Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων για την εξαρχία στη Λευκωσία

ImageΟ Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος Γ' εδέχθη τη Τετάρτη τον αντιπρόσωπον της Κυπριακής Δημοκρατίας

εις την Παλαιστινιακην Αυτονομίαν κ. Ανδρέαν Κουζούπην εις το Πατριαρχείον.

 

Η συνάντησις αυτή έλαβε χώραν ολίγον χρόνον μετά την επίσκεψιν του Μακαριωτάτου εις τα θυρανοίξια της Κοινής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας Κύπρου και Μάλτας εις Ραμάλλαν.

 

Ο κ. Κουζούπης ενημέρωσε τον Μακαριώτατον ότι βαίνουν καλώς τα της Αντιπροσωπείας της Κύπρου εις Ραμάλλαν και ότι ήτο επιτυχής η πρόσφατος επίσκεψις του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αυτονομίας κ. Μαχμούδ Αμπάς- Αμπού-Μάζεν εις Κύπρον.

 

Κατ' αυτήν ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος εδήλωσεν εκπεφρασμένως ότι ανέκαθεν η Κύπρος υπεστήριζε τον Παλαιστινιακόν λαόν και μάλιστα υπό την ιδιότητα αυτής νυν ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

 

Ο Πρόεδρος κ. Μαχμούδ Αμπάς-Αμπού-Μάζεν επεσκέφθη και τον Αρχιεπίσκοπον Κύπρου κ. Χρυσόστομον, οπότε και προσεκάλεσεν αυτόν να έλθη εις επίσκεψιν εις την Παλαιστινιακήν Αυτονομίαν.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εδήλωσεν ότι αναμένει να γίνη τούτο εν συνδυασμώ και με την ειρηνικήν Αυτού επίσκεψιν εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων και την ειρηνικήν επίσκεψιν του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων εις Κύπρον.

 

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος απήντησεν τω κ. Κουζούπη ότι η επίσκεψις Αυτού εις Κύπρον προγραμματίζεται να εκπληρωθή, αφού και εφ' όσον είναι δυνατόν, εν συνδυασμώ και με την αναστήλωσιν του κτιρίου της Εξαρχίας του Πατριαρχείου εις Λευκωσίαν, δεδομένου ότι η έδρα αυτής εις Άγιον Ιωάννην Κουτσοβέντην τελεί υπό κατοχήν.

 

Η Εξαρχία αποτελεί φορέα υποστηρίξεως των περιουσιακών δικαιωμάτων του Πατριαρχείου εις Κύπρον και τον ορατόν σύνδεσμον μεταξύ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της Εκκλησίας της Κύπρου.

 

 

Ο Μακαριώτατος επεσήμανε εις τον κ. Κουζούπην τομείς του Πατριαρχείου, εις τους οποίους θα ηδύνατο να βοηθήση η Κυπριακή Δημοκρατία η η Εκκλησία της Κύπρου, όπως είναι η ίδρυσις ενός σχολείου, και δη εις απομεμακρυσμένα χωρία της Παλαιστινιακής Αυτονομίας, ως εις Ζαμπάμπδε και Μπουρκίν, βορείως της Νεαπόλεως και του Φρέατος του Ιακώβ, η χορήγησις υποτροφιών εις Παλαιστινίους φοιτητάς, η φιλοξενία τέκνων του Ελληνορθοδόξου ποιμνίου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων εις κατασκηνώσεις Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Κύπρου και η χορήγησις βοηθείας εις τα μέλη του ποιμνίου του Πατριαρχείου εις Γάζαν.

 

Ερωτηθείς ο Μακαριώτατος επί των σχέσεων Πατριαρχείου και Παλαιστινιακής Αυτονομίας, απήντησεν ότι αύται είναι λίαν καλαί.

 

Επί του ερωτήματος της πορείας των εργασιών δια την ίδρυσιν σχολείου τη χορηγία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως εις την παρακειμένην τη Ραμάλλα κώμην της Μπιρζέτ, ο Μακαριώτατος είπεν ότι προγραμματίζεται δια τας αρχάς Οκτωβρίου η τοποθέτησις του θεμελίου λίθου και η έναρξις των εργασιών οικοδομής.

 

Ο κ. Κουζούπης προσέφερε τω Μακαριωτάτω συμβολικόν δώρον με παράστασιν της κοπής του πρώτου Ευρώ εις τήν  Κυπριακήν Δημοκρατίαν ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

 

«Δώρον», είπεν ο Μακαριώτατος, «είναι η επίσκεψις υμών ενταύθα» και ακολούθως προσέφερε τω κ. Κουζούπη αργυρούν μετάλλιον του Πατριαρχείου.
Εμφανίσεις: 77386
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!