος λαός της Γάζης, εδόξασα τον Θεό και ευχαρίστησαν τον Άγιο Πορφύριο δια την δοθείσα δυνατότητα της επισκέψεως ταύτης προς ανακούφιση και βοήθεια και συμπαράσταση των πληγέντων μελών του ημετέρου Ελληνορθοδόξου ποιμνίου εκ της προσφάτου δημιουργηθείσης πολεμικής συρράξεως.
Εμφανίσεις: 49255
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!