Πατριάρχης Ιεροσολύμων: "Πτωχοί εγεννήθημεν και πτωχοί θα αποθάνωμεν"

ImageΤη Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010, έγινε η έναρξη των εργασιών της Ζ’ Συνελεύσεως των Αραβοφώνων Ορθοδόξων του Ισραήλ εις Ναζαρέτ υπό την αιγίδα του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου Γ’.

Η Συνέλευσις αυτή ενεκαινιάσθη το 1981 επί των ημερών του μακαριστού Πατριάρχου Ιεροσολύμων Διοδώρου. Εις τα διαρρεύσαντα είκοσι και οκτώ έτη συνεκλήθησαν εξ τοιαύται Συνελεύσεις. Αύτη είναι η Ζ’. Εις την Συνέλευσιν ταύτην εξεπροσωπήθησαν δι’ αντιπροσώπων αυτών αι πόλεις Ναζαρέτ, Ρέμλη, Λύδδα, Χάϊφα, Γιάφατ-Νάσρα, Σαχνίν, Ζντέϊντε, Αμπελίν, Ράμε, Ιόππη, Κούφρ Σμέα, Μπεάνε και Τουράν.

Εις την Συνέλευσιν του Κράτους του Ισραήλ ήσαν τιμητικώς προσκεκλημένοι εκπρόσωποι των άλλων Χριστιανικών Ομολογιών της Αγίας Γης, εκπρόσωπος του Λατίνου Επισκόπου εις Ναζαρέτ κ. Μπούλος Μαρκούτσο, του Αγγλικανού Επισκόπου εις Ιεροσόλυμα κ. Σουχέλ Νταουάνη και εκπρόσωποι άλλων θρησκευμάτων. Εκ του Ισλάμ ήτο προσκεκλημένος ο Σεΐχης της Ναζαρέτ κ. Ζιγιάντ Αμπού Μοχ και ο αρχηγός των Δρούζων του Ισραήλ κ. Μουάφατ Αταρίφ, Άραβες βουλευταί του Ισραηλινού Κοινοβουλίου και ο Διευθυντής του Τμήματος Χριστιανικών Υποθέσεων του Υπουργείου Θρησκευμάτων του Ισραήλ κ. Σεζάρ Μαρτζήε.

Ο κ. Εμίλ Άσμαρ, εκπρόσωπος της Κοινότητος Λύδδης, μετά την σύντομον προσευχήν του Μακαριωτάτου, εκαλωσώρισε τους μετέχοντας εις την Συνέλευσιν και ωμίλησεν εν συντομία περί της συστάσεως αυτής, των ετών της συγκλήσεως αυτής, των δυσκολιών, τας οποίας αντεμετώπισε και περί του βασικού στόχου αυτής να διατηρήση εις συνεργασίαν και ενότητα τα μέλη του ποιμνίου μεταξύ αυτών και μετά του Πατριαρχείου.

Ο λόγος εδόθη και εις τους τιμητικώς προσκεκλημένους των άλλων χριστιανικών δογμάτων και θρησκευμάτων. Εις τας προσφωνήσεις αυτών ούτοι υπεγράμμισαν την ανάγκην της διαχριστιανικής και διαθρησκειακής συνεργασίας εν πνεύματι αδελφοσύνης, αμοιβαίας εμπιστοσύνης, συνδιαλλαγής και συγχωρήσεως και σεβασμού του δικαιώματος ελευθερίας εκφράσεως της γνώμης με σκοπόν την διατήρησιν της ενότητος της συνοχής και της επίτευξιν κοινωνικής προόδου και ποιότητος ζωής.

Οι κύριοι ομιληταί εις την Συνέλευσιν ήσαν οι έχοντες σημαντικόν ρόλον εις την Κοινότικήν ζωήν των Αραβοφώνων Ορθοδόξων Χριστιανών του Ισραήλ, ο Δήμαρχος της Ναζαρέτ κ. Ράμζη Τζαράϊσε, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Ορθοδόξων του Ισραήλ, πρώην δικαστής κ. Ράϊκ Ζαρζούρα και ο Γραμματεύς του Τοπικού Συμβουλίου Ναζαρέτ κ. Άζμη Χακήμ.

Εκ τούτων, ο Δήμαρχος της Ναζαρέτ κ. Ράμζη Τζαράϊσε εις τον λόγον αυτού ηυχήθη καρποφόρους τας εργασίας της Ζ’ Συνελεύσεως, αι οποίαι, ως είπον, στοχεύουν εις την διατήρησιν της ενότητος, των επί μέρους Κοινοτήτων του Πατριαρχείου, εις την συνεργασίαν αυτών μετά του Πατριαρχείου και της Αγίας και Ιεράς Συνόδου δια την διαφύλαξιν της ταυτότητος του Αραβοφώνου Ορθοδόξου ποιμνίου και του αραβικού χριστιανικού ποιμνίου γενικώτερον εις το Ισραήλ, την Παλαιστινακήν Αυτονομίαν και την Ιορδανίαν και την διατήρησιν της περιουσίας του Πατριαρχείου κυρίως εκ των αδιαφανών συμφωνιών των ξενοδοχείων τής  Πύλης του Δαβίδ του πρώην εκπτώτου Πατριάρχου και νυν μοναχού Ειρηναίου.

«Τρόποι της συνεργασίας ημών αυτής», είπεν, «είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη, η τιμιότης, η διαφάνεια και η δημοκρατία». «Με την εκλογήν του Πατριάρχου Θεοφίλου», είπεν, «ήνοιξε μία νέα πορεία συνεργασίας, την οποίαν ημείς υποστηρίζομεν. Στηρίζομεν τον Πατριάρχην εις το έργον Αυτού, ώστε να αντιστέκηται εις τας πιέσεις, τας οποίας υφίσταται δια την παραχώρησιν γαιών και αναμένομεν την ενεργοποίησιν του Μεικτού Συμβουλίου, την μεγαλυτέραν συμμετοχήν κληρικών αραβοφώνων εις την διοικητικήν ζωήν του Πατριαρχείου. Ζητούμεν την παύσιν των αλληλοκατηγοριών εις τους κόλπους του ποιμνίου και την διατήρησιν της συνεργασίας μετά της Ελλάδος.

Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Ράϊκ Ζαρζούρα εις τον λόγο αυτού υπογράμμισε την ανάγκην καταπολεμήσεως του φανατισμού και των θρησκευτικών και φυλετικών διακρίσεων, ώστε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Δρούζων, ως να είναι εις λαός, καυχώμενος δια τον ένα Θεόν Πατέρα αυτού και μίαν πατρίδα αυτού, την γην της Παλαιστίνης.

Υπογράμμισε την ανάγκην στενοτέρας συνεργασίας των ιδρυμάτων εκάστης Κοινότητος, ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένα απτά αποτελέσματα εις την ανύψωσιν του μορφωτικού επιπέδου του κλήρου, την αύξησιν της μισθοδοσίας αυτού, εις την καλλιτέρευσιν της διδασκαλίας εις τα Κατηχητικά Σχολεία εκάστης ενορίας, την ενεργοποίησιν της συσταθείσης υπό του Πατριάρχου Θεοφίλου την 6ην Νοεμβρίου 2009 Ειδικής Επιτροπής από μέλη του Πατριαρχείου και του ποιμνίου δια την διαφύλαξιν της περιουσίας του Πατριαρχειου εις την δικαστικήν διαδικασίαν των ενοικιασθέντων εις την Πύλην του Δαβίδ από τον πρώην Πατριάρχην και νυν μοναχόν Ειρηναίον και ζητούμεν την ακύρωσιν της συμφωνίας εις Ταλπιότ, και την αντιμετώπισιν του στεγαστικού προβλήματος του ποιμνίου».

«Καταδικάζομεν τας εις βάρος του Πατριαρχείου και εις βάρος ημών ως συνεργαζομένων μετ’ αυτού  ηλεκτρονικάς κατηγορίας του κ. Μαρκουάν Τουμπάση και του κ. Μπαράνσκυ. Πιστεύομεν εις ένα υγιή πατριωτισμόν προς το συμφέρον ολοκλήρου του ποιμνίου ημών εις Ισραήλ, Παλαιστινιακήν Αυτονομίαν, Ιορδάνην, Γάζαν και Κατάρ».

Ο τρίτος των ομιλητών Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ναζαρέτ κ. Άζμη Χακίμ εις τον λόγον αυτού είπεν ότι το Τοπικόν Συμβούλιον Ναζαρέτ, εκλεγέν υπό του Ορθοδόξου ποιμνίου Ναζαρέτ, αριθμούντος περί τας 20.000 Ορθοδόξους πιστούς, μετά την εκλογήν αυτού προ διετίας, ακολουθούν τα ίχνη διακεκριμένων, μακαριστών νυν Ναζαρηνών προσωπικοτήτων, αι οποίαι διεδραμάτισαν σπουδαιότατον ρόλον εις την Παλαιστινιακήν και Αραβικήν υπόθεσιν, όχι μόνον εις την Παλαιστίνην αλλά και εις Αίγυπτον και την Μέσην Ανατολήν εν γένει, προσεπάθησε να υπερβή δυσκολίας, τας οποίας εκληρονόμησεν εκ της προηγουμένης Επιτροπής και συνεχίζει τας εργασίας αυτού με διαφάνειαν και με δημοκρατικάς διαδικασίας δια την διατήρησιν της ελευθερίας των προσώπων και της ενότητος, ακόμη και εν τη διαφορετικότητι της γνώμης.

«Άμα τη εκλογή ημών ετείναμεν χείρα συνεργασίας με το Πατριαρχείον, το οποίον διήλθε κρίσιν εν τω προσώπω του  πρώην Πατριάρχου Ειρηναίου, προβάντος εις ανεντίμους συμφωνίας ενοικιάσεων. Ημείς στηρίζομεν τον νεοεκλεγέντα Πατριάρχην Θεόφιλον, μετ’ Αυτού επελύσαμεν το πρόβλημα των συμφωνιών του κτήματος Κούφρ-Ιλ-Μουτράν εις την Ναζαρέτ και οδεύομεν προς την ίδρυσιν σχολείου, ο θεμέλιος λίθος του οποίου ήδη κατετέθη. Αναμένομεν παρά του Πατριαρχείου την συνέχισιν της διαφανούς αξιοποιήσεως της περιουσίας του Πατριαρχείου, εναντίον των παρανόμων ενοικιάσεων του πρώην Πατριάρχου Ειρηναίου εις την Πύλην του Δαβίδ και την ακύρωσιν της συμφωνίας εις Ταλπιότ».

Την έναρξιν των εργασιών της Ζ’ ταύτης Συνελεύσεως εσφράγισε δια του λόγου Αυτού ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, τα κυριότερα σημεία του οποίου μεταφέρονται ελληνιστί εν συνεχεία.

«Ευχαριστούμεν», είπεν, «δια την απευθυνθείσαν Ημίν πρόσκλησιν και δια το ότι η έναρξις των εργασιών της Ζ’ ταύτης Συνελεύσεως τίθεται υπό την προσωπικήν Ημών αιγίδα.  Επευλογούμεν τας εργασίας της Συνελεύσεως ταύτης. Όντως έχει αρχίσει μία νέα περίοδος στενοτέρας και διαφανεστέρας συνεργασίας μεταξύ του Πατριαρχείου και της Κοινότητος Ναζαρέτ και των άλλων Κοινοτήτων εις το Ισραήλ και εις τας άλλας χώρας, της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου. Εκτιμώμεν την απόφασιν συνεργασίας του Νέου Τοπικού Συμβουλίου Ναζαρέτ μετά του Πατριαρχείου και όλων των εκπροσωπουμένων εις την Συνέλευσιν ταύτην Κοινοτήτων του Ισραήλ. Δεσμευόμεθα δια την λειτουργίαν του Μεικτού Συμβουλίου. Έχομεν γράψει σχετικώς προ διετίας εις την Κυβέρνησιν της Ιορδανίας και αναμένομεν απάντησιν δια την προώθησιν των υπολοίπων διαδικασιών λειτουργίας αυτού.

 

Σημαντικά πολιτικά γεγονότα του παρελθόντος έτους επηρέασαν αρνητικώς την υπόστασιν του ποιμνίου ημών, την σύνθεσιν αυτού και τον τρόπον ζωής αυτού. Εις τας αντιξόους περιστάσεις αυτάς το Πατριαρχείον συμπαρεστάθη σημαντικώς δια της υποστηρίξεως της λειτουργίας των φιλανθρωπικών και άλλων ιδρυμάτων  των Κοινοτήτων αυτών. Υπεστήριξε την διατήρησιν της Ελληνορθοδόξου Αραβοφώνου Χριστιανικής ταυτότητος των μελών αυτού, επιτρέπον την δημοκρατικην λειτουργίαν ιδρυμάτων, την ελευθέραν, ακόμη και την ακραίαν, έκφρασιν γνώμης και την συμμετοχήν του λαϊκού στοιχείου εις την ζωήν των Κοινοτήτων, όπερ εις την έκτασιν αυτήν εις ουδεμίαν άλλην χριστιανικήν ομολογίαν δεν υπάρχει, δεχόμενον κριτικήν παρά των τέκνων αυτού και αντιμετωπίζον αυτήν μετά μακροθυμίας και ανεκτικότητος, έστω και άδικον».

«Το Πατριαρχείον μετέχει ενεργώς εις τον χριστιανικόν και διαθρησκειακόν διάλογον και εις τον διάλογον δια την επίλυσιν του πολιτικού προβλήματος της Μέσης Ανατολής με το Συμβούλιον των Θρησκευτικών Αρχηγών της Αγίας Γης / Council of Religious Institutions of the Holy Land. Υπάρχει όμως κίνδυνος εκ της διοχετεύσεως συγκεχυμένων ανορθοδόξων και αντιθρησκευτικών ιδεολογιών, αβασίμου και αδίκου παραπληροφορήσεως, με σκοπόν την αλλοίωσιν του Ορθοδόξου Βυζαντινού ήθους του ποιμνίου ημών. Το Πατριαρχείον έδωσεν ιδιαιτέραν έμφασιν εις την βοήθειαν των τέκνων αυτού και των τέκνων άλλων χριστιανικών ομολογιών και θρησκευμάτων με την ίδρυσιν σχολείων.

Νέα σχολεία ίδρυσε το Πατριαρχείο εις Ραμάλλαν, Μαδηβάν, εις Ζάρκαν της Ιορδανίας, έθεσε τον θεμέλιον λίθον δια την ίδρυσιν σχολείου εις Ναζαρέτ, εις Μπετζάλλαν και έχει αρχίσει την διαδικασίαν δια την ίδρυσιν σχολείου εις Μπιρζέτ, με οικονομικήν επιχορήγησιν της Ευρωπαϊκής Κοινότητος».

«Το Πατριαρχείον ενεκαινίασε νέας Εκκλησίας εις Φρέαρ Ιακώβ, Νεάπολιν, ανεκαίνισεν Εκκλησίας ως εις το Όρος Θαβώρ, την Καπερναούμ, την Μαδηβάν και τούτο προς χάριν της καλλιεργείας και της ανυψώσεως της πνευματικής ζωής και του μορφωτικού επιπέδου του ποιμνίου αυτού.

Αφ’ ημερών της εκλογής Ημών αγωνιζόμεθα να καλύψωμεν κενά, τα οποία εκληροδότησε εις το Πατριαρχείον ο προκάτοχος Ημών, πρώην Πατριάρχης Ειρηναίος. Διεθέσαμεν σημαντικά ποσά δια την διάσωσιν των ενοικιασθέντων εις την Πύλην του Δαβίδ και της εις την περιοχήν του προφήτου Ηλιού εκτάσεως 70 στρεμμάτων γης εις τρεις ετερείας διαδοχικώς. Επαναφέραμεν την ιδιοκτησίαν του Πατριαρχείου επ’ αυτών και παρά ταύτα κατηγορούμεθα. Ημείς σταθερώς και αμετεωρίστως μετά της Αδελφότητος και υμών των μετεχόντων εις την Συνέλευσιν προχωρούμεν εις την διαφύλαξιν της υλικής περιουσίας του Πατριαρχείου και της πνευματικής περιουσίας αυτού, η οποία  είναι το ποίμνιον Ημών. Προσωπικώς Ημείς,  δόξα τω Θεώ, πτωχοί εγεννήθημεν και πτωχοί θα αποθάνωμεν!».

Εμφανίσεις: 38239
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!