Ο Θεόφιλος παρασημοφόρησε ευεργέτες του Πατριαρχείου

ImageΤο Σάββατο, 23 Μαϊου, τελέστηκε η τελετή του αγιασμού για τα θυρανοίξια του αρχαιολογικού χώρου

του «δοχείου» του Ναού της Αναστάσεως.

 

Ο χώρος ούτος ευρίσκεται δυτικώς  του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, και είναι ένα από τα αρχαιότερα τμήματα του Ναού της Αναστάσεως και υπό την πλήρη και αποκλειστική κυριαρχία των Ορθοδόξων.

 

Εις αυτόν ευρίσκονται ελαιοτριβείο, πέτρινοι αγωγοί διοχετεύσεως του ελαίου και «δοχείο», δεξαμενή διαφυλάξεως του ελαίου, το οποίον χρησιμοποιείτο για το άναμμα των πολυαρίθμων κανδηλών του Ναού της Αναστάσεως ήδη από των πρώτων ετών της ιδρύσεως αυτού υπό της Αγίας Ελένης.

 

Συνεπώς, ο χώρος αυτός είναι μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας, λόγω της παλαιότητας και της λειτουργικότητας αυτού για την παραγωγή και διακίνηση του ελαίου.

 

Ως εκ τούτου, το «δοχείο» εκίνησε το ενδιαφέρον του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου του Γ' ήδη από τας ημέρας της διακονίας Αυτού ως Σκευοφύλακας του Ναού της Αναστάσεως.

 

Δραξάμενος της ευκαιρίας μετά την εκλογή του, ο Μακαριώτατος πρότεινε τούτο για την ανάληψη των δαπανών της συντηρήσεως και αναδείξεως αυτού στον κ. Πέτρο Κυριακίδη.

 

Ο κ. Κυριακίδης προθυμοποιηθεί δι' ικανής χορηγίας, και  κάλυψε τις δαπάνες της στερεώσεως, του καθαρισμού και της φανερώσεως των τμημάτων λειτουργίας αυτού, τη επιστασία  του αρχιτέκτονος και Διευθυντού του Τεχνικού Γραφείου του Ναού της Αναστάσεως κ. Θεοδοσίου Μητροπούλου μετά συνεργείου ειδικών εργατών.

 

Οι εργασίες διήρκεσαν πάνω από ένα χρόνο, και ολοκληρώθηκαν προσφάτως.

 

 

Επί τη ολοκληρώσει αυτών προσεκλήθησαν εις τα Ιεροσόλυμα οι χορηγοί των εργασιών, κ. Πέτρος Κυριακίδης μετά του υιού αυτού και κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης συνοδεία της αναπληρωτρίας Δ/ντου της Μ.Κ.Ο. Ρωμηοσύνης κυρίας   Αικατερίνης Διαμαντοπούλου, Φιλολόγου και δρ. Φιλοσοφίας.

 

Το πρωΐ του Σαββάτου, 23-05-09, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος ο Γ' κατήλθε μετά των εκλεκτών προσκεκλημένων και μεθ' ομάδος Αγιοταφιτών Αρχιερέων και Ιερέων εις τον Πανίερον Ναόν της Αναστασεως.

 

Προσκυνήσαντες εις τον ιερόν τόπον της Αποκαθηλώσεως και τον Πανάγιο Τάφο, πορεύθηκαν εις τον όπισθεν τούτου χώρον του «δοχειού». Εκεί τελέστηκε αγιασμός, και αμέσως μετά ξενάγηση στους χώρους, υπό του εκτελέσαντος τας εργασίας αρχιτέκτονος κ. Μητροπούλου.

 

 

Εν συνεχεία επεσκέφθησαν δια προσκύνησιν τον Φρικτόν Γολγοθάν, το παρεκκλήσιον του Αδάμ και το Σκευοφυλάκειον του Ναού της Αναστάσεως.

 

Εις την προσκυνηματική αύτη περιοδεία είχε την ευκαιρία ο Μακαριώτατος να παρουσιάση εις τον κ. Πέτρον Κυριακίδη και τον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη τους χώρους του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως, την ευεργετική επίδραση αυτών επί των ψυχών των πιστών, το έργο το οποίο επιτελεί η Ιερά Αγιοταφιτική Αδελφότης, τας γενομένας ανακαινίσεις και τας υπολειπομένας εισέτι να γίνουν ως π.χ. εις το Καθολικό του Ναού της Αναστάσεως, τη χορηγία της Ελληνικής Κυβερνήσεως.

 

Από του Ναού της Αναστάσεως ο Μακαριώτατος ανήλθε εις το Πατριαρχείο, συνοδευόμενος υπό των εκλεκτών προσκεκλημένων και των Πατέρων.

 

Εις την αίθουσα του Θρόνου ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον κ. Πέτρο Κυριακίδη και τον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη δια την καλή διάθεση αυτών και έμπρακτον προσφορά εις τον Πανάγιο Τάφο και επαρασημοφόρησε αυτούς με το παράσημο του Ανωτέρου Ταξιάρχου του Τάγματος των Ιπποτών του Παναγίου Τάφου.

 

Τούτο είναι ανέκαθεν το καθιερωμένο παράσημο, με το οποίο η Αγιοταφιτική Αδελφότης έχει τιμήσει αρχηγούς Εκκλησιών και κρατών η άλλας προσωπικότητας, αι οποίαι έχουν ενισχύσει ηθικώς η υλικώς τα Πανάγια Προσκυνήματα.

 

Ο Μακαριώτατος χαρακτήρισε τους παρασημοφορηθέντας ουχί μόνον ως προσκυνητάς, αλλά και ως ευεργέτας του Πατριαρχείου και της Αδελφότητος εις το έργον  αυτών της διαφυλάξεως και συντηρήσεως των Παναγίων Προσκυνημάτων, σκηνωμάτων του δι' ημάς ενανθρωπήσαντος και υπέρ ημών σταυρωθέντος και αναστάντος Κυρίου Ιησού Χριστού και πηγών αντηλήσεως δυνάμεως και στηρίξεως του ορθοδόξου γένους των Ρωμαίων.

 

 

Λίαν συγκεκινημένοι ο κ. Κυριακίδης και ο κ. Λαυρεντιάδης ευχαρίστησαν τον Μακαριώτατο και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, λέγοντες ότι ουχί μόνον εκείνοι, αλλά και οι απόγονοι αυτών θα είναι εσαεί φίλοι και έμπρακτοι υποστηρικταί και συμπαραστάται του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου.

 

Μετά την τελετή της παρασημοφορήσεως ο Μακαριώτατος προσεκάλεσε τους τιμηθέντας μετά της συνοδείας αυτών και των Αγιοταφιτών Πατέρων εις γεύμα.

 

Το απόγευμα του Σαββάτου ο κ. Κυριακίδης μετά του υιού αυτού, ο κ. Λαυρεντιάδης και η κυρία Διαμαντοπούλου επεσκέφθησαν το Σπήλαιο της Γεννήσεως εις Βηθλεέμ, τας ιστορικάς Μονάς του Οσίου Σάββα και του οσίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου εις την έρημον της Ιουδαίας, την δε πρωΐαν της Κυριακής μετέσχον της θ. Λειτουργίας εις τον Ναό της Αναστάσεως, ακολούθως δε επεσκέφθησαν τας Μονάς του Σαρανταρίου Όρους και του Αββά Γερασίμου εις την έρημο του Ιορδάνου, τη συνοδεία Αγιοταφιτών Κληρικών, μεθ' ο ανεχώρησαν δι' Αθήνας.

Εμφανίσεις: 84218
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!