Λαμπρά Θεοφάνεια στη Μητρόπολη Ιταλίας και Μελίτης

ImageΜε  βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και  λαμπρότητα εορτάσθηκε και εφέτος και στις 70 εκκλησίες και μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας και Μελίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου η μεγάλη εορτή των Θεοφανείων, σε αρκετές δε από αυτές (Βενετία, Τεργέστη, Μιλάνο, Ρώμη, Φλωρεντία, Βρινδήσιο) πραγματοποιήθηκε η τελετή του Αγισμού των Υδάτων στα λιμάνια, τους ποταμούς και τις πηγές των πόλεων.

Κέντρο των φετεινών λατρευτικών εκδηλώσεων υπήρξε η παραθαλάσσια πόλη του Βρινδησίου (Brindisi) στην Απουλία της Μεγάλης Ελλάδος, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης κ. Γεννάδιος, συμπαραστατούμενος από τον ιερό κλήρο, αφού τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και τον Μέγα Αγιασμό στην ιστορική Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ηγήθηκε, μεγαλοπρεπούς πομπής, η οποία διήλθε τις κεντρικές οδούς ολόκληρου του ιστορικού κέντρου της πόλεως, για να καταλήξει στην κεντρική αποβάθρα του λιμανίου, όπου πραγματοποιήθηκε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, τον οποίο ανέσυρε από τα παγωμένα νερά νεαρός Έλληνας τέταρτης γεννεάς.

Τόσο κατά τη Θεία Λειτουργία, όσο και κατά την τέλεση του Αγιασμού στο λιμάνι του Βρινδησίου παρόντες ήταν εκατοντάδες Έλληνες και άλλοι Ορθόδοξοι της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής της Απουλίας, καθώς και Ιταλοί κάτοικοι του Βρινδησίου, οι οποίοι παρακολούθησαν με μεγάλη ευλάβεια τα ιερά τελούμενα.

Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας παρευρέθηκε ο Επ. Πρόξενος της Ελλάδος κ. Roberto Fusco, τον δε Ελληνισμό της περιοχής εκπροσώπησαν οι Πρόεδροι της Ελληνικών Κοινοτήτων Βρινδησίου κ. Ιωάννης Νταβίλης και Φοβαίας κ. Ιωάννα Παπανικολάου.

Παρούσες ήταν όλες οι Αρχές του Βρινδησίου, ο Νομάρχης Dott. Domenico Cuttaia, ο Δήμαρχος Dott. Domenico Mennitti, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Dott. Giampietro Pennetta, Βουλευτές, καθώς και ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Mons. Rocco Talucci, με τους οποίους την προηγούμενη ημέρα ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γεννάδιος είχε ιδιαίτερες συναντήσεις σε πολύ θερμό κλίμα. Κάτω από τον ηλιόλουστο ουρανό, την πομπή συνόδευαν νέοι Έλληνες από την Κέρκυρα και Ιταλοί, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές.

Μετά την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, κατά τον χαιρετισμό του προς τις Αρχές και τους εκατοντάδες παρευρισκομένους, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Γεννάδιος, βαθύτατα συγκινημένος, ευχήθηκε όπως ο φωτισμός, ο αγιασμός και τα αιώνια χριστιανικά μηνύματα της αγάπης, της ειρήνης και της ενότητας πρυτανεύσουν στις καρδιές όλων των ανθρώπων, ώστε η ανθρωπότητα να ξεπεράσει κάθε μορφή κρίσης που την ταλανίζει, κυρίως δε την πνευματική κρίση, συνέδεσε δε τον αγιασμό των υδάτων με την πνευματική προστασία του ανθρώπου και της κτίσης, υπέρ των οποίων αγωνίζεται και μεριμνά η Α. Θ. Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, του οποίου την Πατριαρχική ευλογία μετέφερε προς όλους.

Η λαμπρή τελετή του Αγιασμού των Υδάτων, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Ιταλίας και Μελίτης κ. Γενναδίου, ήταν μια μεγάλη προβολή της Ορθοδοξίας και του Γένους μας στην ιστορική περιοχή της Απουλίας της Μεγάλης Ελλάδος, της οποίας οι κάτοικοι δε λησμονούν τις ρίζες τους.

Τα Μ.Μ.Ε. τοπικά και κρατικά, αποθέωσαν το γεγονός και την παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Image

Image

Εμφανίσεις: 146427
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!